Nezaščiten spolni odnos: Kako ukrepati?

Kaj storiti, ko ste imeli spolni odnos, pa niste bili zaščiteni pred nosečnostjo oziroma menite, da je vaša redna zaščita zatajila? Obstaja izhod v sili, »tabletka po«, ki nosečnost prepreči tako, da onemogoči izločitev jajčeca iz jajčnika, ovulacijo. Zato jo je treba vzeti hitro, najbolje kar takoj, če je le pri roki.

 

Po nezaščitenem spolnem odnosu še ni vse zamujeno, moramo pa ukrepati hitro. Foto: Bigstock

Nujna kontracepcija s »tabletko po« seveda ne sme postati edini način kontracepcije. Še naprej uporabljajte svojo redno zaščito pred nosečnostjo, kot so na primer kontracepcijske tablete ipd.

Kaj storiti, ko se zalomi?

Kadar je potreben izhod v sili, ko je stiska, nuja, ko poči kondom in ko niste bili zaščiteni pred nosečnostjo, spolni odnos pa ste že imeli, je na voljo nujna kontracepcija (jutranja tabletka) ali tabletka po odnosu. Po nezaščitenem spolnem odnosu še ni vse zamujeno, moramo pa ukrepati hitro.

»Tabletka po« vsebuje levonorgestrel in se uporablja v izrednih situacijah, ko pri spolnem odnosu ni bila uporabljena ustrezna zaščita ali če izbrana metoda kontracepcije ni bila uspešna.

Tabletko je najbolje vzeti čimprej, najkasneje pa v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. S tabletko, ki je učinkovita in varna, ne glede na telesno težo ima izkušnje veliko deklet in žensk. Dobite jo brez recepta v svoji lekarni.

Kaj je »tabletka po«?

»Tabletka po«vsebuje odmerek hormona levonorgestrela. To je enak hormon, kot ga vsebujejo tudi nekatere navadne kontracepcijske tabletke. Razlika je v tem, da je odmerek levonorgestrela v tabletki po večji kot v navadni kontracepcijski tabletki.

Kako deluje?

»Tabletka po« prepreči nosečnost, preden se ta sploh začne. Deluje tako, da prepreči izločitev jajčeca iz jajčnika (prepreči ovulacijo). Če si že noseča, »tabletka po« ne bo delovala.

Potem, ko vzamete »tabletko po«, boste imeli menstruacijo kot navadno. Lahko se zgodi, da jo boste dobili prej ali kasneje, krvavitev pa bo blažja ali močnejša kot navadno. Mogoče so tudi manjše krvavitve do naslednje prave menstruacije. Nekatere ženske po urgentni tabletki (tabletki po) dobijo menstruacijo z več kot petdnevno zamudo. Če menstruacija zamuja več kot pet dni, se za nasvet obrnite na zdravnika.

Lahko z nosečnostnim testom preverim, ali sem noseča, preden vzamem nujno kontracepcijo?

Ne. Večina nosečnostnih testov za domačo rabo se lahko opravi šele, ko menstruacija zamuja.

Nosečnostni testi so narejeni tako, da zaznajo prisotnost nosečnostnega hormona (HCG) v telesu. Če si noseča, se v prvih dnevih in tednih količina HCG v telesu hitro poveča in test nosečnosti to zazna v urinu. To pa se ne zgodi v prvih 72 urah po spolnem odnosu. Najzanesljiveje nosečnostni testi ugotovijo nosečnost dan po tem, ko menstruacija izostane. Prej je test kljub nosečnosti lahko negativen.

»Tabletka po« ni tabletka za splav

Tabletka za splav je popolnoma drugačno zdravilo kot »tabletka po«. Navadno vsebuje hormon levonorgestrel, ki v zadnjem trenutku prepreči nosečnost in ne povzroči splava.

Tabletka za splav se uporabi kasneje in deluje drugače: ustavi razvoj nosečnosti, ki se je že začela (oplojeno jajčece se je oprijelo stene maternice).

Tabletka za splav povzroči, da se nosečnost prekine in maternica izloči produkt spočetja. Dovoljena je za zgodnji splav, vendar ne v vseh državah. Uporaba teh tabletk je strožje zakonsko urejena kot uporaba urgentne kontracepcije. Drugače od urgentne kontracepcije tabletk za splav ne moreš kupiti v lekarni brez recepta.

Kaj, če se vzame »tabletko po« še enkrat v istem ciklusu?

Pri tem se ne bo zgodilo nič dramatičnega, toda temu se skušajte izogniti. Čeprav se lahko »tabletko po« uporablja neomejeno in ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi imela dolgoročne škodljive učinke na zdravje, je namenjena samo za nujno rabo.

Ponavljajoča se raba “tabletke po” bi najverjetneje zmotila menstruacijski ciklus.

Bodite torej pametni in uporabljajte katero od drugih metod za preprečitev zanositve, kot so na primer kombinirane kontracepcijske tabletke.

Kaj pa, če dojim?

Tabletko, ki vsebuje levonorgestrel lahko vzame tudi doječa mama, a jo je treba vzeti najmanj osem ur pred začetkom dojenja.

Jemljem običajne kontracepcijske tablete, lahko vzamem tudi »tabletko po«?

Tabletko po, ki vsebuje levonorgestrel, lahko vzamemo tudi če jemljemo običajne kontracepcijske tabletke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj