Dokazano: Vitamin C uspešno zdravi covid-19

Visoki odmerki vitamina C preprečujejo, da bi covid-19 nastopila v obliki, ki zahteva intenzivno zdravljenje. Za bolezen sicer zdravila ne obstajajo, najhuje bolnim pomagajo s predihavanjem in tudi z zdravili, ki se uporabljajo pri HIV.

Vitamin C je dokazano učinkovit pri mnogih akutnih okužbah ter tudi pri številnih kroničnih boleznih. Postaja standard pri zdravljenju raka, učinkovit je pri virusnih okužbah, pomaga pri bakterijskih. Foto: Bigstock

Kitajska je država izvora koronavirusa SARS-CoV-2, ki je v manj kot dveh mesecih “osvojil” svet. Tam je zbolelo in umrlo (do sedaj) največ ljudi, tudi največ študij je opravljenih na njihovih bolnikih. Slednje kažejo, da visoki odmerki vitamina C uspešno zdravijo covid-19 ter preprečujejo, da bi bolezen nastopila v obliki, ki zahteva intenzivno zdravljenje. Povedano drugače: vitamin C covid-19 spremeni v navadni prehlad.

Vitamin C in bolezni

Vitamin C je dokazano učinkovit pri mnogih akutnih okužbah ter tudi pri številnih kroničnih boleznih. Postaja standard pri zdravljenju raka, učinkovit je pri virusnih okužbah, pomaga pri bakterijskih. Vendar ne v odmerkih, kot jih priporočajo prehranske smernice. Kar pomeni, da se zanj moramo odpraviti k zdravniku. Neprijetna plat vitamina C je tudi, da je lahko dostopen, poceni in ne prinaša zaslužka. Mnogim deležnikom v zdravstvu ga celo jemlje.

PDV 80 mg na dan, zgornji varen vnos 2000 mg na dan

Priporočeni dnevni odmerek (PDV) vitamina C za zdravega odraslega je 80 miligramov na dan. To dosežemo skoraj mimogrede: z 4 rdečimi jagodami ali z 2 cvetovoma kuhane cvetače, piše na portalu Prehrana.si. Zgornji varni odmerek vitamina C pri vnosu oralno je 2000 mg na dan. Podrobnosti najdete TUKAJ.

Pri zdravljenju je v veljavi intravenozni vnos vitamina C, kar pomeni v obliki infuzije. Pri raku to na primer pomeni 1,5 g vitamina C na kilogram telesne teže na dan. Podrobnosti najdete TUKAJ.

Vitamin C in covid-19

Na Kitajskem so oblasti objavile uradno priporočilo, naj se covid-19 zdravi z velikimi odmerki vitamina C, vnešenimi intravenozno. Priporočila glede odmerjanja se razlikujejo glede na resnost bolezni in so do 1 do celo 3 grame na kilogram telesne teže na dan. Podrobnosti najdete TUKAJ.

“Vitamin C je varno, učinkovito in poceni protivirusno zdravilo širokega spektra. Intravenozni vnos vitamina C je najmanj 10 krat tako učinkovit kot vnos s hrano in prehranskimi dopolnili, hkrati pa praktično nima neželenih učinkov,” pravi prof. dr. Atsuo Yanagisawa iz Univerze Kyorin (Tokio, Japonska).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj