Novi kovid test omogoča testiraje celotne populacije

SwabSeq je visoko zmogljiva testna platforma, ki lahko zaporedoma testira na tisoče vzorcev za odkrivanje covid-19. Ponaša se tudi z izjemno visoko občutljivostjo in specifičnostjo.

Rezultati dokazujejo izjemni potencial uporabe SwabSeq za potrjevanje okuženosti z virusom SARS-CoV-2. Foto: Bigstock

Novi covid-19 test ponuja rešitev za množično populacijsko testiranje. V dveh mesecih so z njim uspeli testirati več kot 80 tisoč ljudi.

SwabSeq z vzorčnimi molekularnimi črtnimi kodami hkrati analizira na tisoče vzorcev na prisotnost ali odsotnost virusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19. Platforma je oktobra lani dobila dovoljenje FDA za uporabo v sili in je trenutno razporejena na UCLA v laboratoriju CLIA. SwabSeq je prilagodljiv protokol in se lahko hitro prilagodi na nove seve virusa, od decembra lani pa so z njim izvedli več kot 150 tisoč testov.

“Optimizirali smo SwabSeq, pri čemer smo posebno pozornost posvetili izboljšanju obsega in zmanjšanju stroškov – ključnima dejavnikoma, ki manjkata v trenutni covid-19 diagnostiki,” pišejo avtorji.

“Rezultati dokazujejo izjemni potencial uporabe SwabSeq za potrjevanje okuženosti z virusom SARS-CoV-2. Ponuja potencialno rešitev za testiranje celotne populacije,” pa je povedala dr. Valerie Arboleda, ki je vodila projekt.

Prelomna tehnologija je bila razvita v sodelovanju med znanstveniki na Oddelku za računalniško medicino na Medicinski fakulteti Davida Geffena, Inženirsko šolo Samueli na UCLA, katedrami za genetiko, patologijo in laboratorijsko medicino ter spin-off podjetjem Octant, ustanovljenim prav tako na UCLA. Pri tem so izhajali iz inovativne Octantove tehnologija za razvoj novih zdravil.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj