Bolečine v križu med nosečnostjo

Avtor: Mojca Koprivnikar

Nosečnice se zelo pogosto srečujejo z bolečinami medeničnega obroča in hrbtenice. Kot vsako bolečino je tudi to treba resno obravnavati in se o njej posvetovati s svojim ginekologom. 

Spregledana bolečina ima namreč lahko posledice tudi pozneje, po porodu. Preventiva pa se začne že pred nosečnostjo, in sicer z redno vadbo in s skrbjo za močno hrbtenico.

Višja fizioterapevtka mag. Darija Šćepanović z Ginekološke klinike v Ljubljani pravi, da se več kot polovica nosečnic srečuje z bolečinami v križu. Te je običajno mogoče napovedati že pred nosečnostjo. Raziskave namreč kažejo, da so bolečine pred nosečnostjo poleg različnih poškodb hrbtenice in medenice eden izmed glavnih dejavnikov tveganja. A povsem jasnega razloga, zakaj se nekaterim bodočim mamicam bolečine pojavijo, drugim pa ne, žal ni. Dobro je vedeti, da se med nosečnostjo bolečine pogostokrat povečajo, zato je dobro, da z ustreznimi vajami za hrbtenico in medenični obroč skrbimo že pred zanositvijo.

Vzrok: hormon relaksin

»Predeli telesa, na katerih se bolečina najpogosteje pojavlja, so predvsem zadnja stran medenice, zadnjica in spredaj v sramnici kosti. Bolečina lahko izžareva po zadnji in notranji strani stegna do kolena, v kolke in dimlje. Običajno se ta okrepi ob dolgotrajni stoji, hoji in sedenju, stanje pa poslabšujejo tudi enostranske obremenitve, hoja po stopnicah, nenadni sunkoviti gibi ter delo v fizično zahtevnih in slabih pogojih. Raziskave kažejo, da se težave povečujejo tudi s starostjo nosečnice,« razlaga višja fizioterapevtka.

 Pri bolečinah pomagajo: 

– blago površinsko ogrevanje prizadetega dela;
– masaža z ledom;
– počitek in razbremenitev v udobnem položaju; 
– tens ali protibolečinska živčna stimulacija, ki je priporočljiva šele po 37. tednu nosečnosti;
– medenični pas, samolepilni elastični trakovi;
– v najhujših primerih pa je treba uporabljati bergle ali celo invalidski voziček.

Vzrok za bolečine je bolj ali manj poznan in skupen vsem nosečnicam, in sicer spremenjeno hormonsko ravnovesje z »glavnim igralcem« hormonom relaksinom. Brez njega porod po naravni poti ne bi bil mogoč. Doc. dr. Gregor Rečnik, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pravi, da telo nosečnice proizvaja hormon relaksin, ki sprošča vezi med medeničnimi sklepi (sakroiliakalni sklepi, pubična simfiza). Ti sklepi postanejo ohlapnejši, da omogočijo plodu lažji prehod skozi ožine porodnega kanala med porodom. Prav ta ohlapnost vezi v predelu medenice skupaj s povečano telesno težo med nosečnostjo izdatno obremenita sklepe, vezi in mišice. Spremenijo se drža, način hoje in mišično ravnotežje v predelu medenice in kolkov. Pojavijo se bolečine v ritnicah, hrbtu, presredku, kolkih in v stegnih. Kot mogoča vzroka za posebej motečo bolečino v zadnjem trimesečju, ki se lahko širi vse do prstov na nogi, navajajo neposredni pritisk glavice ploda na ishiadični živec v medenici in draženje ishiadičnega živca zaradi otekanja mehkih tkiv v predelu ritnice. »Redko (v manj kot enem odstotku) je vzrok za išias pri nosečnici ukleščenje živca v hrbtenici,« razlaga specialist ortopedske kirurgije. Tudi mag. D. Šćepanović opisuje, da so sklepi zaradi relaksina bolj nestabilni in zato bolj obremenjeni, kar vodi v bolečine. »Raven hormona se poviša že v začetku nosečnosti, zato se bolečine lahko pojavijo že pred dvanajstim tednom, najpogosteje pa v petem in šestem mesecu. S pravočasno strokovno obravnavo je bolečine mogoče dobro nadzorovati in te po porodu večinoma izginejo. Če jih zanemarimo, pa se lahko te razvijejo v kronične in žensko spremljajo tudi dve leti po rojstvu otroka,« pravi mag. D. Šćepanović. Bolečine torej ne gre spregledati in ob njej malo potrpeti; potrebno je pravočasno in temeljito ukrepati, saj sta za zdravljenje potrebni ustrezna diagnoza ter sodelovanje med ginekologom, drugimi zdravniki in strokovnjaki ter fizioterapevti. Poudariti velja, da so bolečine sicer zelo pogoste, vsekakor pa niso normalne in zato vsaka bolečina zahteva obisk pri zdravniku.

Kdaj je bolečina tveganje?

Tveganje je močno povečano ob hudem zdrsu medvretenčne ploščice, ko je utesnjen živec in se lahko pojavijo trajne poškodbe živca. Tudi bolečina, ki v nosečnosti ni bila zdravljena oz. ustrezno obravnavana, lahko vztraja tudi po porodu. Nekatere ženske pa se z njo spopadajo vse življenje, še posebej pri nenadnih in sunkovitih gibih. Srečnice, ki bolečin nimajo, pa so verjetno z mišicami pravilno stabilizirale sklepe, ki so zaradi povečanega hormona relaksina zdaj še gibljivejši.

Preventiva: vaje, vaje in še enkrat vaje

Nosečnica mora ob omenjenih težavah od zdravniškega osebja dobiti ustrezne informacije, ki ji bodo v pomoč pri razumevanju narave njene bolečine in zmanjševanju strahu, ter hkrati dovolj motivacije, da sodeluje pri odpravljanju težav, ki jih ima. »Nosečnico seznanimo z ergonomskimi načini izvajanja vsakodnevnih aktivnosti, manj obremenjujočimi položaji med spolnimi odnosi in z nasveti za izogibanje aktivnostim, ki vključujejo nesimetričnost medenice ali prekomerno raztezanje mišic, npr. pri jogi,« razlaga višja fizioterapevtka. Bolečine je mogoče učinkovito odpraviti ali zmanjšati, vendar je pomembno, da vse terapije svetuje, nadzoruje ali vodi fizioterapevt, usposobljen za delo z nosečnicami in ženskami po porodu.

»Najpomembnejše je izvajanje posebnih terapevtskih vaj za stabilizacijo hrbtenice in medenice, s katerimi ženska aktivira globoke trebušne in hrbtne mišice. Z osnovnimi vajami je mogoče že v nekaj dneh odpraviti ali zmanjšati bolečine, vendar se je treba tudi pozneje držati strokovnih navodil, sicer se nevšečnosti rade ponovijo,« poudarja mag. D. Šćepanović. Z redno telesno dejavnostjo je vedno treba skrbeti za dobro držo in srčno-žilno zmogljivost ter biti previden pri dvigovanju in nošenju bremen, vstajanju iz postelje ter pri pravilnem sklanjanju. Na splošno pa je izjemnega pomena dobra telesna pripravljenost že pred nosečnostjo, ki vključuje tudi že omenjene vaje za stabilizacijo hrbtenice in medeničnega obroča. »Pomemben je podatek, da večina nosečnic z bolečinami medeničnega obroča lahko rodi po naravni poti, vendar je pomembno, da ob prihodu v porodnišnico osebje opozori, da je imela težave.«

Ležite na boku s pokrčenimi koleni

Dr. Rečnik bodoči mamici z bolečinami v medenici, kolkih ali v nogi priporoča, da naj se izogiba hrbtnemu ležanju na kavču ali v kadi. Spi naj na boku s pokrčenimi koleni. Pri hoji naj vzdržuje vzravnano držo in z rokami sledi gibanju. Tako bo stabilizira medenico. Izogiba naj se nakupovanju z nakupovalnim vozičkom, saj je potiskanje vozička izrazito obremenjujoče za ohlapne medenične vezi. Pri obuvanju ali oblačenju naj se usede. Izogiba naj se dvigovanju bremen, ki povzročajo nelagodje. Giblje naj se pogosto, a ne dolgo. Pogosto naj počiva, najbolje na rokah in kolenih. Redno naj izvaja vaje za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje). Običajno je med nosečnostjo smiselno opravljati zmerne vaje za vzdrževanje gibljivosti hrbtenice.

Nekatere vrste vadbe povsem neprimerne

Ni pa to primeren čas za krepitev mišic hrbta ali trebuha, saj se pri tem izrazito povišuje tlak v trebuhu, kar lahko neugodno vpliva na potek nosečnosti. Pri lajšanju bolečin je pomembnejše izvajanje vaj za večanje stabilnosti medeničnega obroča in vaj za krepitev mišic medeničnega dna. V zadnjem času pa se vedno več nosečnic zateka tudi k akupunkturi, ki pa mora biti strokovno vodena. »Pravega razloga za obisk ortopeda med nosečnostjo skoraj ni, saj smo zaradi ploda omejeni na zgoraj navedene nasvete in pojasnila, ki pa jih z veseljem podamo. Le ob absolutno upadajoči moči mišic noge na eni strani in značilni klinični sliki ukleščenja medvretenčne ploščice je smiselno razmisliti o drugih ukrepih med nosečnostjo. Porod v veliki večini primerov reši ali ublaži težave, se pa lahko pojavijo druge. Vsekakor je obisk ortopeda priporočljiv, če se bolečine v nekaj tednih po porodu ne pomirijo,« sklene dr. Rečnik.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj