Novo upanje za moške? Erektilno disfunkcijo povezali z genetsko variacijo

Avtor: R. M. Z.

Raziskovalcem je prvič uspelo, da so erektilno disfunkcijo povezali z variacijo zapisa DNK. Ameriški znanstveniki so odkrili genetsko variacijo, ki je delno odgovorna za erektilno disfunkcijo, kar bi lahko v prihodnje pripeljalo do novih pristopov zdravljenja te spolne motnje, ki se običajno pojavi pri moških srednje in starejše generacije. 

erektilna disfunkcija

»Identificirali smo lokacijo v bližini gena SIM1, za katero se je pokazalo znatno tveganje za erektilno disfunkcijo,« so v povzetku zapisali avtorji študije. 
Variacijo so odkrili v bližini gena SIM1, ki naj bi igral pomembno vlogo tudi pri razvoju možganov. »Gre za pomembno odkritje, s katerim smo dobili dokaz, ki smo ga iskali dolgo – da ima motnja tudi genetsko komponento,« je dejal vodilni raziskovalec dr. Eric Jorgenson iz ameriške neprofitne organizacije Kaiser Permanente. Kot je še dodal, je je identificiranje prvega z geni povezanega dejavnika tveganja za erektilno disfunkcijo vznemirljivo odkritje, ker odpira vrata novim zdravljenjem v povezavi z geni. 
Erektilna disfunkcija ali impotenca je pogosta težava pri moških. Stroka motnjo povezuje tudi s hormonskim neravnovesjem in poškodbo živcev ali arterij. Strokovnjaki ocenjujejo, da so v tretjini primerov vpleteni genetski dejavniki, od tega pa sta dva odstotka povezana z genetsko varianto, ki jo je odkril dr. Jorgenson s kolegi. »Razpoložljivi pristopi zdravljenja erektilne disfunkcije ne delujejo pri polovici moških, ki so vključeni v zdravljenje. Če nam uspe razviti nove načine zdravljenja, ki bodo ciljali na genetsko variacijo, bomo lahko pomagali tudi njim,« je napovedal dr. Jorgenson. Motno sicer povezujejo tudi s stresom, utrujenostjo, anksioznostjo ali prevelikimi količinami popitega alkohola. 
Nova raziskava, objavljena v strokovni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), je analizirala genome ali genetske kode več kot 36.000 Američanov in 222.000 Britancev. Raziskovalci so se med drugim osredotočili na razlike, ki so se pogosteje pojavile pri moških, ki so v preteklosti že imeli težave z erektilno disfunkcijo. Izkazalo se je, da je ena kopija variacije na lokusu SIM1 povezana s 26 odstotkov višjim tveganjem za razvoj ED v primerjavi s splošno moško populacijo, pri skupini ljudi, ki ima dve kopiji, pa je nevarnost večja za 59 odstotkov. Ob tem so raziskovalci že izključili vpletenost drugih dejavnikov tveganja (denimo indeksa telesne mase).  
Soavtor študije dr. Hunter Wessells z ameriške University of Washington School of Medicine je dejal: »Naša študija kaže novo smer raziskav erektilne disfunkcije. Lahko bi pomagala pri prepoznavi drugih genetskih variant, povezanih z motnjo, in vodijo k preiskavam za natančnejše razumevanje njihovih mehanizmov delovanja.«   

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj