Zavajajoči zapisi ob  predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja

Zloraba človeških organov ob zakonski ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v Sloveniji ni možna.

Zloraba človeških organov
V Sloveniji nikakor ne bi bilo mogoče zlorabiti uzakonitve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja za ilegalno pridobivanje človeških organov. Foto: Bigstock

V luči senzacionalističnih izjav o možni zlorabi zakonske ureditve o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, kar zavajajoče za javnosti širijo celo nekateri zdravniki in postopek enačijo z dobičkonosno trgovino z orožjem, smo se dolžni odzvati in ponovno ozavestiti vse tiste – tudi zdravnike, kako je v Sloveniji urejen sistem pridobivanja človeških organov za namene transplantacije in s tem reševanja človeških življenj, sporočajo iz Javnega zavoda Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija transplant.

V Sloveniji nikakor ne bi bilo mogoče zlorabiti uzakonitve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (PPKŽ) za ilegalno pridobivanje človeških organov. Pridobivanje človeških organov v Sloveniji lahko poteka samo v skladu z Zakonom o pridobivanju in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljenja, ki je bil sprejet leta 2015.

Zloraba človeških organov ob zakonski ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v Sloveniji ni možna. Pri tem za vse skrbi poseben Javni zavod RS Slovenija-transplant. Njegov direktor Andrej Gadžijev je delovanje že večkrat javno pojasnil in poudaril, da je naš javni sistem majhen in pregleden, kakovostno zavarovan s sistemi sledljivosti, tako organov, tkiv, darovalcev kot prejemnikov.

V sistemu ne more noben organ »izginiti«, niti vanj ilegalno »vstopiti«. V Sloveniji in večini svetovnih držav trgovine z organi ni. To velja tudi za države z uzakonjeno PPKŽ. Vse to je dr. Radku Komadini verjetno že dolgo znano. Njegova trditev, da je trgovanje z organi “zelo dobičkonosna stvar, podobna trgovini z orožjem” in da gre za zlorabo, ki se dogaja v vseh državah, kjer sta evtanazija ali samomor s pomočjo uzakonjena, je povsem neresnična in zavajajoča. “V zakonsko natančno določenem postopku mesta za zlorabe ni”, poudarjajo v Slovenija-transplantu.

Povzeto po sporočilu za javnost Srebrna nit, združenje za dostojno starost.

https://www.facebook.com/mojezivljenjemojapravica

http://moje_zivljenje_moja_pravica/