Tretjino smrti zaradi raka bi preprečili s spremembami življenjskega sloga

Avtor: R. M. Z.

Ni še daleč mesec, v katerem je prevladovala miselnost »dobro jej, pij in bodi vesel«. Glede na izsledke avstralske raziskave, ki kaže, da bi tretjino smrti zaradi raka lahko preprečili z izbirami življenjskega sloga, bi raziskovalci k zgornji maksimi lahko dodali še »zmernost ob praznovanjih«. Zakaj takšno priporočilo?

Ker zadnji statistični podatki, ki prihajajo iz Avstralije, kažejo, da so leta 2013 zabeležili 44.004 smrti zaradi raka, raziskovalci pa menijo, da bi bilo mogoče 38 odstotkov teh smrti in 33 odstotkov diagnoz rakavega obolenja preprečiti, če bi ljudje v vsakdanjem življenju sprejemali odločitve, ki bi bolj podpirale zdrav način življenja. 

Analiza je sicer pokazala, da sta se tako diagnoza raka in smrtni primeri zaradi te bolezni pojavljala med vsemi starostnimi skupinami in da jih je mogoče neposredno pripisati 20 znanim spremenljivim dejavnikom tveganja, zbranih v osmih kategorijah, za katere je že jasno, da so povezani s pojavom raka, zapišejo avtorji. Študija je bila objavljena v strokovni reviji International Journal of Cancer, ki nosi datum izdaje februar 2018. 

Kajenje je leta 2013 predstavljalo vodilni vzrok smrti zaradi raka, ki bi jih bilo v Avstraliji mogoče preprečiti, in je predstavljalo 23 odstotkov vseh smrtnih primerov zaradi raka, med drugih ugotavljajo avtorji. Ocenjujejo, da je bilo tega leta približno dve tretjini smrtnih primerov, povezanih s tobakom, posledica pljučnega raka.

»Pokazali smo, da je velik del smrtnih primerov v teoriji mogoče preprečiti,« pišejo avtorji.

»Ocenjujemo, da bi v Avstraliji lahko vsako leto preprečili približno 16.700 smrtnih primerov zaradi raka in 41.200 primerov raka v primeru, da bi se izpostavljenost ljudi 20 vzročnim dejavnikom uskladila s priporočenimi ravnmi za zmanjšanje tveganja za nastanek raka … Tudi skromno zmanjšanje izpostavljenosti prebivalstva znanim vzrokom za raka, bi z veliko verjetnostjo pomenila precejšnje zmanjšanje prezgodnjih smrti zaradi raka«, še pojasnjujejo.

Tri druge kategorije dejavnikov tveganja, na katere je mogoče vplivati – slabe prehranjevalne navade, prevelika telesna teža/debelost in okužbe – so »krivi« za pet odstotkov smrti zaradi raka letno. Z alkoholom povezana rakava obolenja, ki so v peti kategoriji, so povezana z 2,4 odstotka smrti, medtem ko je telesni nedejavnosti pripisano 0,8 smrti zaradi raka, pretirani izpostavljenosti ultravijoličnemu žarčenju 3,2 odstotka rakavih obolenj in v osmo kategorijo umeščenim reproduktivnim in hormonalnim dejavnikom pa z 0,4 odstotka smrti.

Avtorji študije so najprej opisali te dejavnike tveganja in kategorije v poročilu leta 2010. Tedaj so ocenili, da je eden od treh med 130.000 na novo diagnosticiranih rakov v Avstraliji (kar je 33 odstotkov rakov med moškimi in 31 odstotkov med ženskami) mogoče pripisati tem 20 vzrokom. Kot že rečeno, pa je na te vzroke mogoče vplivati z izbirno življenjskega sloga.

V skupini Avstralcev, mlajših od 75 let, bi izogibanje znanim dejavnikom tveganja v letu 2013 pomenilo še več rešenih življenj, ocenjujejo raziskovalci. Po njihovi oceni je namreč mogoče kar 43 odstotkov smrti zaradi raka pripisati razlogom, ki jih je mogoče preprečiti (47 odstotov smrti med moškimi in 38 odstotkov med ženskami). 

In kateri so bili najbolj izpostavljeni dejavniki tveganja v posamezni kategoriji? V kategoriji prehrane so dejavniki tveganja vključevali nizek vnos sadja, zelenjave, ki ne vsebuje škroba in prehranskih vlaknin, ter visok vnos rdečega in predelanega mesa.

V kategoriji okužb je sedem povzročiteljev raka, vključno s humanim papilomskim virusom (ali HPV, ki je povezan z rakom vulve, vagine, penisa, anusa, ustne votline in orofarinksa ali ustnega dela žrela) in z bakterijo Helicobacter pylori.

V kategoriji reproduktivnega zdravja pa so kot dejavniki tveganja navedeni pomanjkanje dojenja, uporaba menopavzne hormonske terapije, uporaba kombinirane oralne kontracepcije (rak dojk in rak materničnega vratu). 

Ugotovitve so skladne z drugimi raziskavami o vlogi dejavnikov tveganja, ki so povezani z načinom življenja pri preprečevanju raka. V publikaciji Medscape Medical News so tako med drugim že objavili  rezultate raziskave velike kohortne študije iz ZDA, v kateri raziskovalci zaključijo, da je od 20 do 40 odstotkov primerov raka in s tem povezano smrtnostjo lahko preprečiti z opustitvijo tobaka, ohranjanjem zdrave telesne teže in z redno telesno vadbo. 


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj