Vzrok Parkinsonove bolezni pogosto uporabljana kemikalija?

Pri odkrivanju vzroka za Parkinsonovo bolezen je prišlo do preboja. Zdi se, da pri sprožitvi te neozdravljive napredujoče bolezni ključno vlogo igra kemikalija, ki smo ji bili še do pred kratkim vsi dnevno izpostavljeni. To tudi pojasnjuje, zakaj se je število bolnikov s Parkinsonovo boleznijo v vsega nekaj desetletjih povečalo za več kot 500 %.

Nevarne kemikalije vzrok za Parkinsonovo bolezen?
Trikloretilen (TCE) je povezan s kar 500-odstotnim povečanim tveganjem za Parkinsonovo bolezen. Foto: Bigstock

Vzrok Parkinsonove bolezni bi lahko bil TCE (trikloretilen), ki je sicer v EU prepovedan, je pa na voljo veliko njegovih »izpeljank«: za čiščenje, dezinfekcijo, zatesnjevanje … V obliki inhalacijskega anestetika je bil trikloretilen uporabljen pri več sto tisoč bolnikih, pogosto tudi kot analgetik za blaženje porodnih bolečin. V industriji ga je zamenjal perkloretilen (znan tudi kot tetrakloretilen), ki se še danes dnevno uporablja.

Zboleva vse več ljudi

Čeprav se Parkinsonova bolezen (podobno kot Alzheimerjeva bolezen, ki ima sicer popolnoma drugačne mehanizme razvoja in poteka) začne desetletje ali celo več pred pojavom prvih bolezenskih znakov, njen pravi vzrok še vedno ostaja neznanka. Še bolj čudi dejstvo, da zboleva vse več ljudi. V nasprotju z Alzheimerjevo boleznijo, ki večinoma prizadene starostnike, je povprečna starost bolnikov ob potrditvi diagnoze Parkinsonove bolezni več kot dve desetletji nižja. Če bi odkrili, kaj jo dejansko sproži, bi to pospešilo tudi razvoj učinkovite terapije. Zdaj se zdi, da je bil na tem področju dosežen velik korak naprej. Kaže namreč, da izjemno pomembno, če ne ključno vlogo pri kaskadi biokemijskih procesov, ki se na koncu odražajo v Parkinsonovi bolezni, igra kemikalija, ki smo ji (bili) dnevno izpostavljeni.

Tipičen bolnik moški, star 55 let ali več

Parkinsonova bolezen ima veliko obrazov in ne izbira žrtev. Čeprav je večina bolnikov ob potrditvi diagnoze starejša od 55 let in prevladujejo moški, zbolevajo tudi mlajši in ženske. Tudi potek bolezni je zelo različen: od pogostih zagonov in hitrega upada motorike do počasnega napredovanja in neznačilne klinične slike, ki lahko zamakne diagnozo. Zdravljenje Parkinsonove bolezni je (žal) samo simptomatsko, je pa v zadnjih letih napredovalo. Veliko obeta gensko zdravljenje, s katerim dosežejo, da se astrociti (gre za vrsto možganskih celic, ki »živijo« tudi še po smrti, kar odpira nove dileme o tem, kdaj v resnici umremo) – več o tem si preberite TUKAJ: Kdaj v resnici umremo – pretvorijo v nevrone, ki proizvajajo dopamin.

Podrobnosti o genskem zdravljenju Parkinsonove bolezni pa najdete TUKAJ: Novo zdravilo odpravi Parkinsonovo bolezen pri miših

Za najhitreje naraščajočo nevrološko bolezen kriv TCE?

Mednarodna skupina raziskovalcev je pregledala prejšnje raziskave in navedla podatke, ki kažejo, da je trikloretilen (TCE) povezan s kar 500-odstotnim povečanim tveganjem za Parkinsonovo bolezen. Vodilni raziskovalec dr. Ray Dorsey, profesor nevrologije na Univerzi Rochester v New Yorku, je Parkinsonovo bolezen označil za »najhitreje rastočo nevrološko bolezen na svetu, ki jo je v veliki meri mogoče preprečiti«. Trikloretilen (TCE) je bil prvič sintetiziran leta 1864, komercialna proizvodnja pa se je začela leta 1920. Čeprav je TCE danes prepovedan, ga še vedno najdemo v številnih izdelkih, ki jih dnevno uporabljamo. Vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so ga na primer uporabljali za dekofeinizacijo kave. Izpostavljenost ni omejena samo na tiste, ki so z njim delali neposredno, ugotavljajo raziskovalci in opozarjajo, da so tudi »druge kombinacije«, ki se uporabljajo danes, škodljive za zdravje. Ker gre za lipofilne snovi, se zlahka porazdelijo v možganih in telesnih tkivih ter povzročijo mitohondrijsko disfunkcijo, na kar so še posebej občutljivi dopaminergični nevroni.

Hitrega naraščanja incidence Parkinsonove bolezni ni mogoče razložiti samo z genskimi dejavniki – ti prizadenejo le približno 15 % bolnikov – niti ga ni mogoče razložiti samo s staranjem. »Vpletenih je veliko drugih dejavnikov. TCE in njegove »izpeljanke« so eden izmed najpomembnejših. Poškodujejo dele celic, ki proizvajajo energijo – mitohondrije – in povzročijo selektivno izgubo dopaminergičnih nevronov,« pojasnjuje Dorsey.

S katerimi znaki se najprej pojavi Parkinsonova bolezen in kateri simptomi se pojavijo pred značilnim tresenjem rok? Preberite TUKAJ: Nova spoznanja o Parkinsonovi bolezni

Mogoče vas zanima tudi, kako zgodaj prepoznati Parkinsonovo bolezen, kako to vpliva na uspeh zdravljenja in kako bolnike s Parkinsonovo boleznijo zdravijo pri nas. Več o tem najdete TUKAJ: Pomembna sta zgodnje prepoznavanje in zdravljenje

in TUKAJ: Bolnikov s Parkinsonom ne zdravijo optimalno

Vir:

Dorsey, E. Ray et al. ‘Trichloroethylene: An Invisible Cause of Parkinson’s Disease?’ 1 Jan. 2023: 203–218. https://content.iospress.com/articles/journal-of-parkinsons-disease/jpd225047 (dostopano 30. 3. 2023).