Covid-19: Identificirali gene, ki zaustavijo okužbo

Vedeti, kateri človeški geni pomagajo nadzorovati virusno okužbo, lahko zelo pomaga pri razumevanju dejavnikov, ki vplivajo na resnost bolezni, in tudi možne terapevtske možnosti.

Kmalu po začetku pandemije covid-19 je postalo jasno, da šibek odziv interferonov na okužbo s SARS-CoV-2 povzroči hujši potek bolezni. Foto: Bigstock

Ko virus SARS-Cov:2 vstopi v človeško telo, se mu zoperstavijo geni, ki onemogočijo obe beljakovini, ki ju virus nujno potrebuje, da začne svojo uničevalno pot. Odkritje je uspelo raziskovalcem Sanford Burnham Prebys, ugotovitve pa so pred nekaj dnevi objavili v vplivni strokovni Molecular Cell. Gre za gene, ki so povezani z interferoni – beljakovinami, ki se začnejo tvoriti po vdoru patogenega virusa v telo in delujejo tako, da preprečijo razmnoževanje virusa v celici. Interferoni so del prirojenega imunskega sistema.

Razvoj optimalnih zdravil v kratkem

“Želeli smo bolje razumeti celični odziv na SARS-CoV-2, vključno s tem, kaj spodbuja močan ali šibek odziv na okužbo,” pravi dr. Sumit K. Chanda, profesor na Sanford Burnham Prebys in vodilni avtor študije, ter nadaljuje: “Pridobili smo nov vpogled v to, kako virus izkorišča človeške celice, vendar še vedno iščemo njegovo Ahilovo peto. Ko jo bomo odkrili – upam, da v kratkem, bomo lahko razvili tudi optimalna protivirusna zdravila.”

Visoka smrtnost pri epidemiji SARS-a leta 2003

Kmalu po začetku pandemije covid-19 je postalo jasno, da šibek odziv interferonov na okužbo s SARS-CoV-2 povzroči hujši potek bolezni. To je Chando in ekipo spodbudilo, da so analizirali gene, ki jih spodbudijo interferoni. Znani so kot kot interferonsko stimulirani geni (ISG). Izkazalo se je, da učinkovito omejujejo širjene okužbe z virusom SARS-CoV-2 po telesu. Ključno vlogo pri njihovem odkrivanju pa je odigrala preteklost – natančneje, epidemija virusa SARS-CoV-1. Povzročil je smrtonosen, a kratek izbruh podobne bolezni kot covid-19. Umrljivost je bila pri mlajših od 25 let 1 odstotek, pri tistih, starih od 24 do 45 let 6 odstotkov, pri tistih, starih od 45 do 65 let pa 15 odstotkov. Pri starejših od 65 let je umrlo več kot 50 odstotkov okuženih (Vir: SARS case fatality ration, incubation period. WHO. 2003)

65 genov ustavlja širjenje okužbe

Na podlagi znanja, pridobljenega iz SARS-CoV-1 in ker so vedeli, da je podoben SARS-CoV-2, so lahko razvili teste za identifikacijo tistih ISG-jev, ki nadzorujejo razmnoževanje povzročitelja covid-19. “Ugotovili smo, da 65 ISG nadzoruje okužbo s SARS-CoV-2. Nekateri od njih zavirajo sposobnost virusa, da vstopi v celice, nekateri zavirajo nastajanje virusne RNA, nekateri pa zavirajo sestavljanje virusa. Zanimivo je tudi, da nekateri teh 65 ISG uspešno zavrejo tudi s SARS-CoV-2 nepovezane viruse – kot so sezonska gripa, virus zahodnega Nila in virus HIV, ki povzroča aids,” poročajo avtorji.

Subcelični predel potencialna terapevtska tarča

Osem od teg 65-tih ISG je še posebej pomembnih. Zavirajo razmnoževanje SARS-CoV-1 in CoV-2 v subceličnem predelu, ki je odgovoren za pakiranje beljakovin – kar pomeni, da bi to ranljivo mesto lahko izkoristili kot terapevtsko tarčo, na katero bi delovali z zdravili, pojasnjuje dr. Laura Martin-Sancho, soavtorica objave. Poudarja, da so to “izjemna spoznanja, vendar se moramo vseeno naučiti več o biologiji virusa in raziskati, ali je genetska variabilnost znotraj teh ISG povezana z resnostjo poteka covid-19.”

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj