Lekarna poleti: Na poti in doma pripravljeni na vse, 1.del

Avtor: R. M. Z.

Poletnega dopusta se veselimo vse leto. Načrtujemo ga do podrobnosti, pogosto pa pozabimo, da ima »vrag rad mlade« ravno tam in takrat, ko si najmanj želimo. Seveda se vsako potovanje začne že pred odhodom na pot. Pri pakiranju kovčkov ali še prej je namreč dobro predvideti, kaj vse se nam bo na poti lahko zgodilo, in pripraviti potovalno lekarno.

potovalna lekarna

Pri izbiranju zdravil in pripomočkov, ki sodijo vanjo, ni treba pretiravati, še posebej, če se odpravljate na počitnice v turističen oziroma vsaj civiliziran kraj, v katerem imajo lekarne in zdravnika. Poskrbite le, da boste imeli pri roki zdravila, ki vam lahko hitro olajšajo neprijeten trenutek, ki bi lahko pokvaril počitniško doživetje. 

Preglejmo domače zaloge

Pri pripravi počitniške lekarne najprej preglejmo »zaloge«, ki jih imamo doma. Pomembno je, da se rok uporabe zdravil, mazil in drugih preparatov, ki jih nameravamo vzeti na pot, ne izteče pred vrnitvijo domov in da so pravilno hranjeni: zaščiteni pred neposredno sončno svetlobo, vlago, da temperatura, na kateri jih shranjujemo, ne presega 25 stopinj Celzija. To so splošna priporočila. Za nekatera zdravila pa veljajo posebni pogoji. Običajno gre za zdravila, ki jih uporabljajo kronični bolniki, ki so z načinom shranjevanja dobro seznanjeni. Vsa zdravila, sirupi, mazila … imajo na embalaži naveden rok uporabe. Uporabljamo jih lahko do tega datuma. To velja tudi za sirupe, gele, mazila, praške … po odprtju. Pogoj je, da z njimi primerno ravnamo: da imamo čiste roke, ko jih uporabljamo, da jih po uporabi dobro zapremo in primerno shranimo. Preparati, izdelani v lekarni, običajno ne vsebujejo konzervansov, zato so uporabni en mesec po odprtju embalaže. Kozmetični izdelki (s posebno oznako na embalaži) pa so uporabni eno leto po odprtju. 

Še pred potjo pomislimo na blažitev potovalne slabosti. Potovalna slabost je pogost in neprijeten spremljevalec počitnic, še posebej, kadar potujete z letalom, ladjo ali z avtomobilom. Na voljo je več različnih učinkovin, ki jih lahko dobite v lekarni brez recepta. Vsi, ki raje posežejo po naravnih zdravilih, pa si lahko pomagajo z ingverjem ali njegovimi izvlečki. 

Prebava, ki je ne čutimo

Najprej se bomo dotaknili prebavnih težav, saj nam te močno zagrenijo ali celo onemogočijo letovanje. Lokalne specialitete in hrana, ki ji je vročina prišla do živega, so lahko vzrok prebavnim težavam vseh vrst. Prav zato v potovalni lekarni ne smejo manjkati odvajala, sredstva za lajšanje želodčnih težav, zgage in driske pa tudi medicinsko oglje za primer zastrupitve s hrano. Zaradi dehidracije, ki spremlja drisko in bruhanje, je dobro imeti s seboj tudi rehidracijski prašek (rehidracijsko sol). V krajih, v katerih voda ni varna za pitje, si lahko veliko težav prihranite tudi s tabletami za prečiščevanje vode. Tu pa so seveda še probiotiki z veliko začetnico, brez katerih, danes že vemo, ni zdravega črevesa – doma in na poti poleti in preostale mesece v letu. Poudarili bi sev, ki učinkuje dejansko takoj ob zaužitju. Saccharomyces boulardii (S. boulardii) je nepatogena kvasovka s probiotičnimi lastnostmi, zaradi česar je uvrščena med terapevtske učinkovine za zdravljenje driske in vnetnih bolezni črevesja. Zaužijemo jih lahko ob jemanju antibiotikov, enteralni prehrani, okužbi z bakterijo Clostridium difficile zaradi potovalne driske in akutne driske pri otrocih. 

zdravje na potosvanju

Nadležni piki

Žuželke poleti povsod prežijo na nas, zato s seboj vzemite ustrezen repelent in sredstvo za blaženje srbečice po piku. Ne pozabite, da tigrasti komarji zahtevajo drugačno zaščito kot običajni; posebej se je treba zaščititi tudi pred klopi in obadi. Včasih je smotrno zaščito razširiti tudi z mrežo proti komarjem. 

Varno na soncu

V toplejši polovici leta bi morala biti zaščita pred soncem samoumevna, a kljub temu še enkrat poudarjamo: ne pozabite na kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Če se le da, izberite takšno, ki je dlje obstojna oziroma vodoodporna. Če se vam bo pri mazanju izmuznil kak košček kože, vzemite za vsak primer s seboj tudi kremo za lajšanje sončnih opeklin. 

Prva pomoč

Obliži, povoji, gaze, elastični povoj, škarjice, razkužilo, varnostne zaponke, ruta in še kaj. Osnovni komplet prve pomoči je vedno dobro imeti s seboj za hitro reševanje manjših poškodb, ki se doma in na potovanju dogajajo vsakodnevno. Priročna zna biti tudi pinceta, še posebej, če boste obiskali obalo in se nehote pobliže spoznali z ježki na morskem dnu. 

Žulji in otiščanci

Novi čevlji ali dolga pohodna tura lahko pustijo posledice na vaših stopalih. S seboj zato vzemite obliže, ki preprečujejo žulje in otiščance, ter obliže, ki pozdravijo obolelo mesto in ga zavarujejo pred nadaljnjimi poškodbami. Pohodnikom bo prišel prav tudi gel za hlajenje utrujenih nog, ne pozabite pa niti na škarjice za striženje nohtov, saj vam predolgi nohti predvsem pri hoji v hribe oziroma sestopanju z njih povzročijo obilico težav. 

Ustavite alergije

Lahko odkrijete, da ste alergični na pik kakšne žuželke, na hrano, travniške rastline in plevele ali na kaj drugega, zato je pomembno, da imate hitro pri roki antihistaminik. Ta je največkrat na voljo v obliki tablet, za blaženje kožnih alergijskih reakcij pa so na voljo tudi mazila. 

Prehladna presenečenja

Na poletnih počitnicah najbrž nihče ne pričakuje, da ga bo ujela viroza, a se to lahko zelo hitro zgodi. Prav zato v potovalni lekarni ne smejo manjkati termometer, pripravki za blaženje vnetega grla, kapljice za nos ter sredstva proti bolečinam in vročini. Tudi drugi dejavniki, kot je na primer preveč dejavna klimatska naprava v avtobusu ali na vlaku, lahko sprožijo bolečine v grlu, zato težave pričakajte pripravljeni. 

Omilite bolečine

Protibolečinske tablete vam bodo prišle prav tudi pri glavobolih, zobobolih, menstrualnih bolečinah, razbolelih mišicah in pri različnih poškodbah, zato jih ne pozabite vzeti s seboj. Nadgradite jih lahko s protibolečinskim mazilom, ki vam bo priskočilo na pomoč pri zvinih in udarninah ter olajšalo okrevanje. 

Ženske zadeve

Ker ni treba, da vam tisti dnevi v mesecu pokvarijo počitnice, naj se v potovalni lekarni nežnejšega spola najde prostor tudi za nekaj vložkov ali tamponov in osvežilne čistilne intimne robčke, ki vam lahko priskočijo na pomoč, kadar to potrebujete. Še posebej priročni so pri daljših potovanjih, na katerih nimate vedno možnosti, da se osvežite v kopalnici. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj