Z laserjem nad smrčanje

Novo zdravljenje z laserjem bi lahko prineslo konec smrčanju. Razvili so ga v Veliki Britaniji, traja le nekaj minut in je brez bolečin. Izkušnje prvih bolnikov so odlične, mnogi pa si ga »privoščijo« kar med odmorom za kosilo. Ni pa primerno za vse.

Gre za poseg, s katerim s pomočjo laserja utrdijo in okrepijo del grla, kar naj bi zmanjšalo smrčanje za 40 do 60 odstotkov. Foto: Bigstock

Smrčanje povzročajo vibracije v jezika in struktur v ustih, grlu ali dihalnih poteh, ki se med dihanjem v spanju sprostijo. Smrčanje pa ni samo izjemno neprijetno, pač pa lahko tudi resno ogrozi zdravje.

Statistika pravi, da dve tretjini odraslih zaradi smrčanja partnerja ne morejo spati, nedavna raziskava pa kaže, da zaradi tega v povprečju trpijo kar 152 noči na leto.

Zmanjšanje smrčanja za 40 do 60 odstotkov

Nova terapija, ki jo klinično že izvajajo, bi lahko pri smrčanju pomagala mnogim. Gre za poseg, s katerim s pomočjo laserja utrdijo in okrepijo del grla, kar naj bi zmanjšalo smrčanje za 40 do 60 odstotkov. Za zdravljenje, ki se konča v nekaj minutah, anestezija ni potrebna, bolniki pa se takoj po posegu lahko vrnejo k dnevnim aktivnostim.

Terapija ni primerna za vse

Terapija je primerna le za bolnike, pri katerih je smrčanje posledica ohlapnosti mehkega neba. Zdravljenje traja le pet do sedem minut. Bolnik sedi pokonci, rahlo se nasloni nazaj in pritisne jezik navzdol. Z lasersko napravo v zadnji del ustne votline naredijo mikroskopske ranice. V procesu celjenja le-teh nastanejo drobne brazgotinice, ki učvrstijo okoliško tkivo.

Smrčanje in slog življenja

“Nekateri pri posegu sicer čutijo rahlo pekoč občutek v grlu, vendar anestezija ni potrebna, « pravi dr. Nathan Holt, ki je terapijo za svoje paciente že uvedel. Izpostavlja, da smrčanje povzročijo tudi prekomerna telesna teža, pitje preveč alkohola, kajenje in spanje na hrbtu, ter nadaljuje: »Nekatere preproste spremembe življenjskega sloga lahko pri smrčanju zelo pomagajo. Šele, če me delujejo, velja razmišljati o alternativah.«

Oobstruktivna apneja v spanju (OSA)

Obstruktivna apneja v spanju je stanje, ko oseba, ki smrči, med spanjem občasno preneha dihati. Pavze se imenujejo apneje in  lahko trajajo od 10 pa do celo 120 sekund. Ker v času apnej pade koncentracija kisika v krvi, je ta bolezen na dolgi rok lahko pogubna za organizem. Približno 4 odstotki odraslih imajo vsaj lažjo obliko obstruktivne apneje.

Kako se kaže obstruktivna apneja v spanju?

Obstruktivna apneja med spanjem se najpogosteje kaže s smrčanjem in/ali prenehanjem dihanja ponoči, pogostim prebujanjem, prekomernim nočnim znojenjem, občutkom suhega grla zjutraj, z jutranjim glavobolom in prekomerno zaspanostjo ter utrujenostjo preko dneva. Posledice slabega spanca zaradi smrčanja so tudi težave s koncentracijo, ter celo nekatere kronične bolezni (visok krvni tlak, metabolni sindrom …).

Zdravljenje obstruktivne apneje v spanju

Obstaja več metod zdravljenja obstruktivne apneje v spanju. Zelo pogosta je stalna podpora med vdihom z pozitivnim tlakom (CPAP), ki dokazano zniža umrljivost pri bolnikih z obstruktivno apnejo v spanju.

Radiofrekvenčna ablacija (RFA)

Z aparaturo, ki oddaja valove določene dolžine, se obdelajo tkiva v zgornjih dihalih (mehko nebo, spodnji nosni školjki …) Tako obdelana tkiva postanejo manj elastična in kompaktnejša. Poseg se lahko opravi ambulantno. Opravljajo ga specialisti ORL.

Uvulo-palato-faringo-plastika (UPPP)

 Kirurška odstranitev odvečnega mehkega tkiva. Poseg odpravi smrčanje in prehodno zniža indeks AHI oz. izboljša OSA. Poseg je tehnično zahtevnejši, po posegu so večkrat hujše bolečine in motnje požiranja. Poseg opravljajo maksilo-facialni kirurgi in specialisti ORL.

Kirurgija na več nivojih (multi-level surgery)

Gre za poseg na več nivojih z odstranitvijo nabreklega mehkega tkiva, z RFA, z odstranitvijo žlez, repozicijo kostnih struktur čeljusti, sprostitev nosnih prehodov in korekcijo deviacije nosnega pretina.

Stomatološke metode

Opravljajo se z zobozdravstvenimi aparati, primerne pa so samo za blago do zmerno OSA. Naprave se nataknejo na zobe in se nosijo samo ponoči med spanjem. Potegnejo spodnjo čeljust naprej in navzdol tako, da sprostijo pretok zraka preko ust v grlo. S to metodo se ukvarjajo samo specializirani stomatologi.

1 KOMENTAR

  1. Imam apnejo, nekaj let sem uporabljala aparat SPAP, bilo je v redo, sedaj nekaj mesecev, ga ne morem uprabljati, zaradi bolečin (kosti) glave.Tudi kosti me bolijo tudi po drugih delih telesa. Imam povišan D-dimer vsak mesec zrase za 100 sedaj je že 13.000.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj