Zakaj je sedenje tako slabo za zdravje?

Posledica dolgotrajnega sedenja, ki jo poznamo vsi, je porast telesne teže. Še zdaleč pa ni edina. Sedenje po osem ur na dan, ki je za zahodni življenjski slog tako zelo značilno, vpliva na številne organe, od srca do možganov, in celo poveča tveganje za raka.

Če preveč sedite, se poveča verjetnost za upad miselnih funkcij (vključno s spominom). Sedenje tudi poveča tveganje za srčne bolezni, diabetes, možgansko kap, visok krvni tlak in visok holesterol. Foto: Bigstock

Znanstveniki so prvič opazili, da dolgotrajno sedenje škodi srcu, ko so primerjali zdravje voznikov avtobusov, ki so med službo večino časa sedeli, in sprevodnikov, ki so bili večino časa na nogah. Čeprav sta bila prehrana in siceršnji stil življenja pri obojih zelo podobna, so vozniki za boleznimi srca in ožilja zbolevali dvakrat pogosteje.

Sedenje in življenjska doba

Dolgotrajno sedenje skrajšuje življenjsko dobo, ne glede na to, ali vsak dan telovadite ali ne. Telesna aktivnost sicer zelo pomaga ohraniti zdravje, pomembne pa so tudi pavze med sedenjem. Vsake pol ure vstanite za minut in se sprehodite ali kako drugače razgibajte.

Večje tveganje za demenco

Če preveč sedite, se poveča verjetnost za upad miselnih funkcij (vključno s spominom). Sedenje tudi poveča tveganje za srčne bolezni, diabetes, možgansko kap, visok krvni tlak in visok holesterol. Če se gibljete čez dan, lahko celo bolj kot z telesno vadbo zmanjšate tveganje za vse te zdravstvene težave. Študije tudi kažejo, da samo s telesno vadbo (tudi, če trenirate 7 ur na teden, kar je precej več od minimalno priporočljivih treh ur na teden) težko kompenzirate negativne učinke 8 in več urnega neprekinjenega sedenja.

Večje možnosti za razvoj sladkorne bolezni tip 2

Če sedite cel dan, imate večje možnosti za razvoj sladkorne bolezni tip 2. Ne samo zato, ker kurite manj kalorij. Raziskave kažejo, da sedenje spremeni način, kako telo reagira na inzulin.

Sedenje in globoka venska tromboza

Globoka venska tromboza je strdek, ki nastane v nogi, pogosto zato, ker predolgo sedite na mestu. Če se sprosti in zaide v pljuča, so posledica lahko zelo hude. Nekateri ljudje sicer opazijo oteklino in začutijo bolečino v nogi, pri drugih pa globoka venska tromboza ne povzroča nobenih simptomov. Rešitev so redne prekinitve sedenja.

Anksioznost in motnje spanja

Če sedite tudi izven službe, je to najpogosteje zaradi preživljanja časa pred napravami z zaslonom (prenosnik, televizija…). To vodi v socialno izolacijo, ta pa v intenzivnejšo tesnobo in anksioznost. Pogostejše so tudi motnje spanja, kar psihičnega (in tudi telesnega) počutja ne izboljša.

Bolečine v hrbtu

V sedečem položaju je veliko pritiska na hrbtne mišice, vrat in hrbtenico. Pomaga ergonomski stol, ki je primerne višine in hrbet podpira na pravih mestih. Toda ne glede na to, kako udobno se vam zdi, da sedite, se bo telo sedenju slej ko prej uprlo z bolečinami v križi in/ali vratu.

Krčne žile

Predolgo sedenje lahko povzroči zastajanje krvi v nogah, venske zaklopke pa postanejo ohlapne. To povzroči še dodaten pritisk krvi v žilah. Posledica so krčne žile, ki znajo biti zelo boleče in zmanjšajo kakovost življenja.

Izguba kostne mase

Pri starejših odraslih, ki niso aktivni, je večja verjetnost, da bodo dobili osteoporozo (oslabljene kosti) , kar lahko vodi v težave celo pri opravljanju osnovnih vsakdanjih nalog in izgubo samostojnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj