Zakaj nekateri hitro rastoči tumorji ostanejo neopaženi

Podobno kot virusi tudi tumorji poskušajo prenesti svoje gene v tiste dele celice, kjer naj bi bili čim dlje čim bolj neopaženi. Torej tja, kjer lahko izognejo vsemu, kar bi jih lahko ogrozilo.

Celice imunskega sistema – modre, napadajo rakavo celico. Foto: Bigstock

Nova študija kaže, da je encim, imenovan DAPK3, bistvena sestavina večproteinskega sistema, ki zazna napačni genski material v celicah in upočasni rast tumorja z aktiviranjem poti STING.

Imunski sistem dnevno opravi z več deset vsiljivci

Ljudje živimo v svetu neprestanih izzivov iz okolja. Vsak dan nas »napade« nekaj deset sovražnih mikrobov, potencialnih povzročiteljev bolezni. Naš imunski sitem – če je zdrav in dobro delujoč, z njimi opravi brez naše vednosti. Prirojeni imunski sistem neprestano skenira celice, da bi ugotovil, ali bi lahko patogen ali nevarna mutacija povzročila bolezen. In kaj najraje išče? Spremenjeni genski material.

Ključno pravočasno zaznavanje sprememb DNK

Spremenjena DNK za imunski sistem pomen alarm – ki pa se mu tumorske celice uspejo izogniti. Mehanizmi, po katerih se to dogaja – kljub desetletjem raziskav, še vedno niso dovolj znani. Kaže, da je končno uspel pomemben napredek v tej smeri, piše strokovna revija Nature Immunology. V objavi avtorji pojasnjujejo, kaj sproži sistem opozarjanja neposredno znotraj tumorskih celic. Encim DAPK3 je bistvena sestavina več proteinskega sistema, ki zazna napačni genski material v tumorskih celicah in upočasni rast tumorja z aktiviranjem poti STING.

Zmanjšan odziv na imunoterapijo

Pri raku je pot STING dobro znana kot kritični aktivator celic T (slednje ubijajo tumorske celice), in sproži močan imunski odziv telesa. Nova študija kaže, da ima večjo vlogo, kot so menili doslej. Igra pomembno vlogo pri naravni rasti tumorja in odzivu na imunoterapijo. Tumorji namreč razvijajo mutacije v tumorskih supresorskih genih, ki jim omogočajo hitrejšo rast kot normalno tkivo. Poleg tega mutacije rakavim celicam omogočajo, da se izognejo imunskemu sistemu. Odkritje ključne vloge, ki jo ima DAPK3 pri poti STING, bi lahko pomembno vplivalo na zdravljenje raka.

Raziskovalci Centra za imunoterapijo raka LJI ter Inštituta za biokemijo Max-Planck in UC San Diego so ugotovili, da izguba funkcije DAPK3 v tumorskih celicah močno ovira aktivacijo STING-a. Njihove raziskave na modelih miši kažejo, da je posledica tega, da se tumorske celice »skrijejo« pred imunskim sistemom. V tumorjih s pomanjkanjem DAPK3 opazili zelo malo T-celic CD8 +, ki “ubijajo”, ki ciljajo na raka. Posledično je izguba DAPK3 v tumorjih zmanjšala odzivnost na imunoterapijo.

Tumorji z manj DAPK3 rastejo hitreje

Tumorji z manj DAPK3 rastejo hitreje, ker se bolj uspešno izogibajo imunskemu sistemu. Odporni so tudi na nekatere oblike imunoterapije, vključno s kombiniranimi terapijami, pravijo raziskovalci. Prizadevajo si razviti načine za aktiviranje STING-a – ki bi jih uporabili v kombinaciji z zaviralci imunske kontrolne točke. Nove ugotovitve poudarjajo pomen aktiviranja STING-a v samih tumorskih celicah za pravilno vzpostavitev sistema zgodnjega opozarjanja.

Izvirno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj