Možnosti zdravljenja hiperpigmentacij

Hiperpigmentacija je v dermatovenerologiji izraz, ki opisuje pojav neenakomerne pigmentacije kože. Temni madeži ali manjše lise se lahko pojavijo na kateremkoli delu obraza ali telesa, ki je redno izpostavljen soncu in je posledično poškodovan od UV žarkov.

Hiperpigmentacija
Hiperpigmentacija kože je posledica prekomerne proizvodnje melanina, sicer naravnega
pigmenta v koži Foto: Bigstock

Hiperpigmentacija kože je sicer pogost pojav in večinoma neškodljiv, a ima pomemben vpliv na samopodobo posameznika. Pomembno je vedeti, da se je potrebno za nasvet  glede ustrezne možnosti zdravljenja ali oskrbe kože obrniti k specialistu dermatovenerologu.

Piše: Dominik Škrinjar, študent 6. letnika medicine na MF UM

Hiperpigmentacija kože je posledica prekomerne proizvodnje melanina, sicer naravnega pigmenta v koži. Ko pride do neravnovesja v proizvodnji melanina, se lahko na koži pojavijo območja zvišane pigmentacije, ki ustvarjajo temne madeže ali lise. Glavni vzrok zanje je dolgotrajna izpostavljenost soncu, saj sončni žarki vplivajo na proizvodnjo melanina v kožnih celicah. Z leti in s pogosto izpostavljenostjo soncu koža izgubi sposobnost uravnavanja proizvodnje melanina, kar vodi v njegovo prekomerno tvorbo na določenih področjih kože. Sprožijo jo lahko tudi vnetja kože, akne, poškodbe, hormonske spremembe (npr. med nosečnostjo ali pri uporaba oralnih hormonskih kontraceptivov) in tudi nekatera zdravila.

Vrste hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija delimo na tri glavne vrste. Pigmentni madeži imenovani sončne ali starostne pege, včasih tudi solarne lentiginoze se pojavijo zaradi dolgotrajne izpostavljenosti UV in modri svetlobi. Ta izpostavljenost moti naravno regulacijo proizvodnje melanina, kar vodi v prekomerno tvorbo melanina in pojav vidnih pigmentiranih madežev na koži. Običajno se pojavljajo na obrazu, rokah in dekolteju.

Post-inflamatorne hiperpigmentacije se običajno pojavijo kot odziv na vnetje kože. Pogoste so pri ljudeh s temnejšim tipom kože, največkrat so posledica aken, brazgotin ali obraznih tretmajev (lasersko zdravljenje).

Melazma je stanje, pri katerem se na koži pojavijo rjavi ali sivkasti pigmentirani madeži. Pogosto se razvijejo zaradi notranjih dejavnikov, kot so hormonske spremembe med nosečnostjo ali bolezni ščitnice. Poslabša  se zaradi izpostavljenosti soncu poleti, ko UV žarki še dodatno spodbujajo prekomerno tvorbo melanina. Zato je za ljudi s melazmo izredno pomembna uporaba sredstev za zaščito pred soncem. Stanje se nekoliko izboljša pozimi, ko je manj izpostavljenosti soncu in UV žarkom.

Zdravljenje hiperpigmentacij

Hiperpigmentacije, ki jih povzroča prekomerna izpostavljenost sončni svetlobi, post-inflamatorne hiperpigmentacije in melazma, predstavljajo terapevtski izziv za mnoge posameznike. Terapevtske tehnike in tretmaji, ki jih lahko uporabimo so različne.

Kislinski in kemični pilingi

so postopki, ki se uporabljajo za izboljšanje videza kože in zmanjšanje hiperpigmentacij. Oba postopka temeljita na uporabi kislin za odstranjevanje zgornje plasti kože in spodbujanje rasti nove, sveže kože. Razlika med kislinskimi oblogami za obraz in kemičnim pilingom je predvsem v koncentraciji uporabljenih kislin in rezultatih, ki jih lahko dosežejo.

Kislinske obloge za obraz so na voljo brez recepta v specializiranih trgovinah in lekarnah. Med najpogosteje uporabljenimi kislinami v teh izdelkih spadajo alfa hidroksi kisline, kot so glikolna, mlečna, citronska, jabolčna ali vinska kislina, ter tudi azelaična kislina, kojična kislina, salicilna kislina in vitamin C v obliki L-askorbinske kisline. Te obloge delujejo tako, da eksfolirajo zgornjo plast kože, spodbujajo obnovo celic in izboljšujejo ten kože. Priporočljivo je izbirati izdelke z nižjo koncentracijo kislin (10% ali manj), saj lahko višje koncentracije povečajo tveganje za neželene učinke. Kislinske obloge so še posebej učinkovite pri blagi hiperpigmentaciji svetlejših odtenkov kože.

Kemični pilingi se izvajajo s pomočjo močnih koncentracij kislin, ki prodrejo v zgornje plasti kože in v nekaterih primerih dosežejo tudi srednjo plast. To omogoča bolj dramatične rezultate pri zmanjševanju hiperpigmentacij in izboljšanju teksture kože. Pri kemičnih pilingih je priporočljivo poiskati strokovno pomoč dermatologa, saj so ti pilingi močnejši in zahtevajo posebno nego in nadzor. Pomembno je, da se posvetujete z dermatvenerologom glede individualnih tveganj in možnosti.

Ne glede na to, ali gre za kislinske obloge ali kemične pilinge, obstaja nekaj splošnih tveganj in neželenih učinkov, ki se lahko pojavijo. Med njimi so rdečica, draženje, luščenje kože, tveganje za okužbo, tvorba brazgotin in alergijske reakcije. Pri izvajanju teh postopkov je pomembno, da se ustrezno zaščitite pred soncem, saj lahko kožo naredijo bolj občutljivo na sonce.

Retinoidi,

pridobljeni iz vitamina A, sodijo med nekatere najstarejše sestavine za nego kože. Zaradi majhne molekulske strukture se lahko globoko vpijejo v kožo in delujejo v plasteh pod povrhnjico. Retinoide predpišemo na recept, dobimo pa jih tudi v prosti prodaji, pri čemer so slednji običajno v nižjih koncentracijah. Pred redno uporabo retinoidnih pripravkov se je smiselno posvetovati z dermatovenerologom zaradi možnih stranskih učinkov. Pomembno je tudi opozoriti, da se retinoidi pogosteje uporabljajo za zdravljenje aken in kot preventiva pred fotostaranjem kože in redkeje za zdravljenje  hiperpigmentacij, zato mogoče niso najboljša prva izbira.

Hiperpigmentacija na obrazu
Na obrazu so vidne sončne pege, pa tudi melasma in sledi vitiliga. Foto: Bigstock

Laserski tretma

za preoblikovanje kože je postopek, pri katerem se uporabljajo usmerjeni snopi svetlobe za zmanjšanje videza hiperpigmentacij. Poznamo ablativne in neablativne laserje. Ablativni laserji so najmočnejši in odstranjujejo posamezne plasti kože, medtem ko neablativni postopki ciljajo na usnjico, kjer spodbujajo rast kolagena in tako pripomorejo k bolj mladostnemu videzu kože. Ablativni laserji so tudi nekoliko močnejši, vendar lahko zato povzročijo več stranskih učinkov, bolje se izkažejo pri ljudeh s svetlejšo kožo, medtem ko lahko z uporabo nekaterih neablativnih laserjev pri svetlopoltih posameznikih nehote povzročimo še dodatno potemnitev kože. Pri izbiri ustreznega laserskega tretmaja je zato vsekakor smiselno posvetovanje z medicinskim strokovnjakom, ki bo ocenil vaše ten kože in njen tonus.

Dermaabrazija

Je postopek, pri katerem se odstranjuje povrhnjica in del usnjice. Uporablja se za izravnavanje gub in reševanje težav s teksturo kože, vključno z aknami, starostnimi pegami, brazgotinami po noricah in UV poškodbami sonca. Dermatolog bo uporabil ročno orodje, podobno vrtalniku, s kovinsko krtačo ali drugim abrazivnim nastavkom, ki bo nežno odstranil celotno povrhnjico in zgornji del usnjice. Dermaabrazija je primerna za hitro in učinkovito zmanjšanje hiperpigmentacij na svetlejšem fototipu kože. Včasih se pojavi nadaljnja hiperpigmentacija kot posledica samega postopka, ki pa po približno osmih tednih praviloma spontano izgine.

Pripravki za posvetlitev kože

Pri nakupu posvetlitvenih pripravkov za odpravljanje hiperpigmentacij je pomembno biti pozoren na nekatere posebnosti. Najrazličnejši topikalni pripravki in kreme za posvetlitev kože pogosto vsebujejo sestavine, kot so izvleček sladkega korena in vitamin B3 (niacinamid), ki so znane po svojih učinkih na zmanjšanje pigmentacije. Ti izdelki najbolje delujejo pri neizbočenih ravnih madežih na koži, kot so melazma in starostne pege, in so primerni za vse vrste kože, torej ne glede na njihov fototip, manj učinkoviti pa so za zdravljenje post-inflamatornih hiperpigmentacij.

Pomembno je tudi vedeti, da uporaba izdelkov za posvetlitev kože zahteva potrpežljivost, saj lahko mine precej časa, preden se pojavijo prvi vidni rezultati. Zato je treba biti vztrajen in dosleden pri uporabi izdelkov ter upoštevati navodila proizvajalca. Pri nakupu je priporočljivo izbrati izdelke uglednih in zaupanja vrednih proizvajalcev. Preverite sestavine izdelka, njihovo učinkovitost ter morebitne stranske učinke. Prav tako je koristno prebrati ocene in mnenja drugih uporabnikov, da pridobite vpogled v njihovo izkušnjo z izdelkom.