Stojnice s sadjem: Zavaja skoraj četrtina prodajalcev

Češnje so poleg jagod sadje, pri katerem prodajalci najbolj zavajajo, kažejo ugotovitve inšpektorjev, ki so pod drobnogled vzeli prodajalce sadja in zelenjave na stojnicah. Poostreno izvajanje nadzora so v medijih napovedali vnaprej. Kaj pa, če ga ne bi?

Češnje so poleg jagod sadež, s katerim so ponudniki najpogosteje goljufali od aprila do junija letos. Foto: Bigstock

Sadje in zelenjava, pridelana v Sloveniji, sta pri potrošnikih zaželena in cenjena, slednji pa s(m)o zanje pripravljeni plačati tudi višjo ceno. To predstavlja pomemben razlog za namerno zavajanje potrošnikov glede porekla sadja in zelenjave. Ki ga je iz leta v leto več. Na stojnicah se znajde celo zdravstveno oporečno sadje. Letos so bile to jagode.

41 stojnic, za 300 kilogramov češenj goljufij

Pristojni slovenski organi so od aprila do julija letos opravili poseben nadzor nad sezonskimi prodajalci sadja in zelenjave, njihove ugotovitve pa niso najbolj razveseljive.

Pregledali so 41 stojnic s češnjami in jih zasegli več kot 300 kilogramov, večinoma zaradi zavajanja s poreklom.

Prodajalci so jih ponujali kot goriške in/ali vipavske češnje, čeprav to niso bile. Podobna zgodba se je odvijala z jagodami, le da so pri njih ugotovili celo zdravstveno neustreznost. Inšpektorji so pregledovali tudi druge vrste sadja in zelenjave, vsega skupaj so opravili 219 pregledov.

Tveganje se splača, sankcije smešne

Čeprav bi pričakovali, da večina kršiteljev prihaja iz »domačih logov – slovenskih kmetij«, temu ni bilo tako. Vemo pa tudi, da je odkrito le vrh ledene gore… Sadje in zelenjava sta več kot očitno posel, ki se zelo splača, kazni za goljufanje potrošnikov pa se – glede na trenutne zakonsko predpisane sankcije za kršitve, hitro povrnejo.

Globa znaša od 600 do 1800 evrov.

Vsako leto novo podjetje

Inšpektorji tudi ugotavljajo, da prodajalci, ki jim je bilo pravnomočno izrečeno več glob in tudi drugih ukrepov tudi s strani sodišč, v naslednjem letu ustanovijo novo podjetje, ki nadaljuje z enako, nepošteno prakso prodaje sadja in zelenjave. Koliko verjetno je, da kaj takega počne kmet iz Vipavske doline (ali od kje drugje v Sloveniji), pa presodite sami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj