Laser namesto skalpela: Kaj obeta nova metoda?

Raziskovalci so predstavili laserski mikroskop, ki obeta, da bo temeljito spremenil zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje številnih bolezni. Omogoča hkratno odkrivanje bolezensko spremenjenih celic in njihovo odstranjevanje.

Laser se v medicini 21. stoletja pogosto uporablja, tako v diagnostiki kot v zdravljenju. Foto: Bigstock

Laser se v medicini 21. stoletja pogosto uporablja, tako v diagnostiki kot v zdravljenju. Najnovejša tehnologija, pod katero so se podpisali raziskovalci University of British Columbia, obeta preboj v zgodnjem diagnosticiranju in zdravljenju številnih bolezni. Razvili so napravo, ki ima potencialno zmožnost izvajanja natančnih posegov na koži brez rezanja le-te, piše v članku, pred nekaj dnevi objavljenem v reviji Science Advances. Gre za specializirani multifotonski mikroskop, ki omogoča slikanje živih tkiv do globine približno enega milimetra z ultra hitrim infrardečim laserskim žarkom in odstranjevanje spremenjenih celic.

»Nova tehnologija nam omogoča hitro skeniranje tkiva, in ko opazimo sumljivo ali nenormalno celično strukturo, jo lahko z ultra-natančno kirurgijo selektivno zdravimo – brez rezanja v kožo,” je dejal dr. Yimei Huang iz UBC.

Projekt se je začel z idejo, da bi tehnologijo, ki je uporabljena pri multifotonskem mikroskopu, naredili vsestransko ter hkrati izboljšali natančnost.

“Želeli smo ugotoviti, kaj se dogaja pod kožo iz različnih zornih kotov,” je povedal Haishan Zeng, profesor dermatologije, patologije in fizike na UBC. “Ko smo to dosegli, smo se vprašali, ali lahko to isto diagnostično napravo uporabimo tudi kot napravo za zdravljenje.”

Rezultat je laserska multinaprava, ki se lahko uporablja na različnih delih telesa, vključno z živci in kapilarami v očeh, možganih in drugih vitalnih strukturah. Možnosti aplikacij je veliko. “Lahko na primer spremenimo pretok krvi, ne da bi vplivali na katerokoli od okoliških žil ali tkiv,” je dejal študije Harvey Lui, profesor na oddelku za dermatologijo in znanost o koži na UBC. “Za diagnosticiranje in skeniranje določenih bolezni je to lahko revolucionarno.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj