Zdravljenje motenj erekcije

Avtor: mag. Marko Lovšin dr. med., spec. urolog

Po definiciji je erektilna disfunkcija (ED) označena kot nesposobnost doseči ali obdržati erekcijo, potrebno za zadovoljivo spolno aktivnost. ED, ki smo jo včasih opisovali kot impotenca, je lahko trajna in popolna, kot jo vidimo po nekaterih operacijah, ali pa samo začasna in prehodna.

Ameriške študije so pokazale, da ima kar 30 milijonov Američanov težave z ED. Evropska študija, narejena v Španiji, kaže na prisotnost ED pri 12 do 19 % moških med 25. in 75. letom starosti. Pomemben podatek je, da ima v Sloveniji že vsak peti moški težave z erekcijo, kar predstavlja 130.000 moških. Med 18. in 70. letom starosti ima težave 10 % moških, po 50. letu pa prek 50 %.

Na motnje erekcije lahko vplivajo številni dejavniki, ki jih združujemo v dve skupini, tj. organski in psihični. Prvih je 80 %, drugih 10 %, v 10 % pa ne najdemo vzroka ED. Najpogostejše bolezni, ki povzročajo ED, so nevrološke bolezni, Parkinsonova bolezen, endokrine bolezni, posebno motnje delovanja ščitnice, sladkorna bolezen, slabokrvnost, bolezni ožilja, artritis in depresija. Vzroki so lahko tudi: debelost, daljše kolesarjenje, starost in spolna zloraba v preteklosti. ED nikakor ne predstavlja tipičnega starostnega pojava. Poškodbe medenice, operativni posegi na prostati, mehurju, debelem ali zadnjem črevesu lahko pripeljejo do ED. Vemo, da motnje ED povzročajo nekatera zdravila proti depresiji, zvišanemu krvnemu tlaku, pomirjevala, alkohol, nikotin in druge droge. Stres je tudi pomemben dejavnik.

Moškim, ki pravijo, da imajo ED, damo izpolniti vprašalnik IIEF5, ki objektivno oceni težave z erekcijo. Za tiste, ki zberejo manj kot 21 točk, menimo, da imajo ED.

Zdravljenje je odvisno od vzroka. Če osebni zdravnik ni odkril vzroka, so potrebne zahtevnejše preiskave, ki jih bo opravil ustrezni specialist (ultrazvok penisa, slikanje arterij, slikanje ven, nevrofiziološki testi, razgovor pri psihiatru).

Erektilno disfunkcijo lahko zdravimo na več načinov.

Zdravila: najpogostejše zdravilo za odpravljanje ED je tableta. To so zdravila iz skupine zaviralcev fosfodiesteraze-5. Trenutno so na voljo štiri zdravila. Pri uporabi teh zdravil so potrebni določeni previdnostni ukrepi. Ne smejo jih uporabljati bolniki, ki jemljejo nitrate ali dajalce dušikovega oksida. Sočasna uporaba zaviralcev alfareceptorjev lahko pripelje do padca krvnega tlaka. V kombinaciji z nekaterimi zdravili ali s sokom grenivke se lahko plazemske koncentracije tega zdravila zelo povečajo.

Sicer si lahko zdravila moški tudi z majhno iglico vbrizgajo v  brecilo penisa ali pa si jih v obliki kapsule vstavijo v sečnico. Prva se dobi tudi pri nas na recept v lekarnah, drugih pa za zdaj pri nas ni mogoče dobiti. S takimi zdravili dosežemo erekcijo, ki traja od 0,5 ure do 2 uri. Pogoj za uspešnost takih zdravil je, da žile penisa pravilno delujejo.

Kirurški poseg: v nekaterih primerih lahko omogoči boljši dotok krvi v penis, kadar je vzrok v arterijah, ali zmanjša prehitri odtok krvi iz penisa, kadar je vzrok v venah. V določenih primerih lahko v penis vgradimo penis protezo, ki je lahko trda (rigidna), tako da je penis stalno v erekciji, ali pa je sestavljena iz prekatov, ki se pri pritiskanju na črpalko, ki je vstavljena v mošnjo, napolnijo s tekočino, kadar moški želi erekcijo.

Vakuumske črpalke: sestavljene so iz valja, v katerega vstavimo penis, in črpalke, ki v valju ustvari podtlak, tako da penis nabrekne, ko se napolni z vensko krvjo. Ob zadostni erekciji na penis potegnemo zatezni obroček, ki preprečuje odtok krvi iz penisa, obenem pa je narejen tako, da izliv ni moten. Takšna erekcija lahko traja le 30 minut. Vakuumske črpalke so na prodaj tudi pri nas.

Izvor udarnih valov za LSWT.

LSWT: je najmodernejša minimalno invazivna metoda za zdravljenje ED. S posebnim aparatom, ki sproža udarne valove, delujemo na brecila penisa in korene. Valovi povzročijo razvoj žilic v penisu. S tem se bistveno izboljša prekrvavitev penisa in tako nastanejo pogoji za delovanje normalnega mehanizma erekcije.

Z uporabo LSWT je treba delovati le na štirih mestih na penisu – na levem in desnem brecilu ter obeh korenih. Na ta mesta se deluje v eni obravnavi. Zdravljenje vključuje štiri take obravnave enkrat tedensko. Študije kažejo izboljšanje erektilne funkcije po terapiji LSWT pri 80 % moških.

LSWT omogoča inovativno zdravljenje ED (motnjo erekcije) s pomočjo napredne tehnologije. Terapija poteka v ambulanti ali zasebni ordinaciji (terapijo je treba ponoviti le nekajkrat). Terapija je popolnoma neboleča, zanjo pa ni potrebna anestezija ali sedacija. Učinkovita je pri bolnikih, ki imajo ED zaradi okvare žil. Pri bolnikih z vensko ali živčno okvaro terapija ni učinkovita. Najboljši učinek je pri bolnikih, ki se dobro ali delno odzivajo na zdravila za doseganje erekcije. Lahko pa se zdravi tudi bolnike, ki se ne odzivajo na zdravila oziroma pri katerih so imela zdravila stranske učinke ali pa teh zdravil zaradi drugih bolezni ne smejo jemati.

Terapija LSWT je na voljo tudi v Sloveniji, v Urološki ambulanti Urologija, d. o. o., na Ažbetovi 4 v Ljubljani.

Napake, ki jih delajo moški z ED

Osnovni pri odpravljanju te motnje sta pomoč in podpora, šele nato sledi zdravljenje. O težavi se je treba veliko pogovarjati, najprej s svojim partnerjem, od katerega je pričakovati razumevanje in ne zasmehovanja, šele nato pa s terapevtom. 66 % moških in 65 % žensk ne more začeti pogovora, ko nastopijo težave z erekcijo. Moški o tej težavi neprestano razmišljajo, živijo v strahu, kaj bo pri naslednjem spolnem odnosu, kar seveda vodi v nov neuspeh; tako se vrtijo v začaranem krogu, iz katerega ne morejo več sami. Potrebujejo pomoč, saj se lahko zaradi tega popolnoma izolirajo od domačega in delovnega okolja.

Samopomoč na spletu je največja napaka pri odpravljanju ED. Na spletu se prodajajo številna zdravila za pomoč pri ED. Nekatera naj bi bila narejena iz naravnih sestavin, druga pa kopije originalnih zdravil. Prav zadnja so lahko zelo nevarna. Nobenega zagotovila ni, da je v tableti res zdravilna učinkovina enaka originalni. V predstavitvi ene izmed velikih farmacevtskih hiš na evropskem urološkem kongresu pred nekaj leti so nam pokazali, v kakšnih pogojih delajo kopije njihovih tablet na Kitajskem. Videli smo slike garaže s plesnivimi stenami, v kateri je bil mešalec za beton, v katerem so mešali tablete. Res je bil izdelek na videz podoben originalu, vendar je podrobna analiza pokazala, da tableta lahko vsebuje vse od samo grozdnega sladkorja do poživil pa tudi od dva- do trikratnega odmerka zdravilne učinkovine. Nakup na spletu se torej odsvetuje, saj so to zdravila, ki morajo biti pod zdravniško kontrolo, da ne povzročijo škode telesu.

Motnja erekcije ne prizadene samo moškega, ampak v večini primerov predstavlja problem za oba partnerja. Veliko moških se te težave sramuje in zato le redki poiščejo pomoč pri zdravniku. Kadar so primarni vzroki organski, se jim pogosto pridružijo še psihični, ki celotno dogajanje ob tem še poslabšajo. Moški o svoji težavi veliko razmišljajo, kar lahko globoko poseže v partnerske in družinske odnose pa tudi na njegovo širše socialno funkcioniranje. Zato je priporočljivo v proces zdravljenja vključiti tudi spolnega partnerja.

Če ste opazili motno pri sebi, je vsekakor potreben čimprejšnji obisk pri zdravniku, saj večino erektilnih motenj danes lahko odpravimo. Tako lahko omogočimo prizadetim moškim normalno spolno in posredno kakovostno življenje na vseh področjih človekovega delovanja.

Foto (naslovna): Bigstock 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj