Nepričakovani genski triki rakavih celic

Rakave celice za izogibanje imunskemu sistemu uporabljajo nepričakovane trike. Na desetine genov, povezanih z rakom, igra drugačno vlogo pri raku, kot so menili doslej.

Invazivna tumorska rast. Rakave celice prodirajo v okoliško tkivo in vzpostavljajo svoje žilje. Foto: Bigstock

Že dolgo je znano, da nekateri geni blokirajo rast rakavih celic in preprečujejo njihovo širjenje. Do sedaj je bilo prevladujoče stališče, da mutacije teh genov omogočijo rast tumorja in metastaziranje. Zdaj se je izkazalo, da je situacija mnogo bolj kompleksna. Rakave celice za to, da se izognejo imunskemu sistemu – ki jih prepozna in uniči, uporabljajo nepričakovane genske trike.

Več kot 100 genov z nalogo zatiranja tumorjev

Mutacije pri več kot 100 genih za zatiranje tumorjev lahko prepreči, da bi imunski sistem opazil in uničil maligne celice pri miših. Skoraj šokantno novo odkritje je, da namesto, da bi ti geni preprosto »zaukazali« rast celic ne glede na vse (kot so menili doslej), dajejo navodila za izogibanje imunskemu sistemu, v objavi 18. septembra 2021 poroča Science. Do sedaj je veljalo, da mutacije večine genov, ki zavirajo tumorje, omogočajo rakavim celicam predvsem, da se nenadzorovano delijo.

Preučili učinke 7500 genov

Toda v poskusih »in vitro« se je izkazalo, da mutirane različice mnogih od teh genov dejansko ne povzročajo nenadne rasti. Znanstveniki si tudi niso mogli razložiti, zakaj imunski sistem, ki je običajno zelo sposoben napadati nenormalne celice, ne stori več za zatiranje novih tumorjev. Raziskava Inštituta Howard Hughes Medical ponuja nekaj odgovorov. Preučili so učinke 7.500 genov, vključno s tistimi, za katere je znano, da so vpleteni v raka pri ljudeh. Tretjina njih pri mutiranju sproži mehanizme, ki imunskemu sistemu preprečujejo izkoreninjenje tumorjev, pogosto na tkivno specifičen način. Rezultati razkrivajo fascinantno in nepričakovano razmerje med geni zaviralci tumorjev in imunskim sistemom, pravijo avtorji.

Tretjina mutacij s ciljem izogibanja imunskemu sistemu

Začenši s seznamom 7500 genov so raziskovalci s pomočjo genskih škarij oz. tehnologije CRISPR izdelali na tisoče tumorskih celic s točno določenimi geni jih vgradili dvema skupinama miši. Ena je imel delujoč imunski sistem, druga pa ne. Nato so preučili tumorje, ki so rasli. Genske analize so pokazale, katerih mutiranih genov je v tumorjih veliko – in verjetno igrajo vlogo pri nastanku tumorja. Pri miših z delujočim imunskim sistemom so se okvarjeni geni zaviralcev tumorjev pogosto pojavljali. To kaže, da ti geni (približno 30 odstotkov jih je takih) delujejo tako, rakavi celici omogočijo, da se izogne imunskemu sistemu.

Huda evolucijska bitka

Da bi raziskali možne mehanizme, ki jih sprožijo mutacije, so raziskovalci vključili gen, imenovan GNA13. Mutirajoči gen ščiti rakave celice pred T-celicami imunskega sistema in ustvarja varen prostor za rast tumorja, je ugotovila ekipa. Med imunskim sistemom in rakavimi celicami poteka huda evolucijska bitka, in kaže, da imajo rakave celice na razpolago – preko neprestanih mutacij, na voljo nove in nove trike, s katerimi lahko preslepijo imunski sistem.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj