»Postali bomo najboljši evropski zeliščarji«

Avtor: Sanja V. Švajger

Zeliščarstvo ima na ozemlju Sloveniji zelo bogato zgodovino in dolgo tradicijo. Nekoč zelo močna panoga je v sodobnem svetu polnem kemikalij in tako ali drugače predelane hrane nekoliko izgubila svoj zagon. O tem, ali Slovenci znamo in zmoremo izkoristiti naravne danosti in potencial, ki ga nudijo zelišča, smo se pogovarjali z mladima farmacevtoma Davidom Hajškom in Tonijem Hazdovcem, iniciatorjema projekta revitalizacije zeliščarstva v Sloveniji. 

Zanimivo je, da se dva farmacevta pri 29 letih odločita varno službo zamenjati za tako obsežen in dolgotrajen projekt. Poleg tega si marsikdo misli, da se farmacija in zeliščarstvo izključujeta. Kako in zakaj je padla odločitev za takšno odločitev?

Ni se nama bilo težko tako odločiti, čeprav naju je takrat marsikdo »vprašal po najinem zdravju«. Oba imava izkušnje iz področja onkologije in drugih kroničnih bolezni, kjer bolniki velikokrat uradno medicino dopolnjujejo z zeliščnimi pripravki. Opazila sva, da sta glavni težavi pri tem to, da je nekatere zeliščne pripravke, za katere obstajajo znanstvene raziskave o njihovem delovanju, praktično nemogoče dobiti in da večina pripravkov, ki so na voljo, ni ovrednotenih s stališča vsebnosti koristnih snovi in kakovosti končnega izdelka. Mit, da se farmacija in zeliščarstvo izključujeta, je popolnoma napačen.

Pri naju ne boste našli čudežnih izdelkov, ki pomagajo pri vsem in še čem, pač pa izdelke izjemne kakovosti, za katerimi lahko kot farmacevta trdno stojiva.

Narava in farmacija sta v resnici zelo tesno povezani. Pravzaprav je okoli 70 % vseh zdravil, ki so nam trenutno na voljo, tako ali drugače povezanih z naravo in velik del zdravil izhaja tudi iz zelišč. Ljudska modrost, da za vsako bolezen rož’ca raste, ni iz trte zvita. Slovenija ima odlične naravne danosti, idealne za gojenje zelišč: vodnatost, dolžino sončnega  obsevanja, raznolikost klimatskih območij, dobro ohranjeno okolje in vodni viri. Tudi ekološka neoporečnost mnogih površin je dejavnik, ki omogoča pridelavo najkakovostnejših zelišč. 

Zato sva se odločila, da poskusiva združiti slovenske pridelovalce zelišč s slovensko predelovalno industrijo in da z najinim znanjem poskrbiva za dodano vrednost končnih izdelkov, s katerimi želiva prodreti tudi na širši evropski trg. Tako se je lani rodilo najino podjetje Herbify

Bi lahko rekla, da je šlo pri ustanovitvi Herbify-a torej za željo po proizvodnji zeliščnih izdelkov, ki se bodo od ostalih razlikovali predvsem v kakovosti? Želja biti najboljši ponudnik zeliščnih izdelkov?

Pravzaprav gre za več kot to. V prvi vrsti skrbiva za dobro bolnika –  zanima naju, na kakšen način lahko poleg uradne medicine še prispevava k njegovemu zdravju in dobremu počutju. Zato sva tudi zelo pozorna pri izbiri zelišč, ki jih bova postopoma vključevala v pridelavo. Pri njihovi izbiri je ključnega pomena, da obstajajo znanstveni zapisi in študije na temo učinkovitosti posameznega zelišča. Pri naju ne boste našli čudežnih izdelkov, ki pomagajo pri vsem in še čem, pač pa izdelke izjemne kakovosti, za katerimi lahko kot farmacevta trdno stojiva. Pri razvoju izdelkov sodelujeva z najboljšimi strokovnjaki iz različnih področij, saj le tako lahko zagotoviva zares kvalitetne in varne izdelke. Saj veste kako pravijo: več glav, več ve. Tako nama je tudi dostopna najnovejša tehnologija za predelavo zelišč, s čimer doseževa, da se v končnem izdelku ohrani večina koristnih snovi.

Izdelki so pod budnim nadzorom vse od semena pa do končnega proizvoda. Pri predelavi ne uporabljava umetnih gnojil ali kemičnih sredstev, tako da je rastlinski material za nadaljnjo predelavo neoporečen in najvišje možne kakovosti. Predelava poteka izključno v obratih, ki so pod stalnim nadzorom inšpekcijskih služb. Končne izdelke iz vidika vsebnosti testirava na Fakulteti za farmacijo, mikrobiološko kakovost pa spremljava s testiranjem v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Izdelki so pod budnim nadzorom vse od semena pa do končnega proizvoda. Pri predelavi ne uporabljava umetnih gnojil ali kemičnih sredstev, tako da je rastlinski material za nadaljnjo predelavo neoporečen in najvišje možne kakovosti. Predelava poteka izključno v obratih, ki so pod stalnim nadzorom inšpekcijskih služb. Končne izdelke iz vidika vsebnosti testirava na Fakulteti za farmacijo, mikrobiološko kakovost pa spremljava s testiranjem v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. 

Zelo zanimivo. Torej Herbify ne ponuja praznih obljub. Ali je že na voljo kakšen izdelek iz katerega izmed, kot pravita, skrbno izbranih zelišč?

Prvi projekt, ki sva se ga lotila v lanskem letu so izdelki iz sladkega pelina. Sladki pelin je v zadnjem času eno najbolj iskanih zelišč pri nas, kljub temu pa je izdelke iz njega praktično nemogoče dobiti. Sladki pelin ustreza vsem najinim zahtevam glede izbire zelišč in ima obilico znanstvenih publikacij na temo njegove uporabnosti pri različnih boleznih kot so virusna in prehladna obolenja, rak, avtoimunske bolezni in druge.

Po dolgem razvoju in testiranjih je končno na voljo najin prvi izdelek, in sicer ekstrakt sladkega pelina. Ekstrakt je pridobljen po inovativni metodi z ogljikovim dioksidom, ki je ena izmed komponent zraka, in zato ne vsebuje alkohola.

Seveda pa to ne bo edini izdelek iz sladkega pelina, saj je sladki pelin uporaben tudi v drugih oblikah. Tako so v razvoju še krema iz sladkega pelina, balzam za ustnice iz sladkega pelina in nenazadnje tudi čaj iz sladkega pelina, ki pa bo na voljo v filter vrečkah, tako da bo njegova priprava zelo enostavna. 

Kako pa sta se lotila tega prvega projekta? Sta se na poti srečala s kakšnimi ovirami?

Nobenemu od naju poljedelstvo ni tuje, eden izmed naju celo prihaja iz podeželja, tako da iz praktičnega vidika večjih težav nisva imela. Težave so se pojavile predvsem pri scale up-u, saj je pridelava štirih sadik nekaj popolnoma drugačnega kot pridelava celega polja. Največja ovira pri vsem skupaj je bila to, da avtomatizacija pridelave sladkega pelina praktično ni mogoča, tako da je večina dela potekala ročno. Pri delu so nama večkrat na pomoč priskočili prijatelji in znanci, saj bi drugače zelo težko za vse poskrbela sama.

Na več težav sva naletela pri predelavi, ker včasih na videz preproste zahteve ni tako enostavno udejanjiti. Presenečena sva bila nad pomankljivo infrastrukturo za predelovanje večjih količin zelišč. Po dolgem iskanju sva le našla ustrezne ponudnike posameznih storitev (sušenje, mletje, ekstrakcija, destilacija idr.), vendar na žalost niso na isti lokaciji, tako da skorajda dnevno potujeva po celotni Sloveniji. Če dobro pomisliva je logistika tudi eden izmed večjih zalogajev.

Kje pa bodo vajini izdelki na voljo?

Eden izmed izzivov, ki naju še čaka je postavitev lastne spletne trgovine. Zaenkrat iščeva prodajne kanale, ki bi nama zagotovili prisotnost v celotni Sloveniji, osredotočava pa se na lekarne in specializirane prodajalne. Trenutno je naš ekstrakt iz sladkega pelina na voljo v Lekarni Nove Poljane v bližini UKC Ljubljana, v spletni lekarni Lekarnar.com in pa v Krajčku, prijetni trgovini z lokalnimi izdelki v Kranju. 

Kje je mogoče dobiti več informacij o vajini ideji in izdelkih?

Nekaj podatkov je mogoče najti na spletni strani najinega podjetja Herbify, na zavihku kontakt pa lahko stopite v stik z nama. Na vsa vprašanja bova z veseljem odgovorila.

Vse, ki jih zanima več o tem zakaj in kako sva se lotila tega projekta, pa vabiva, da obiščejo najino stojnico 17. in 18. marca na sejmu Altermed, ki bo potekal na Celjskem sejmu. V sklopu sejma bo tudi predavanje na temo sladkega pelina. 

Imata še kakšno sporočilo za naše bralce? 

Vsem bralcem želiva, da v tem sodobnem svetu, ki od nas zahteva neznosno hiter ritem življenja, ne pozabite nase in na svoje zdravje. V svoj vsakdan vnesite čim več gibanja na svežem zraku in lokalno pridelane hrane. Pri ohranjanju zdravja pa nikar ne pozabite na zaklade iz narave.
Foto: Herbify

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj