Ste na ketogeni dieti? Opustite prosti dan!

Ketogena dieta je priljubljena tako pri tistih, ki želijo shujšati, kot pri tistih, ki imajo povišane vrednosti sladkorja v krvi. Držati se je je treba šest dni v tednu, en dan je prost. Zadnje raziskave kažejo, da ga je bolje opustiti.

Ketogena dieta ugodno vpliva tudi na nekatere kronične bolezni,na primer na sladkorno bolezen tipa 2.

En sam sladek obrok, ki si ga ljudje na ketogeni dieti običajno privoščijo na prosti dan, lahko kvarno vpliva na njihove žile, kažejo najnovejše ugotovitve.

Prosti dan, namenjen prehranskim »prekrškom«, poznajo številne diete, in ketogena dieta ni nobena izjema. Toda nova raziskava ugotavlja, da zaužitje zgolj 75 gramov glukoze pri ljudeh, ki so na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, povzroči poškodbe žil.

75 gramov glukoze vsebuje večji krožnik pomfrija ali liter sladke gazirane pijače.

Ketogena dieta in sladkorna bolezen tip 2

Ketogena dieta je pri ljudeh, ki se želijo znebiti prekomerne telesne teže, zelo priljubljena. Ugodno vpliva tudi na nekatere kronične bolezni,na primer na sladkorno bolezen tipa 2. Temelji na uživanju živil, bogatih z maščobami, z zmerno vsebnostjo beljakovin in z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Ketogena dieta telo spravi v ketozo, zaradi česar se presnova spremeni, telo pa začne za pridobivanje energije intenzivno porabljati maščobo.

Ketoza vodi v izgubo telesne teže in ustavi sladkorno bolezen tipa 2.

Vpliv glukoze na žile

Raziskovalce iz Univerze British Columbia je zanimalo, kaj se zgodi, če ljudje na ketogeni dieti ponovno začnejo uživati glukozo. Znano je namreč, da sta oslabljena toleranca za glukozo in uživanje sladkorja povezana z večjim zbolevanjem za boleznimi srca in ožilja.

V študijo so zajeli devet zdravih mladih moških. Predpisali so jim 7 dnevno dieto z 70 odstotkih maščob, 10 odstotki ogljikovih hidratov in 20 odstotki beljakovin. Pred in po dieti so zaužili 75 gramov glukoze, zdravniki pa so obakrat preverili toleranco za glukozo in vnetne markerje. Izkazalo se je , da je nenaden odmerek glukoze ob koncu diete povzročil poškodbe žilnih sten.

Bilo je, kot bi gledali žile srčno-žilnega bolnika, v resnici pa smo opazovali žile zdravih mladih moških, so bili presenečeni raziskovalci.

Zdi se, da je nenadni presežek glukoze sprožil močan odgovor telesa in poškodbo celic v stenah žil, od katerih so nekatere tudi odmrle.

En sam prehranski prekršek lahko izniči koristi

Čeprav ketogena dieta dokazano pozitivno vpliva na ožilje, lahko z eno samo prehransko napako na prosti dan vse njene koristi izničimo, pravijo avtorji študije, Izpostavljajo, da bi bilo njihove ugotovitve potrebno preveriti na večjem vzorcu. Ljudem na ketogeni dieti svetujejo, naj se je držijo vse dni v letu, še posebej, če imajo dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja ali celo že razvite srčno-žilne bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj