S prekomernim aktivnim sečnim mehurjem imajo težave tudi moški, in to ne tako redko

Raziskave kažejo, da ima več kot polovica prebivalcev vsaj enkrat v življenju težave s spodnjimi sečili. Prevalenca je v vseh starostnih obdobjih enaka med moškimi in ženskami, s starostjo pa pojavnost simptomov spodnjih sečil (SSS) narašča in pomembno vpliva na kakovost življenja.

Prekomerno aktiven sečni mehur pri moških
Pri izrazito izraženih simptomih PASM lahko tudi pri moških pride do uhajanja urina (inkontinence). Foto: Bigstock

Nastanek SSS pri moških je lahko povezan s povečano prostato oz. z benigno prostatično obstrukcijo (BPO), ne pa vedno. Vzroke za SSS najdemo tudi v patologiji sečnega mehurja, sečnice, sečevodov, delovanju ledvic pa tudi v sistemskih boleznih. »Še pred desetimi leti se je razumelo, da so vse težave v povezavi z uriniranjem pri moških povezane s prostato. Šele večje poznavanje fiziologije in opravljene raziskave pa so pokazale, da to ni tako in da imajo tudi moški lahko prekomerno aktiven sečni mehur in s tem povezano simptomatiko. Ta nova spoznanja se še niso povsem udomačila v razmišljanju zdravnikov, zato pri moških veliko redkeje pomislijo na to diagnozo,« je za našo revijo povedal prim. dr. Dejan Bratuš, specialist urolog iz UKC Maribor.

Sami simptomi prekomerne aktivnosti sečnega mehurja (PASM) – pogosto uriniranje, nočno uriniranje, nenadna nujnost po uriniranju – so pri moških sicer enako pogosti kot pri ženskah, pravi Bratuš; uhajanje urina v povezavi s temi simptomi pa je pri moških redkejše, saj sta anatomija in s tem povezan mehanizem zadrževanja urina pri moških nekoliko drugačna kot pri ženskah. Pri izrazito izraženih simptomih PASM pa lahko tudi pri moških pride do uhajanja urina (inkontinence).

Zakaj uhaja urin?

»Najpogostejši sta urgentna in stresna urinska inkontinenca. Urgentna nastane zaradi nehotenih kontrakcij mišice sečnega mehurja, stresna pa ob povečanju tlaka v trebušni votlini zaradi kašljanja, kihanja, dvigovanja bremen … »Tlak bi se načelno moral prek refleksnih mehanizmov prenesti na mišico zapiralko, v kateri bi se morala prav tako povečati moč kontrakcije, kar bi preprečilo uhajanje urina med temi povišanji tlaka. To se zaradi različnih razlogov – na primer povešenje medeničnega dna, slabost same mišice zapiralke … – ne zgodi in pride do uhajanja urina. Obstaja še nekaj redkejših oblik uhajanja urina, na primer stalna ali totalna inkontinenca, ki je lahko posledica anatomskih nepravilnosti. Pri moških pa imamo še uhajanje urina ob koncu ali po končanem uriniranju, kar je pravzaprav del SSS,« je razložil Bratuš.

Prekomerno aktiven sečni mehur
Pojavnost simptomov spodnjih sečil pri moških je lahko povezan s povečano prostato oz. z benigno prostatično obstrukcijo, ne pa vedno. Foto: Bigstock

Zdravljenje urinske inkontinence pri moških

Urgentna urinska inkontinenca se zdravi najprej z zdravili pa tudi s treningom sečnega mehurja. Od zdravil uporabljamo antiholinergike in agoniste betaadrenergičnih receptorjev. Trening mehurja pa izvajamo tako, da poskušamo ob prvem siljenju na uriniranje to za krajši čas odložiti in s tem se lahko poveča volumen, ki ga je sečni mehur sposoben sprejeti, zmanjša pa se pogostost uriniranja. Če ta načina nista uspešna, obstajajo tudi invazivnejše metode zdravljenja. Stresna urinska inkontinenca pa se zdravi z vajami za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje, lahko tudi z elektrostimulacijo ali magnetno stimulacijo), če to ne zadostuje, pa operativno.

Motnje shranjevanja urinaMotnje praznitve sečnega mehurjaSimptomi po uriniranju
pogostejše uriniranješibek curek urinaobčutek nepopolne izpraznitve
urgentno uriniranjeprekinjen ali razpršen curekkapljanje po koncu uriniranja
nokturija (pogosto nočno uriniranje)čakanje na uriniranje
urinska inkontinencanapenjanje med uriniranjem
zapora odvajanja urina
Preglednica: Simptomi spodnjih sečil pri moških

VIR:

RMZ, dela pogovora z urologom M. Bratuša, dr. med.