Podobno se zdravi s podobnim

Avtor: Dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Svetovni dan homeopatije, ki ga praznujemo po vsem svetu ob obletnici rojstva tega legendarnega znanstvenika, je idealen dan za diskusijo o razmisleku novih možnosti globalnega zdravja in vključitev homeopatije v javno zdravstvo. 

Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da je treba homeopatijo kot holistično medicino vključiti v zdravstveni sistem, saj je ekonomična, varna in učinkovita; v svoji strategiji 2014–2023 navaja in spodbuja dostopnost vsakega posameznika do preventivnih, kurativnih in do rehabilitacijskih zdravstvenih storitev. 

 

Dr. Maruša Hribar, mag. farm, znanstvenica poroča iz Mednarodne konvencije ob svetovnem dnevu homeopatije, ki je potekala v začetku aprila v New Delhiju.

Tema konvencije je bila integracija homeopatije v zdravstveni sistem, saj je bil namen poudarjanje koristnosti homeopatije za zdravje in zmanjševanje stroškov pri vključitvi homeopatije v zdravstveni sistem na podlagi znanstvenih dokazov in bogatih kliničnih izkušenj.

Na povabilo Ministrstva za AYUSH in CCRH sem se konvencije udeležila in aktivno sodelovala kot vabljena predavateljica v drugih strokovnih razpravah pri zanimivih temah: učinkovitost individualiziranega homeopatskega zdravljenja v primerjavi s standardnim alopatskim zdravljenjem pri akutnem vnetju srednjega ušesa pri otrocih. Naslednje teme so bile sistematični pregled in metaanalize homeopatskih poskusov, objavljenih 1996–2014, ter študije, ki bodo preverile predpisovanje in indikacijo pri pogosto uporabljenih homeopatskih zdravilih.

Indija je danes vodilna v svetu v homeopatije v smislu infrastrukture in usposobljenih virov. Ima največje homeopatske šole, ambulante, bolnišnice in največje število homeopatov (212 homeopatskih bolnišnic in več kot 8.000 homeopatskih ambulant, okoli 250.000 homeopatov in več kot 400 licenciranih lekarn, ki ustrezajo GMP-standardom, 28 raziskovalnih institutov). To je zaradi podpore, ki jo ima homeopatija v indijski vladi za njeno napredovanje in širjenje. Ljudje v Indiji imajo lahek dostop do homeopatije v večini regij ter učinkovito uporabo sistema za zdravljenje akutnih in kroničnih bolezni.

Na konvenciji so bile predstavljene tudi teme, kot so: homeopatija in rak, homeopatija in duševno zdravje, homeopatija in epidemije, homeopatija in javno zdravje, klinične raziskave ter preizkušanje homeopatskih zdravil. Na konvenciji so bile obravnavane tudi temeljne raziskave, ki poskušajo obravnavati diskusijo skeptikov v homeopatiji, kot so: neobstoj prvotnih delcev v ultravisokih razredčitvah, pomanjkanje razumevanja mehanizma delovanja homeopatskih zdravil in klinične raziskave, ki vključujejo z dokazi podprto delovanje. Homeopatija je še v veliki meri neraziskana, in to kljub dejstvu, da se prakticira v več kot 80 državah po svetu in da je znano, da je učinkovita pri različnih nalezljivih in nenalezljivih boleznih, kroničnih boleznih ter pri boleznih otrok in mater.

Na konvenciji se je razpravljalo tudi o načinih spodbujanja homeopatije po vsem svetu in okrepitvi mednarodnega sodelovanja med državami ter vzpostavitvijo dialoga za spodbujanje sprejemanja homeopatije na politični ravni. Podpisanih je bilo tudi več memorandumov o skupnih stališčih glede izobraževanja in širjenja homeopatije v različnih državah.

Centralni svet za raziskave v homeopatiji (CCRH), ki je samostojna raziskovalna organizacija Ministrstva za AYUSH indijske vlade, in mednarodna organizacija Liga medicorum Homeopathica Internationalis (LMHI) sta skupaj organizirala Mednarodno konvencijo o svetovnem dnevu homeopatije s podporo ministrstva AYUSH (Ayurveda, Yoga, Unani, Sidha, Homeopathy) 9. in 10. aprila 2016 na Vigyan Bhawan, New Delhi. Dogodek je bil organiziran v spomin na 261. obletnico rojstva ustanovitelja homeopatije dr. Christiana Friedricha Samuela Hahnemanna, nemškega zdravnika, ki je bil velik učenjak, jezikoslovec in priznani znanstvenik. Predsednik Indije Shri Pranab Mukherjee je imel slovesni govor na konvenciji. Shri Shripad Yesso Naik, minister za AYUSH, je bil tudi častni gost konvencije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj