Starostno pešanje vida lahko ustavi gledanje v rdečo svetlobo

Gledanje v rdečo svetlobo tri minute na dan lahko ustavi starostno pešanje vida, kaže nedavno objavljena raziskava - prva tovrstna, opravljena na ljudeh.

Od starosti opešan vid je mogoče bistveno izboljšati z uporabo kratkih izpostavljenosti rdeči svetlobi, ki stimulira mitohondrije. Foto: Bigstock

Raziskovalci iz University College London so prepričani, da bodo njihove ugotovitve, 29. junija 2020 objavljene v strokovni reviji The Journals of Gerontology, pripomogle k razvoju novih metod zdravljenja – ki bodo cenovno še bolj dostopne in ki jih bodo starostniki lahko izvajali sami doma.

Pešanje vida zaradi degeneracije mrežnice slej ko prej doleti večino ljudi. Prvopodpisani avtor objave, professor Glen Jeffery iz UCL Inštituta za oftalmologijo, je povedal: “S staranjem človeški vid postaja vse slabši. Proces se začne že kmalu po štiridesetem letu starosti, ko občutljivost mrežnice in barvni vid počasi začneta slabeti. Poskusili smo ga zaustaviti s kratkimi sunki svetlobe dolgih valovnih dolžin, in uspelo nam je.”

Mrežnica se stara hitreje kot ostala tkiva in organi

Pri starosti okoli 40 let se celice očesne mrežnice začnejo pospešeno starati, tempo tega procesa pa je odvisen od hitrosti upadanja mitohondrijev. Gre za strukture, katerih naloga proizvajati energijo (znano kot ATP), ki jo celice potrebujejo za svoje normalno delovanje. Gostota mitohondrijev je največja v fotoreceptorskih celicah mrežnice – ker imajo slednje izjemno visoke potrebe po energiji. V starosti je upade delovanja mitohondrijev celo do 70 odstoten, kar pomeni, da se mrežnica stara veliko hitreje kot ostali organi. Posledica je slabše delovanje fotoreceptorjev v mrežnici, saj jim primanjkuje energije za opravljanje običajnih nalog.

Mitohondriji občutljivi na specifične valovne dolžine

Predhodne študije na miših, čmrljih in sadnih muhah so pokazale znatne izboljšave v delovanju fotoreceptorjev mrežnice, ko so bile njihove oči izpostavljene 670 nanometrski (gre za svetlobo dolge valovne dolžine) rdeči svetlobi. “Mitohondriji imajo posebne lastnosti absorpcije svetlobe: absorbirajo daljše valovne dolžine – od 650 do 1000 nm. Ko se to zgodi, se izboljša tudi njihovo delovanje – proizvedejo več energije,” je izhodišče za raziskavo pojasnil Jeffery.

Led svetilka za izvajanje terapije doma

V raziskavo na ljudeh, prvo tovrstno, so zajeli 24 prostovoljcev (12 moških, 12 žensk), starih med 28 in 72 let, ki niso imeli očesnih bolezni. Vsem so na testirali delovanje obeh vrst receptorjev na mrežnici. Odziv paličastih receptorjev so merili s prilagajanjem zenice na svetlobo in temo. Za delovanje čepkov (odgovornih za zaznavanje barv) so uporabili test barvnega kontrasta: udeleženci so prepoznavali barvne črke, pri katerih se je kontrast zmanjševal in so postajale vse bolj zamegljene. Potem so udeleženci za domov dobili LED svetilko, ki je oddajala 679 nm rdečo svetlobo. Prosili so jih, naj naslednjih 14 dni vanjo gledajo tri minute na dan. Po preteku tega obdobja so delovanje fotoreceptorjev znova testirali.

Rdeča svetloba deluje pri starejših

Izkazalo se je, da 670 nm svetloba ni vplivala na mlajše posameznike. Pri starejših od 40 let pa so se pokazale pomembne izboljšave. Sposobnost zaznavanja barv se je izboljšala za do 20 odstotkov, predvsem pri modrem delu barvnega spektra, ki je pri staranju še posebej bolj ranljiv. Tudi sposobnost zaznavanja predmetov v temi se je znatno izboljšala, čeprav ne tako izrazito, kot zaznavanje barv.

Jeffery pojasnjuje: “Naša raziskava kaže, da je od starosti opešan vid mogoče bistveno izboljšati z uporabo kratkih izpostavljenosti valovnim dolžinam, ki stimulirajo mitohondrije. Metoda je preprosta in zelo varna: oči izpostavimo rdeči svetlobi določene valovne dolžine, ki jo absorbirajo mitohondriji v mrežnici. S tem izboljšamo njihovo funkcijo – kar ima za posledico več proizvedene energije in in s tem boljše delovanje receptorjev v mrežnici.”

Izvirno objavo (v angleščini) najdete TUKAJ:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj