Dobrodošla pomoč iz narave tudi pri ledvičnih kamnih

Tisti, ki ste že imeli napad ledvičnih kamnov, neznosnih bolečin, ki nastanejo ob njihovem premiku v sečevodu, krčev, hude slabosti, večkrat hkrati tudi hkratnega bruhanja ter nenadzorovanega odvajanje blata in urina, zagotovo ne boste nikoli pozabili.

Ledvični kamni
Pri ledvičnih kamnih gre za zbadajočo bolečino, ki je krčevita, lahko je tudi topa, in je locirana na določen predel. Pojavlja se kratkotrajno – akutno, včasih tudi kronično. Foto: Bigstock

Iz lastne izkušnje lahko povem, da je bilo zelo težko, padala sem v nezavest, šele ko sem na urgenci prejela diagnozo ledvičnih kamnov, sem prejela protibolečinsko injekcijo, ki je življenje naredilo spet znostno. Ledvični kamni zelo bolijo, bolečina pa je bila posebej izrazita bližini bokov in reber. Tisti, ki smo jo izkusili, smo med drugim dobili navodilo zdravnika, da je potrebno dnevno piti velike količine vode, ali nesladkanega čaja. Ne samo v času trajanja bolezni, ampak vse življenje.

Vsaka kapsula vsebuje mešanico triterpenov: pinen, kampfen, cineol, fenhon, borneol in anetol, ki so raztopljeni v olivnem olju.

Kako prepoznati napad ledvičnih kamnov?

Najpogosteje se začne z zbadajočo bolečina, ki je krčevita, lahko je tudi topa, in kar je treba posebej poudariti je locirana na določen predel. Pojavlja se kratkotrajno – akutno, včasih tudi kronično. Vzroke za nastanek krčevitih bolečin lahko povzročijo, kot smo že omenili, pri kamnih v sečevodu. Le ta je lahko tako velik, da prepreči izločanje seča, lahko pa so manjši, tudi tak v velikosti riževega zrna, ali pesek, bo povzročil bolečino. Kadar gre za nenadzorovano krčenje gladkega mišičevja, govorimo o kolikah. Gre za eno najmočnejših bolečin, ki jo lahko izkusi človek. Ledvični kamni se oblikujejo iz mineralov, ki se nabirajo v sečilih. Kri v urinu je njihov pogost pokazatelj, lahko se celo zgodi, da (manjši) košček kamna opazite v urinu. Manjši kamni  (in pesek) se občasno, brez bolečin, izločijo sami, za večje pa je največkrat potreben operativni poseg.

Pomembno je, da zdravila ne začnete jemati, dokler vam zdravnik ne postavi diagnoze ledvičnih kamnov. 

Zato je velikega pomena novost, za vse, ki imate težave z nastajanjem ledvičnih kamnov

V lekarnah je na voljo novo zdravilo rastlinskega izvora Rowatinex®, ki pomaga pri raztapljanju kamnov, deluje proti krčem sečnih poti, pospešuje prehajanje kamnov skozi sečna izvodila, blaži bolečine pri kolikah v ledvicah in sečevodih. Zdravilo ima hiperemični učinek (omogoča širjenje žil) in s tem podpira delovanje ledvic. Poveča diurezo, to je proces nastajanja ter izločanja seča v ledvicah in tako olajša izločanje kamnov oz. peska. Vsaka kapsula vsebuje mešanico triterpenov: pinen, kampfen, cineol, fenhon, borneol in anetol, ki so raztopljeni v olivnem olju. Zdravilo Rowatinex® ima kombinirano delovanje, raztapljanje kamnov in kot preventivo pred nastajanjem novih kamnov oz. peska. Uporabniki ga dobro prenašajo tudi ob daljšem jemanju. Učinkovine se iz telesa dobro izločajo, brez znanih kontraindikacij in pomembnejših neželenih učinkov ter se uporablja več kot 60 let. Odrasli naj zaužijejo 4 do 5 krat dnevno po 1 kapsulo pred obrokom hrane. Otroci in mladostniki ga lahko zaužijejo le, če tako predpiše zdravnik.

Vir:

JAZMP, Povzetek glavnih značilnosti zdravila

Arhiv RMZ https://www.farmedica.si/si/zdravilanarecept/rowatinex.html