Zakaj se gripa in prehlad redko pojavljata sočasno?

Če že imate prehlad, je manj verjetno, da boste zboleli še za gripo, in obratno, kaže nova študija, opravljena na velikem vzorcu ljudi. Spoznanje lahko privede do boljšega napovedovanja izbruhov tako prehlada kot gripe kot in tudi do novih načinov za nadzor širjenja bolezni, pravijo britanski raziskovalci.

Zdi se, da imunski odziv na en virus oteži okužbo iste osebe z drugim, nesorodnim virusom. Foto: Bigstock

Čeprav je izkustveno že dlje časa znano, da se gripa in prehlad redko pojavljata sočasno, je to prva študija, ki je zagotovila močne znanstvene dokaze o tem.

V študijo zajeli več kot 36 tisoč ljudi

Britanski raziskovalci so testirali 11 vrst virusov v več kot 44 tisoč vzorcih, odvzetih pri več kot 36 tisoč ljudeh z respiratornimi obolenji. V 35 odstotkih je šlo za okužbo z virusom gripe, le v 8 odstotkih pa so bili ljudje hkrati okuženi tudi z rinovirusi (povzročitelji prehlada).

Najmočnejše izključevanje med rinovirusi in virusom gripe tip A

Najmočnejše »izključevanje« je bilo med virusom gripe tipa A in rinovirusi. Računalniško modeliranje je tudi pokazalo, da se okužbi izključujeta tako pri posameznikih kot pri populacijo kot celoti, piše v poročilu,objavljenem v decembrski številki revije Proceedings of the National Academy of Sciences.

Virusi tekmujejo za celice podobno kot živali za vire hrane

»Okužbe z rinovirusi, ki povzročajo prahlad, in ki se tipično pojavljajo v zimskem času, presenetljivo upadejo, ko nastopi sezona gripe,« pravijo avtorji študije, iz izpostavijo tudi vzrok: »Podobno, kot živali tekmujejo za iste vire hrane se tudi virusi »borijo« za celice v dihalih, v katerih se bodo lahko razmnoževali. Zdi se, da imunski odziv na en virus oteži okužbo iste osebe z drugim, nesorodnim virusom.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj