JAZMP – skrbnik varne rabe zdravil

Avtor: P. S., S. S.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je ob 10. obletnici delovanja  poudarila svojo vlogo zagotavljanja dostopnosti zdravil na tako majhnem trgu, kot je Slovenija, pa tudi temeljit nadzor nad kakovostjo, varnostjo ter učinkovitostjo izdelkov in materialov s področja zdravja.

Direktorica JAZMP dr. Andreja Čufar je predstavila njeno uspešno delovanje na vseh področjih in orisala vpetost v mednarodno okolje in zagotavljaje regulativnega okolja, ki omogoča dostopnost kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil našim državljanom.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poudarila, da je področje regulacije zdravil eno bolj urejenih področij v naši državi, da smo na tem področju mednarodno primerljivi in v določeni meri tudi zgled.

Novost: dodatni zaščitni elementi na zdravilih

Posvet se je sicer začel s predstavitvijo popolne novosti, ki bo na ravni EU v celoti zaživela šele 9. februarja 2019, vendar so priprave nanjo izjemno kompleksne in zahtevajo celovito  vnaprejšnjo pripravo ter takojšen začetek implementacije. Gre za uvedbo zaščitnih  elementov v boju proti vdoru ponarejenih zdravil na trge držav članic s ciljem boljše  sledljivosti zdravil in zagotavljanja večje varnosti pri zdravljenju z zdravili, ki morajo biti  in ostati preverjenega izvora. Slovenija je ena izmed sedmih članic EU, ki so  v ta namen že  ustanovile nacionalno telo ‒ Zavod za preverjanje avtentičnosti zdravil Slovenije (ZAPAZ).

O preskušanju zdravil, antibiotikih in medicinskih pripomočkih    

Razpravljali so tudi o izboljševanju kakovostno-varnostnega vidika zdravljenja: klinično  preskušanje zdravil. Po novi uredbi, ki naj bi zaživela oktobra 2018, bo klinično preskušanje  postalo hitrejše, preprostejše, cenejše. Konkretni ukrepi so na vidiku tudi v boju proti antimikrobni rezistenci, enem najresnejših izzivov sodobne humane in veterinarske medicine. Na področju medicinskih pripomočkov pa sta trenutno najbolj aktualni uredbi, ki  povečujeta varnost na področju medicinskih pripomočkov v celotni Evropski uniji.


Foto: Thinkstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj