Avtor: R. M. Z.
Zobna erozija je ena glavnih vrst obrabe zob, saj se erozivna obraba zobnih površin uvršča na tretje mesto (za kariesom in boleznimi dlesni) med zobozdravstvenimi stanji. Na zobno erozijo vplivajo različni dejavniki. Ne gre le za izbor hrane in tekočine, ampak je pomembno tudi, na kakšen način ju ljudje užijejo, ugotavljajo raziskovalci londonskega King’s College London’s Dental Institute.
Med drugim so ugotovili, da tudi sadni čaji niso najboljši za zdravje zob. V raziskavi, v kateri so ugotavljali dejavnike tveganja in škodljive navade, povezane z uživanjem kislih živil, ki povzročijo izgubo zobne sklenine in zobovine, so namreč prišli do številnih zanimivih ugotovitev, zakaj imajo nekateri ljudje težave z erozijo zob, drugi pa ne.
Pri tem so se naslanjali na že opravljeno študijo ekipa, ki deluje v londonski Guy’s Hospital London in v kateri so primerjali prehrano 300 ljudi s hudo erozivno obrabo zobnih površin in 300 ljudi brez njih, v kateri so znanstveniki ugotovili, kako različno vedenje povečuje tveganje za razvoj stanja, ki prizadene več kot 30 % odraslih po Evropi.
Ekipa King’s College London’s Dental Institute je ugotovila, da uživanje kisle hrane in pijače med obroki predstavlja največje tveganje za razgrajevanje zobne sklenine in nastanek zobne erozije. Pri ljudeh, ki so med obroki dvakrat dnevno zaužili kisle pijače (vodo z rezino limone, s sadjem aromatizirane čaje …), se je za več kot 11-krat povečala verjetnost za zmerno do hudo erozijo zob. Številka se je prepolovila, če so ljudje pijače uživali skupaj z obrokom.
Razloge za povečanje števila bolnikov z zobno erozijo raziskovalci pripisujejo tudi spreminjajočim se vzorcem prehranjevanja, saj si tako otroci kot tudi odrasli pogosteje med obroki privoščimo prigrizke.
Raziskovalci so prepoznali tudi vrste živil, pijač in zdravil, ki lahko vplivajo na zobno erozijo. Največje je tveganje med pijačami z dodanim sadjem in sadnimi aromami. Za pijače z dodanim sadjem in sadnimi aromami je ekipa ugotovila, da le-te močno povečajo erozivni potencial pijače.
Poleg tega pa naravne kisline, ki jih vsebuje sadje, poškodujejo zobe še hitreje zaradi vroče vode, ker visoka temperatura povečuje intenzivnost kemične reakcije med kislinami v sadju s površino zoba, s tem pa je višje tudi tveganje za poškodbe sklenine. Večje tveganje za zobno erozijo je tudi med ljudmi, ki čaj ali kisle pijače srkajo počasi ali pa tekočino najprej zadržujejo v ustni votlini.
In še nekaj ugotovitev. Brezalkoholone pijače brez dodanega sladkorja so enako erozivne kot tiste z dodanim sladkorjem; čaji s sadno aromo, sladkarije, pastile in zdravila s sadno aromo imajo ob redni uporabi visok erozivni potencial.
Večina ljudi dnevno uživa kislo hrano in pijačo, vendar vsi ne trpijo zaradi zobne erozije, kar po mnenju raziskovalcev King’s Collega potrjuje ugotovitev, da je pomemben tudi način uživanja hrane in pijače.