Pri covid-19 do 67 odstotkov testov lažno negativnih

Če se testiranje ljudi na okužbo s koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19, izvede prezgodaj, bo verjetno prišlo do lažno negativnega testa, kaže poročilo, objavljeno v strokovni reviji Annals of Internal Medicine.

Pri tistih, ki so bili testirani v štirih dneh po okužbi, 67 % večja verjetnost, da bodo rezultati lažno negativni. Če so testiranje opravili takrat, ko so se bolezenski znaki že pojavili, se je delež lažno negativni rezultatov znižal na 38 %. Foto: Bigstock

“Negativni test, ne glede na to, ali ima oseba simptome ali ne, ne zagotavlja, da z virusom ni okužena,” pravi Lauren Kucirka iz bolnišnice Johns Hopkins, glavna avtorica objave, ter nadaljuje: “Kako se odzovemo in razlagamo negativni test, je zelo pomembno. Prav lahko se namreč zgodi, da ogrožamo druge, ko domnevamo, da je test popoln.”

Lažno negativni rezultati med visoko ogroženimi skupinami

Kucirka pravi, da je treba bolnike, ki so izpostavljeni visokemu tveganju, obravnavati, kot da so okuženi, zlasti če imajo simptome, ki so skladni s covid-19. To pomeni, da komunicirate s pacienti o pomanjkljivostih testov. Za dokazovanje okužbe z novim koronavirusom se običajno uporablja metoda, imenovana verižna reakcija reverzne transkriptaze s polimerazo (RT-PCR). Gre za to, da test zazna genom virusa. Vendar pa če v brisu ni zajetih celic, okuženih z virusom, ali če je raven virusa med okužbo zelo nizka, lahko nekateri RT-PCR testi povzročijo lažne negativne rezultate. Ker dajejo razmeroma hitre rezultate, se pogosto uporabljajo med visoko ogroženimi skupinami, kot so oskrbovanci domov za ostarele, hospitalizirani bolniki in zdravstveni delavci.

Test najbolj zanesljiv osem dni po okužbi

Raziskovalci Johns Hopkins Medicine so analizirali rezultate sedmih raziskav, v katerih so uporabili test RT-PCR. Vanje so zajeli 1330 brisov nosu in žrela. vnosu , ki so jih vzeli tako hospitaliziranim bolnikom kot tistim, ki so bili identificirani s kontaktnim sledenjem v ambulantah. Iz rezultatov RT-PCR testov, trajanja izpostavljenosti virusu in pojavu merljivih simptomov, kot so zvišana telesna temperatura, kašelj in težave z dihanjem, so raziskovalci izračunali verjetnost za lažno negativni rezultat. Ocenili so, da je pri tistih, ki so bili testirani v štirih dneh po okužbi, 67 odstotkov večja verjetnost, da bodo rezultati lažno negativni. Če so testiranje opravili takrat, ko so se bolezenski znaki že pojavili, se je delež lažno negativni rezultatov znižal na 38 odstotkov. Test RT-PCR je bil najbolj zanesljiv v osmih dneh po okužbi (v povprečju tri dni po pojavu simptomov), vendar je bila celo takrat 20-odstotna lažno negativno stopnjo. Kar v praksi pomeni, da je imela vsaka peta dejansko okužena oseba negativen rezultat testa.

Prizadevanja za izboljšanje zanesljivosti testov

“Teste RT-PCR uporabljamo za izključitev covid-19 in so podlaga za odločanje o tem, katere ukrepe bomo sprejeli za preprečevanje prenosa okužbe – vključno z izbiro osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Zelo pomembno je razumeti njihove omejitve,” pravi Kucirka. Nadaljnja prizadevanja za izboljšanje testov in boljše razumevanje njihove uspešnosti v različnih okoliščinah so ključnega pomena, saj je s koronavirusom okuženih vse več ljudi, so v poročilo še zapisali raziskovalci.

Izvirno znanstveno objavo navedene raziskave v celoti najdete TUKAJ.

Covid-19 in vitamin D

Za preučevanje ravni vitamina D so se raziskovalci odločili potem, ko so opazili nepojasnjene razlike v stopnji umrljivosti zaradi covid-19 med državami. V stroki je doslej sicer veljalo, da gre večino razlik v poteku bolezni covid-19 pripisati razlikam v kakovosti zdravstvene oskrbe, starostni porazdelitvi prebivalstva, stopnji testiranja in različnim sevom koronavirusa SARS-CoV-2. “Noben od teh dejavnikov ne igra pomembne vloge,” je prepričan Vadim Backman, profesor biomedicinskega inženiringa na Northwestern University. “Razlike v umrljivosti obstajajo, tudi če gledamo iste starostne skupine ter upoštevamo razlike v testiranju. Opazili pa smo pomembno korelacijo med umrljivostjo in pomanjkanjem vitamina D,” pravi Backman.

Raziskava je dala tudi odgovor na vprašanje, zakaj je vitamin D pri poteku covid-19 tako pomemben. Vzrok je v močni povezavi med vitaminom D in citokinsko nevihto – hiperinflamatornim stanjem, ki ga povzroča preaktivni imunski sistem. “Citokinska nevihta lahko močno poškoduje pljuča in pri bolnikih privede do sindroma akutne respiratorne stiske ter smrti. Citokinska nevihta ubije večino bolnikov s covid-19, ne pa uničenje pljuč zaradi samega virusa,” je pojasnil Backman. In prav tu nastopi vitamin D. Ne samo, da izboljša prirojeno imunost, ampak tudi preprečuje pretirani odziv imunskega sistema.

Izvirno znanstveno objavo o korelaciji med vitaminom D in covid-19 (v celoti) najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj