Če pazite na telesno težo, pazite tudi na ledvice

Avtor: R.M.Z.

Debelost postaja eden najpomembnejših zdravstvenih problemov 21. stoletja. Podatki kažejo, da se danes srečujemo s tremi, med seboj povezanimi in prepletenimi epidemijami: debelost, sladkorna bolezen in kronična ledvična bolezen. Zato je tudi letošnja tema svetovnega dneva ledvic »Ledvična bolezen in debelost«. 

Večja verjetnost za nastanek kronične ledvične bolezni je namreč pri ljudeh s prekomerno nakopičenimi maščobami, opozarjajo v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. 
Število debelih v zadnjih desetletjih narašča v številnih državah po svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v Evropi polovica ljudi s prekomerno telesno težo in debelih. Prevalenca debelosti v nekaterih evropskih državah, tudi v Sloveniji, znaša nad 20 odstotki. V večini držav je prevalenca med 10 in 20 odstotki. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da ima danes vsak tretji enajstletnik v Evropi prekomerno telesno težo ali pa je debel. 

Vzporedno s porastom debelosti sta v porastu tudi prevalenca sladkorne bolezni in kronične ledvične bolezni, opozarja nefrolog Radovan Hojs iz Oddelka za nefrologijo UKC Maribor: »Debelost neposredno vpliva na nastanek kronične ledvične bolezni, saj bolj obremenjuje ledvično delovanje. Posreden učinek ima tudi preko prisotnosti metabolnega sindroma, sladkorne bolezni in hipertenzije. Debelost je povezana tudi z napredovanjem kronične ledvične bolezni, in sicer ne glede na vzrok, ki je ledvično bolezen povzročil.« 

Danes nam je na voljo hrana, s katero v telo vnašamo preveč kalorij, hkrati pa smo premalo fizično aktivni, da bi zaužito energijo porabili. Zdravljenje debelosti terja spremembo načina življenja, kar je ena najtežjih nalog za bolnike. Ker je debelost težko zdraviti, je njeno preprečevanje še toliko pomembnejše. 

Podobno kot pri številnih drugih kroničnih nenalezljivih boleznih (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak), je tudi pri preventivi kronične ledvične bolezni ključnega pomena zdrav način življenja. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom pa je ključno, da skrbijo za urejeno raven sladkorja v krvi in urejen krvni tlak. 

V Sloveniji aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic organizirajo Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Vsako leto pri promociji zdravja ledvic sodelujejo še zaposleni v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, bolniki in številni drugi prostovoljci. Brezplačno merjenje prisotnosti beljakovin v seču so tudi letos omogočili laboratoriji zdravstvenih domov in bolnišnic ter podporniki projekta.

 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj