Prisluhnite telesu – pijte, ko ste žejni!

Avtor: Monika Kubelj

Vnetja sečil spadajo med pogostejša obolenja, vendar običajno potekajo v blažji obliki in v nekaterih primerih niti ne zahtevajo zdravljenja. Glavni razlog okužbe sečil je v večini primerov vdor bakterij, ki so normalno prisotne v črevesju in zunanjem delu spolovila. 

Daleč najpogosteje obolevajo mlajše, sicer zdrave ženske. V določenih primerih pa so okužbe sečil lahko zapletenejše in imajo resnejše posledice. Težave s sečili so eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika družinske medicine. Če se dobro poznamo in prisluhnemo telesu, lahko zoper težave s sečili uporabimo tradicionalne pripravke iz različnih zdravilnih rastlin, kot je potrdila celo Barbara Koder, mag. farm., iz zavoda Gorenjske lekarna in se je o tem resno razpisala na spletni strani omenjenega lekarniškega zavoda. Torej brusnice, zlata rozga ali kopriva, na voljo so prehranska dopolnila in na koncu, če res nič ne pomaga, zdravila.

Znaki vnetja

Najpogostejši okužbi sečil sta vnetje mehurja in vnetje ledvic. Ti vnetji se odražata z različnimi simptomi in znaki bolezni. Pri vnetju mehurja je tipično nenadno pogosto in pekoče odvajanje majhnih količin seča, ki je moten in neprijetnega vonja. Navzoče so bolečine v predelu sečnega mehurja. Vnetje ledvic se odraža s slabim počutjem, topo bolečino v ledvenem predelu, povišano telesno temperaturo, včasih celo s slabostjo in z bruhanjem. V določenih primerih se pojavi kri v urinu. Nekateri tarnajo nad krči in bolečinami v spodnjem delu trebuha. Težave zaradi vnetja sečil se po navadi pojavijo nenadoma in so lahko zelo neprijetne.

Hitro ukrepanje

Ko opazite vnetje sečil, morate hitro ukrepati. Tako boste imeli več možnosti, da boste zadevo obvladali. Kako? Vsak dan popijte zadostno količino tekočine, najbolje vodo ali čaj iz primernih zelišč. Na dan mora nastati do dva litra urina, saj boste tako učinkovito spirali bakterije iz sečil. Potem poskrbite, da bodo vaše noge vedno tople in da si boste z oblačili ščitili ledvice in trebuh. Tudi termofor prispeva k sprostitvi mehurja. 

In kdaj je treba k zdravniku?

*Če se simptomi v enem tednu ne izboljšajo ali izginejo.

*Če opazite kri v urinu.

*Če se res slabo počutite.

*Če imate vročino.

*Če imate te težave, pa ste otrok, nosečnica ali sladkorni bolnik.

*Pri hujših bolečinah v trebuhu.

Ženske pogosteje kot moški?

Pri mlajših ženskah je vnetje sečil bistveno pogostejše kot pri mlajših moških. 40–50 odstotkov žensk doživi v življenju vsaj eno okužbo sečil. Glavni razlog je krajša sečnica pri ženskah, kar pomeni, da bakterije iz spolovil in črevesja lažje vstopajo v sečila. Pomembna preventivna ukrepa pri mlajših ženskah sta zgodnje uriniranje po spolnem odnosu in ustrezna higiena. S starostjo se pogostnost vnetij sečil poveča tudi pri moških, večinoma zaradi težav s prostato. Sicer se vnetje sečil pogosto ponavlja. O ponavljanju govorimo, če se vnetja pojavijo npr. trikrat v pol leta. Če vam zdravnik predpiše antibiotik, morate natančno upoštevati navodila jemanja, kajti verjemite, ne želite si kroničnega vnetja mehurja in sečil. Dobro je vedeti, kateri so dejavniki tveganja. Nezadostno uživanje tekočin pa mraz oziroma podhladitev telesa, tudi spolno življenje, saj se s spolnimi odnosi med osebami prenašajo mikrobi. Tudi neprimerna higiena intimnih predelov v smislu preagresivnih sredstev in hormonske v nosečnosti in menopavzi.

ALI VESTE …

… da vsako minuto skozi obe ledvici steče približno liter krvi?

… da vsak dan v ledvicah nastane 180 litrov prvotnega urina, vendar se iz njega večina vode ponovno vsrka v telo, ostane pa še 1–2 litra končnega urina, ki ga izločimo?  

… da je moška sečnica dolga 15–20 cm, ženska pa le 3–4 cm? To je tudi razlog, da ženske pogosteje dobijo okužbo sečil, saj morajo bakterije do mehurja prepotovati precej krajšo razdaljo.

… da ima razdražljiv mehur približno 10–15 odstotkov ljudi?

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj