Vse kače so se razvile iz nekaj preživelih po padcu asteroida

Vse danes živeče vrste kač so se razvile iz peščice preživelih po padcu asteroida, ki je na koncu krede izbrisal dinozavre in večino drugih živih bitij.

Zmožnost, da se zavlečejo pod zemljo in dlje časa ostanejo brez hrane, je kačam omogočila preživeti uničujoče učinke padca asteroida pred 66 milijoni let. Foto: Bigstock.

Nova objava v Nature Communications kaže, da so se kače začele spreminjati kmalu po obdobju, ko je asteroid izbrisal dinozavre in večino drugih vrst na planetu. Danes jih poznamo več kot 4000 vrst. Nemški in britanski raziskovalci so analizirali fosile, da bi rekonstruirali njihovo evolucijo.

Ključna sposobnost preživeti brez hrane

Ugotovili so, da vse danes žive kače izvirajo le iz peščice tistih, ki so preživele padec asteroida pred 66 milijoni let, ki je izbrisal tudi dinozavre. Avtorji trdijo, da jim je zmožnost, da se kače zavlečejo pod zemljo in dlje časa ostanejo brez hrane, omogočila preživeti uničujoče učinke udarca. Po izumrtju njihovih konkurentov – vključno s krednimi kačami in samimi dinozavri – so se naselile nove habitate in sčasoma osvojile vse nove celine.

Kače so se nato začele diverzificirati ter izkoriščale nove habitate in nov plen. Sodobna raznolikost kač – vključno z drevesnimi kačami, morskimi kačami, strupenimi poskoki in kobrami ter velikimi zožitvami, kot so udavi in pitoni – se je pojavila šele po izumrtju dinozavrov.

Uporaba habitatov na nov način

Fosili kažejo tudi na spremembo oblike kačjih vretenc, ki je posledica izumrtja krednih rodov prednikov kač in pojava novih skupin, vključno z velikanskimi morskimi kačami, dolgimi do 10 metrov. “To je izjemno. Ne le, da so preživele izumrtje, ki je izbrisalo več kot 90 odstotkov življenja na Zemlji. V samo nekaj milijonih letih so se »inovirale« in začele svoje habitate uporabljati na nove načine,” je povedala vodilna avtorica dr. Catherine Klein iz Univerze Friedrich-Alexander v Nürnbergu.

Azija prva nova osvojena celina

Študija tudi kaže, da so se kače v tem času začele širiti po vsem svetu. Čeprav je prednik živih kač verjetno živel nekje na južni polobli, se zdi, da so se kače po izumrtju najprej razširile v Azijo. Dr Nick Longrich iz Milnerjevega centra za evolucijo na Univerzi v Bathu in so-avtor je dejal: “Naša raziskava kaže, da je izumrtje delovalo kot oblika” ustvarjalnega uničenja “- z brisanjem starih vrst je preživelim omogočilo izkoriščanje vrzeli v ekosistemu ter eksperimentiranje z novim načinom življenja in habitati.«

Splošna značilnost evolucije po večjih izumrtjih

Zdi se, da je to splošna značilnost evolucije v obdobju takoj po večjih izumrtjih, pravijo avtorji. Uničenje biotske raznovrstnosti odpira prostor za nastanek novih stvari in kolonizacijo novih kopenskih mas. Na koncu procesa življenje postane še bolj raznoliko kot prej. Študija pa je našla tudi dokaze za še en pomemben dogodek diverzifikacije v času, ko se je okolje iz toplega »rastlinjaka« spremenilo v »ledeno hišo” in ko so je nastal večni led na obeh polih. Kaže, da imajo katastrofe (hude, hitre in globalne okoljske motnje) veliko vlogo pri spodbujanju evolucijskih sprememb.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj