Prvič noseči? Kaj vas čaka?

Avtor: Mojca Koprivnikar

Opravili ste nosečniški test. Ta je pozitiven. Pokličete svojega ginekologa, ki vas naroči na prvi pregled. Kaj vas pravzaprav čaka med nosečnostjo? »Iz prve roke« nam je informacije predala ginekologinja in porodničarka dr. Tadeja Štrumbelj, dr. med., iz Zdravstvenega zavoda Štrumbelj.

»Če je nosečnica brez težav, jo na prvi sistematični preventivni pregled naročimo do 12. tedna nosečnosti, najpogosteje pa med 8. in 10. tednom. Če nosečnica krvavi, ima krče ali druge težave, jo na pregled naročimo prej,« pravi ginekologinja. Na prvem pregledu tako ginekolog pregleda vso zdravstveno dokumentacijo in se z nosečnico pogovori o njenih dotedanjih ginekoloških težavah, morebitnih težavah v prejšnjih nosečnostih, kroničnih boleznih in o drugih prebolelih boleznih, prebolelih infekcijskih boleznih in cepljenjih. Pomembna sta tudi informacija o delu, ki ga nosečnica opravlja, in okolje, v katerem živi. Ginekolog preveri jemanje folne kisline, ki je pomembna za razvoj nevralne cevi pri razvijajočem se otroku. »Nosečnico tudi stehtamo, izmerimo ji krvni tlak in opravimo ginekološki pregled, bris materničnega vratu za citološko preiskavo pa le, če je zadnji izvid starejši od treh let ali pa je bil ocenjen kot bolezensko spremenjen. Pregledamo maternico in jajčnike, opravimo tudi prvo ultrazvočno preiskavo. Preverimo, ali je nosečnost v maternici, in ugotovimo število plodov. Izmerimo otročka in s tem potrdimo višino nosečnosti ter preverimo otrokov srčni utrip,« opisuje ginekologinja.

Po pregledu pa je bodoča mamica napotena na laboratorijske preiskave, za katere mora biti tešča. Z njimi se določi krvno skupino, Rh D, opravi se indirektni Coombsov test (t. i. ICT, s katerim se išče nepričakovana protitelesa v krvi matere), hemogram, izmeri krvni sladkor, opravita se serološki pregled na sifilis in presejalni test na okužbo s povzročiteljem toksoplazmoze v nosečnosti. Pregleda se tudi urin. Ob koncu pa se ginekolog z nosečnico pogovori še o zdravem načinu življenja in ustrezni prehrani. Prav tako je na voljo za njena morebitna dodatna vprašanja. Ob koncu prvega pregleda se nosečnico usmeri v materinsko šolo za zgodnjo nosečnost. Takrat se ji izroči materinsko knjižico z vpisanimi podatki opravljenega pregleda, s preiskavami in z opozorili. Materinska knjižica je obvezen dokument preventivnega programa nosečnic. V njej so zbrani vsi podatki o poteku nosečnosti in prav je, da jo ima nosečnica vedno pri sebi.

Nadaljnji pregledi in preiskave

 

Ginekologinja in porodničarka dr. Tadeja Štrumbelj

Dr. Tadeja Štrumbelj opisuje, da so pri zdravi nosečnici ponovni sistematični preventivni pregledi v 24., 28., 35. in 40. tednu nosečnosti in da jih opravi izbrani ginekolog. V 18.–23. tednu nosečnosti se opravita ultrazvočni pregled in usmerjeni pogovor z nosečnico. Preostalih pet sistematičnih pregledov v 16., 32., 37., 38. in 39. tednu nosečnosti opravi diplomirana babica ali za samostojno delo izobražena diplomirana medicinska sestra. Če v ginekološki ambulanti ni zaposlene za samostojno delo izobražene diplomirane babice ali diplomirane medicinske sestre (tega pri nas za zdaj v večini ustanov ni), tudi te preglede opravi izbrani ginekolog. Ob ponovnih preventivnih sistematičnih obiskih nosečnica opisuje svoje počutje in morebitne težave. Pametno je, da ima morebitna vprašanja zapisana, da iz ambulante ne odide brez odgovorov.

Kot pri prvem pregledu tudi pri vsakem naslednjem sestra nosečnico stehta in ji izmeri krvni tlak. Ginekolog redno spremlja rast ploda. »Z merjenjem razdalje med sramno kostjo in vrhom maternice (s šiviljskim metrom) spremljamo rast ploda. Ob vsakem pregledu preverimo srčni utrip ploda, proti koncu nosečnosti pa po presoji ginekologa in skladno z veljavnimi strokovnimi priporočili posnamemo kardiotokogram (CTG) in nosečnico napotimo na laboratorijske preiskave. Ob vsakem kontrolnem pregledu nosečnica odda urin. Kri za hemogram v normalno potekajoči nosečnosti odvzamemo še dvakrat. Pri Rh-D-negativnih nosečnicah se ICT ponovno določi v 28. tednu nosečnosti. Serološke preiskave na hepatitis B (HbsAg) se opravi proti koncu nosečnosti ali ob porodu. Če je presejalni test na okužbo s povzročiteljem toksoplazmoze ob prvem pregledu negativen, ga ponovimo še v 20.–24. tednu in 32.–36. tednu nosečnosti. Po strokovnih smernicah se med 24. in 28. tednom nosečnosti svetuje pregled odziva telesa na obremenitev s sladkorjem – t. i. obremenitveni test s 75 g glukoze. Med 20. in 22. tednom nosečnosti opravimo natančen pregled morfologije ploda, ki je ena izmed najpomembnejših UZ-preiskav v nosečnosti. To je druga in hkrati zadnja UZ-preiskava, ki jo v okviru preventivnega programa spremljanja zdrave nosečnice omogoči naš zdravstveni sistem. Namenjena je potrditvi normalnega razvoja ploda oz. odkrivanju večjih razvojnih nepravilnosti pa tudi t. i. mehkih označevalcev, ki povečajo tveganje za prisotnost kromosomske napake pri plodu. Ocenimo tudi plodovo rast, popkovnico, lego posteljice in količino plodovnice. Spol ploda razkrijemo na željo staršev,« razlaga dr. Tadeja Štrumbelj.

Dodatne preiskave za nosečnice nad 35. letom

Nosečnice, stare od 35 do 37 let v času pričakovanega dneva poroda, imajo pravico do presejalnega testa, ki je lahko merjenje nuhalne svetline (NS) z dvojnim testom ali četverni presejalni test, s katerim se oceni, kolikšno je tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom in nekaterimi drugimi kromosomskimi napakami. Če ima nosečnica ob pričakovanem dnevu poroda 37 let ali več, ima pravico do diagnostičnega testa – kariotipizacije (po predhodni horionski biopsiji ali amniocentezi), s katerim se ugotovi, ali je kromosomska napaka (trisomija 21 ali druga) prisotna ali ne.


Število in vsebina preventivnih pregledov v nosečnosti sta natančno opredeljena v Ur. l. RS, št. 33/2002, prav tako pa so natančno opredeljeni strokovni delavci, ki naj bi preglede opravljali.

Nosečnica naj redno obiskuje preglede

»Pomembna naloga zdravstvenih delavcev je, da nosečnice ozaveščamo o koristnosti pregledov. Hkrati jih tudi seznanjamo o morebitnih negativnih posledicah na zdravje nosečnice in še nerojenega otroka, ki jih opustitve pregledov lahko povzročijo. A vsak človek sam prevzema odgovornost za svoje zdravje. Tako se tudi sam odloča o obisku preventivnih pregledov, ki mu jih omogoča zdravstveni sistem. Zdravniki in pacienti smo partnerji, ki skupaj stremimo k istemu cilju: v nosečnosti k zdravi nosečnici, zdravi materi in k zdravemu otroku. Za nosečnico je zato pomembno, da si izbere ginekologa, ki mu zaupa, saj bo le tako lahko sproščeno uživala nosečnost. Večina ginekologov v skrbi za svoje pacientke stori veliko več, kot jim nalagajo v uradnem listu predpisani postopki obravnave zdrave nosečnice. Je pa res, da vsak ginekolog skrbi za povprečno 5.500 žensk, kar je izjemno velika številka (strokovno še vzdržen normativ je 4.000 žensk), zato imamo ginekologi velikokrat premalo časa za obširnejši pogovor s pacientkami; lahko se zgodi, da imajo pacientke, zlasti nosečnice, za katere je nosečnost pomembno, sicer naravno, a velikokrat tudi stresno obdobje v njihovem življenju, občutek, da jim namenimo premalo pozornosti,« sklene ginekologinja in porodničarka dr. Tadeja Štrumbelj.


Fotografija zgoraj: Bigstock

Fotografija spodaj: osebni arhiv dr. Tadeja Štrumbelj

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj