Bo kmalu mogoče ustvariti človeka brez uporabe spolnih celic?

Raziskovalci so iz celic kože vzgojili tri glavne vrste matičnih celic, ki sicer tvorijo zarodek v najbolj zgodnji fazi. Odkritje prinaša nove možnosti modeliranja embrionalnih bolezni in odpira možnost ustvarjanja zarodkov iz celic kože. Bo torej kmalu mogoče ustvariti človeka brez uporabe spolnih celic?

Celice najprej izgubijo svojo prvotno identiteto, nato pa počasi pridobivajo novo. Foto: Bigstock

Zarodne celice so v zadnjih letih predmet intenzivnega znanstvenega raziskovanja, odkritja pa se vrstijo drugo za drugim. Raziskovalcem iz Hebrew University of Jerusalem je uspelo iz celic kože vzgojiti tri vrste matičnih celic, s čimer so postavili nove mejnike celičnega inženiringa.

“Ko so na novo odkrite gene vstavili v kožne celice, so se le-te preobrazile v matične. Proces je trajal približno en mesec.”

Uporabili so celice miši in odkrili niz genov, ki so sposobni kožne celice preoblikovati v vse vrste celic, ki tvorijo zarodek v zgodnji fazi razvoja: celice zarodka samega, celice posteljice (placente) in celice ekstra-embrionalnega tkiva, kot je popkovina. Raziskovalci napovedujejo, da bo v prihodnosti mogoče iz človeških kožnih celic ustvariti celotne zarodke brez uporabe spolnih celic. Odkritje prinaša nove možnosti zdravljenja ploda med nosečnostjo (odpravljanje genskih napak) in tudi neplodnosti.

Prvi poskusi segajo v leto 2006

Prvi uspehi na področju »umetnega« ustvarjanja embrionalnih matičnih celic sicer segajo v leto 2006, ko so japonski raziskovalci odkrili, da se s pomočjo štirih centralnih genov kožne celice lahko »reprogramirajo« v zgodnje zarodne celice, iz katerih se razvije celotni plod. Gre za celice, jih danes poznamo kot inducirane puliripotentne matične celice (iPMC) in ki so zelo podobne tistim, ki nastanejo v prvih dneh po oploditvi.

“Napovedujejo, da bo v prihodnosti mogoče iz človeških kožnih celic ustvariti celotne zarodke brez uporabe spolnih celic.”

Raziskovalna skupina na Hebrew University of Jerusalem je odkrila novo kombinacijo petih genov, ki kožne celice reprogramirajo v enega od treh tipov zgodnjih embionalnih matičnih celic. Iz njih se lahko razvije plod, placenta ali popokovina.

Gene vstavili v kožne celice

Da bi odkrili molekularne mehanizme, ki se aktivirajo med nastajanjem teh različnih vrst celic, so raziskovalci pet genov najprej vnesli v kožne celice, potem pa analizirali spremembe v njihovi strukturi in funkciji.

Zarodek iz štirih celic, ki so ga iz kožnih celic ustvarili z novo tehnologijo celičnega inženiringa. Foto: Hebrew University of Jerusalem

Ugotovili so, da pod vplivom vnesenih genov celice najprej izgubijo svojo prvotno identiteto, nato pa počasi pridobivajo novo, in da ta proces regulirajo kombinacije dveh genov. Gen »Eomes« na primer kožnim celicam narekuje preoblikovanje v celice, iz katerih bosta nastali posteljica in popokovina, gen »Esrrb« pa »ukazuje« preobrazbo v ekstraembrionalne celice. Celotni proces preobrazbe traja približno en mesec.

“Žrtvovanje” živih zarodkov ne bo več potrebno

V zadnjem času je bilo sicer precej poskusov razviti mišji zarodek brez uporabe sperme in jajčeca. Vedno so uporabili matične celice, izolirane neposredno iz živega, razvijajočega se zarodka. Metoda, ki so jo uporabil izraelski raziskovalci, je prelomna tudi iz tega vidika. Gre za prvi uspešni poskus ustvarjanja vseh treh vrst matičnih celic naenkrat iz celic kože, kar pomeni, da ni več potrebe po »žrtvovanju« živih zarodkov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj