Za zdravo srce in ožilje vadite v naravi

Avtor: M.K., S.S., Medscape

Debelost in srčno-žilna obolenja v večini držav sveta postajajo naraščajoč problem. Predvsem v ZDA se zdravniki v svojih ordinacijah srečujejo s številnimi primeri posameznikov s prekomerno telesno težo. 

Vodilni ameriški strokovnjak na področju hujšanja, zdravja in osebne rasti ter avtor številnih knjig o hujšanju dr. John La Puma ima pri tem preprost nasvet – zmerna rekreacija v naravi.

V ZDA so po podatkih iz leta 2013 prišli do ocene, da je zaradi neaktivnosti in nezdravega življenjskega sloga nastalo za 24,7 milijarde dolarjev stroškov. Izkušnje strokovnjakov pa so pokazale, da bodo osebe s prekomerno telesno težo verjetneje začele telovaditi in zdravo živeti, če jih bodo pri tem usmerjali njihovi zdravniki ali ustrezni terapevti. A dr. La Puma je prepričan, da se pri reševanju problema debelosti tudi zdravniki sami spoprijemajo s številnimi preprekami in omejitvami. Prva je omejen čas, ki ga imajo na voljo za pacienta, saj se mu v kratkem času težko posvetijo v celoti in mu učinkovito svetujejo. Druga prepreka pa so pacienti sami, saj jih je večina še vedno prepričana, da bodo težave rešili s »čudežno« tabletko. Ta pa žal ne obstaja. Za korenite spremembe je treba spremeniti način prehranjevanja in življenjski slog. »Svoje paciente zelo težko prepričam, da je telovadba po npr. srčni kapi, pri sladkorni bolezni, zdravljenju bolečin v križu itn. blagodejnejša kot pa uživanje tablet. Seveda je potrebna ustrezna kombinacija obeh. Redna vadba pa lahko znatno pomaga tudi pri zmanjšanju možnosti za nastanek raka na prsih,« pravi dr. La Puma, ki še posebej poudarja zdravilne učinke redne vadbe v naravi, stran od mestnega hrupa in glasnih telovadnic.

Zakaj narava?
Sprehodi po mestnih ulicah in aktivnosti v zaprtih telovadnicah so za zdravje manj ugodni, kot si predstavljamo. V obeh okoljih je naša pozornost motena zaradi mestnega hrupa, gneče, onesnaženega zraka ali digitalnih naprav. V naravi pa smo obdani s prijetnimi zvoki, z barvami, vonjavami, kar našo pozornost krepi. Lažje se osredinimo, ostanemo zbrani in pomirjeni, kar je ključno za dobro počutje. Narava na nas deluje zdravilno. To so ugotovili tudi na Univerzi Standford, na kateri so pred kratkim opravili študijo, s katero so primerjali odzive možganov oseb, ki so se 90 minut sprehajale po mestu, in oseb, ki so se 90 minut zadrževale v naravi. Pri tistih, ki so se sprehajali v gozdu, so opazili očitno zmanjšano delovanje v predelu možganov, ki je povezan z razvojem psihičnih in duševnih bolezni. Ugotovili so, da sprehod v naravi blagodejno vpliva na kognitivne in čustvene procese. Narava namreč nežno »aktivira« kognitivne sposobnosti, torej zbranost in delovni spomin, kar omogoča, da se um sprosti. Z drugimi besedami – narava nam ponuja nekaj večjega od nas samih. Študija pa je pokazala, kako to vpliva na naše možgane. Še več, telesna aktivnost v naravi vpliva tudi na naš imunski sistem in ga krepi. Naravni elementi v gozdu namreč oddajajo snovi, ki pozitivno delujejo na imunski sistem in nas zaščitijo pred kroničnim stresom. Norveška študija pa je pokazala, da rekreacija v naravi izboljšuje tudi naše razpoloženje in pomaga pri zniževanju visokega krvnega tlaka.

Samo pet minut na dan
Naslednja študija (iz Kitajske) je razkrila, da sprehodi v naravi dvignejo raven energije in zmanjšujejo snovi, ki povzročajo vnetja v telesu. Britanci pa so odkrili znatno povečanje samozavesti pri osebah, ki so samo pet minut dnevno preživele v objemu narave. Samo pet minut. Dr. La Puma še ugotavlja, da je vadba pomembna. Naravo imamo na dosegu roke. Je brezplačna in dokazano zdravilna. Najboljši nasvet, ki ga lahko dobimo od zdravnika oz. terapevta, je, da pojdimo vsak dan na 20-minutni sprehod v naravo, brez telefona in drugih motečih dejavnikov. Zapišimo si, kako smo se počutili pred sprehodom in po njem. Morda bomo odkrili, da bomo ravno na tak način lahko izboljšali svoje počutje in zdravje. Če jo narava zagode z dežjem, mrazom ali z vročino, pa imamo še vedno na voljo tudi fitnes in zaprto telovadnico.
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj