Krčne žile pri mladostnikih

Poletje je tukaj. Končno. Z vsemi svojimi obeti, ki jih nestrpno pričakujemo čez vse leto. Je čas, ko odvržemo oblačila, in toplo obutev, ko je pravzaprav naše glavno oblačilo koža. In kosi iz lahnih tkanin, stkanih iz naravnih niti. Taki se najbolje prilegajo telesu v vročih dneh, ko koža potrebuje čimveč zraka, da lahko sproti odvaja pot in dobiva svež zrak, ki jo hladi.

Kronična venska bolezen nikakor ni samo bolezen odraslih oziroma starejših. Lahko se pojavi že zgodaj, še v najstniških letih. Stroka opaža, da po nasvet prihaja vse več mladih. Foto: Bigstock

A poletje s seboj prinaša tudi nekatere tegobe, pogosto so to težave, kot jih pogovorno še vedno imenujemo, krčne žile. Seveda ne gre samo za na pogled spremenjene žile, ki se, odvisno od tega ali gre za drobne žilice, kažejo v obliki metličastih modrikastih mrež ali pa večje odvodnice, ki se grbasto nagubajo in lahko močno kazijo površino nog…gre za sistemsko popuščanje celega venskega sistema, ki se velikokrat začne v zgodnji mladosti. V mladih letih je ta bolezen največkrat neopažena in zato tudi neprepoznana in nezdravljena.

Kronična venska bolezen ni redko obolenje, več kot polovica odraslih ima namreč krčne žile v začetnih stadijih, torej brez otekanja ali venskega popuščanja. Pred 60. letom starosti za kronično vensko boleznijo zbolevajo predvsem ženske, kasneje se incidenca za oba spola izenači. Stroka navaja različne številke: zbolelo na bi od 20 do 90 odstotkov populacije. Vzrok za tako različne napovedi leži v tem, da včasih ni bilo natančne klasifikacije bolezni, zato so bila tudi zajemanja bolnikov v študije zelo različna.

Dermatologi pojasnjujejo, da se kronična venska bolezen običajno začne s krčnimi žilami, lahko tudi s kapilarami. In kaj so pravzaprav krčne žile? To so razširjene vene, kjer kri zateka navzdol, namesto navzgor k srcu, razloži dermatologinja in doda, da se v vročem okolju žile še bolj razširijo, kri močneje zastaja, zaradi česar se pojavijo težke noge, tope bolečine in krči ponoči.

Kronično vensko bolezen je potrebno prepoznati že v mladosti

Kronična venska bolezen nikakor ni samo bolezen odraslih oziroma starejših. Kot smo uvodoma omenili, se lahko pojavi že zgodaj, še v najstniških letih. Stroka opaža, da prihaja po nasvet vse več mladih. Osveščenost o pomembnosti pravilnega in pravočasnega ukrepanja ob simptomih kot so težke, utrujene noge, krči ponoči, tope bolečine, ki se čez dan stopnjujejo, je danes velika. A ne glede na to, je treba poudariti, da ni nujno, da se vsi orisani znaki bolezni pojavijo skupaj, oseba lahko opazi le enega izmed njih, ki pa vseeno pomeni začetek bolezni ven.

Mladi in zdrav življenjski slog

Po kliničnem pregledu pri dermatologu, mladim najprej svetujejo skrb za zdrav način življenja z dovolj gibanja, še posebej priporočljivi so kolesarjenje, plavanje, hoja, lahen tek ali kombinacija obojega. Potrebno je skrbeti za zdravo prehrano, ki bo vsebovala dovolj polnozrnatih žitaric, svežega sadja in zelenjave, in kakovostnih beljakovin.

Veliko škode ožilju naredi sedenje, zato je potrebno med študijem delati premore, občasno vstati in narediti nekaj korakov ali razgibalnih vaj.

Opisan življenjski stil bo zagotovil redno prebavo (odvajati je potrebno brez napenjanja, vsaj enkrat dnevno, blato pa ne sme biti pretrdo) in normalno telesno težo.

Slednja je lahko, ob dedni nagnjenosti, eden najbolj trdnovratnih dejavnikov, ki pospešujejo nastanek in napredek kronične venske bolezni.

Plavanje da, sončenje ne

Mladim pacientom dermatolog razloži tudi pomembnost izogibanja visokim temperaturam, pa naj gre za sončenje, ki pri osebah s kronično vensko boleznijo ni dovoljeno tudi v nenevarnih urah dneva (do enajste ure dopoldne in po peti uri popoldne) ali za savnanje, vroče kopeli, naslanjanje nog na grelna telesa in podobno.

Poleti si pomagamo s plavanjem v hladnih vodah. Pomaga tudi že samo namakanje v osvežilni kopeli, rekreacijsko plavanje pa bo pomagalo ustaviti napredovanje sicer kronične bolezni ven.

Še kako dobrodošle so posebne vaje, s katerimi krepimo mišice na nogah. Odlični napotki so v brošuri Kronična bolezen ven. Na dosegu roke pa so vaje na spletni povezavi https://bolezni-ven.si/vaje/.

Bolezen ven znamo zdraviti

Zdravniki opozorjajo na kratkotrajni učinek gelov in krem, s katerimi dosežemo začasno (o)hladitev obolelega predela. Mazila (geli, masti, kreme…) imajo svoje mesto pri negi kože na mestih, ki so prizadeta zaradi krčnih žil. Koža je na tem mestu stanjšana in občutljiva in potrebuje posebno nego.

Žile pa je potrebno zdraviti ‘od znotraj’. Izboljšati je potrebno vnetje v žilah, ki ima tudi pri kronični venski bolezni pomembno vlogo. Danes vemo, da lahko z uživanjem zdravila (v obliki tablet), ki vsebuje mikronizirano prečiščeno frakcijo flavonoidov, preprečimo razvoj kronične venske bolezni. Mikronizirani flavonoidi delujejo protivnetno na vensko steno in venske zaklopke, izboljšajo tonus ven, zmanjšajo lomljivost kapilar, pomembno pa je tudi da nimajo kontraindikacij pri uporabi z drugimi zdravili. Venoaktivna zdravila se lahko uporabljajo sama ali kot dodatno zdravljenje skupaj s kompresijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj