Z zobno ščetko očistimo le 70 odstotkov površin zob

Avtor: P.R.

Če mislite, da je za preprečevanje bolezni zob in dlesni dovolj, da si dvakrat dnevno natančno očistite zobe samo z zobno ščetko, ste v zmoti. Čeprav imate odlično zobno ščetko z več tisoč mehkimi in tankimi ščetinami, boste z njo v najboljšem primeru očistili le 70 odstotkov površin zob. 

Med zobmi, kamor z zobno ščetko ne posežete, pa bodo bakterije poskrbele za resne težave. Pogosto so glavni krivec tudi za slab zadah.

Vsak zob v naših ustih ima namreč pet površin, z zobno ščetko pa očistite le tri – sprednjo, zadnjo in grizno ploskev. In če ste pri ščetkanju še tako temeljiti in imate najboljšo zobno pasto, stranskih ploskev zob, ki se nahajajo med zobmi, z njima ne morete doseči in očistiti. 

Tej nalogi boste kos le z ustrezno izbranimi medzobnimi ščetkami, takšnimi, ki po velikosti ustrezajo posameznemu medzobnemu prostoru. Običajno boste za učinkovito čiščenje vseh medzobnih prostorov potrebovali le dve ali tri različno velike medzobne ščetke. Ko jih med množico razpoložljivih izdelkov na prodajnih policah izbirate, vzemite takšne s tankim, z gibljivim in vzdržljivim žičnim jedrom ter z izjemno dolgimi in mehkimi ščetinami. Takšne boste varno vstavili v medzobni prostor, v katerem se bodo ščetine popolnoma razprle ter učinkovito in brez poškodb očistile dlesen in stranski površini zob.

Kako izbrati in uporabljati medzobne ščetke

Pri izbiri ustrezne velikosti medzobnih ščetk vam bo najbolje svetoval zobozdravnik ali ustni higienik. Če se boste izbire lotili sami, v medzobni prostor najprej poskusite vstaviti najmanjšo, šele nato večje medzobne ščetke. Ustrezna je največja, ki jo brez večje sile vstavite v medzobni prostor. Če boste uporabljali premajhne medzobne ščetke, čiščenje z njo ne bo učinkovito, ker ščetine ne bodo dosegle kritičnih mest v medzobnem prostoru. S preveliko pa lahko z uporabo na silo poškoduje dlesni.

Uporaba medzobnih ščetk je precej preprosta. Postavimo jo na mesto vhoda v medzobni prostor – med zoboma pri dlesni. Pod ustreznim kotom jo potisnemo do sredine medzobnega prostora in nato naprej, da konica medzobne ščetke preide na drugo stran. Medzobno ščetko nato previdno izvlečemo in nato ponovimo pri vseh medzobnih prostorih. 

Vneta dlesen in slab zadah

Neočiščeni medzobni prostori vodijo do vnetja obzobnih tkiv, ki ga večina pri sebi sploh ne zazna ali pa mu ne posveča pozornosti. S takšnim ravnanjem si lahko nakopljemo resne težave, ki pripeljejo tudi do tega, da naš nasmeh zamenja protetični. Nezdravljeno vnetje dlesni se namreč razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalno bolezen, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen. 

Eden izmed spremljevalcev vnetih dlesni je tudi slab zadah. Zanj poskrbijo bakterije s svojimi izločki, ki se nahajajo v ustih, predvsem na jeziku in v neočiščenih medzobnih prostorih. Zadah je lahko še posledica krvavečih dlesni ali pa gnitja ostankov hrane med zobmi. 

Zato svojim dlesnim in zobem posvečajte več pozornosti in jih natančno očistite. Trud bo poplačan z vašim popolnim nasmehom, če boste vztrajni, za vse življenje. 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj