Odkrili 28 sumov na melanomsko kožno spremembo

V sklopu javnozdravstvene kampanje #saveyourskin je bilo opravljeno 1141 brezplačnih pregledov kožnih znamenj v štirih slovenskih mestih, od tega se je izkazalo 28 sumov na melanom, so sporočili organizatorji akcije #SaveYourSkin (reši oziroma pomagaj svoji koži), ki je letos potekala drugo leto.

Pravilna zaščita kože
La Roche-Posay je na lokacijah nudil izobraževanje o pravilni zaščiti kože pred soncem.
Akcijo je podprl tudi podpredsednik združenja dermatolog prof. dr. Igor Bartenjev
(na fotografiji z ekipo La Roche Posay).

Tudi letošnjo akcijo je organizirala dermokozmetična znamka La Roche Posay v tesnem sodelovanju z Združenjem slovenskih dermatovenerologov.

Projekt se je pričel v Ljubljani, kjer so v dveh dneh izvedli 293 brezplačnih pregledov kožnih znamenj in odkrili 11 sumov na melanom. Sledilo je Celje, v katerem so v enem dnevu izvedli 168 pregledov kožnih znamenj, med njimi so bili 3 sumljivi. V Mariboru so med 443 pregledi, pregledovanje je trajalo dva dni, odkrili 11 sumov na melanom. Kampanja se je zaključila z enodnevnim obiskom karavane v Izoli, kjer so pri 237 pregledanih prebivalcih našli 2 primera s sumljivimi kožnimi znamenji.

Veliko prebivalcev še vedno ne ve, da je pomembno zaščititi kožo pred soncem vse dni v letu in da je edini SPF faktor, ki dovolj zaščiti kožo, tisti v višini 50.

Dermatologi poudarjajo, da število obolelih oseb za rakom kože nenehno raste. Ko govorimo o malignih tumorjih kože, ima melanom, če ga ne odkrijemo pravočasno, najbolj maligni potek in najslabšo prognozo. Z druge strani pa velja, da če se odkrije pravočasno, je v 99 % ozdravljiv. Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je maligni melanom razlog za kar eno tretjino vseh novih primerov raka. Za kožnim melanomom letno v Sloveniji zboli približno 700 oseb. V svetovnem merilu statistika kaže, da gre za obliko raka, ki je najpogostejša v starostni skupini od 20 do 30 let in povzroči največ smrti med ženskami, starimi od 25 do 30 let.

Več o javnozdravstvenem projektu #SaveYourSkin, o izdelkih Anthelios za zaščito kože pred soncem in znamki La Roche Posay preberite na uradni spletni strani La Roche-Posay, več o Združenju slovenskih dermatovenerologov pa tukaj.