Naj ‘moške težave’ ne oslabijo želje po spolnosti

Potreba po spolni aktivnosti je postavljena na sam vrh prioritet zdravega človeka in se odraža na vseh področjih njegovega življenja. Težave v spolnosti imajo tako ženske kot moški, a so pri slednjih bolj opazne. Erektilna disfunkcija je ena izmed pogostejših, ko kljub želji po spolnosti in vzburjenosti ne pride do spolnega akta, saj penis ne otrdi.

Erektilna disfunkcija
Erektilna disfunkcija ni težava samo moškega, ampak v večini primerov predstavlja problem za oba partnerja. Foto: Bigstock

Vemo, da so za normalno erekcijo odgovorne endotelne celice, težava nastopi, ko ne odigrajo svoje vloge. Zakaj je motnja erekcije tako pogosta predvsem po 50 letu starosti, kako jo lahko uspešno zdravimo in kje tiči glavni vzrok, da je erektilna disfunkcija pogosto skrita za diagnozo prezgodnjega izliva, med drugim v pogovoru pojasni mag. Marko Lovšin, dr. med. specialist urolog z UKC Ljubljana, dela pa tudi v zasebni zdravstveni ambulanti – Urologija.

Marko Lovšin
Mag. Marko Lovšin, dr. med.

Vpliv različnih dejavnikov

Motnja erekcije oziroma erektilna disfunkcija (včasih bolj poznana kot impotenca), je nesposobnost doseči ali obdržati erekcijo, potrebno za zadovoljivo spolno aktivnost. Pri erektilni disfunkciji gre lahko za trajno in popolno ali samo za začasno oziroma prehodno stanje. V nekaterih primerih se kaže kot popolna odsotnost erekcije, spet druge prizadene samo v blažji obliki takrat govorimo o prekratki ali prešibki erekciji oziroma oboje. Med prvimi simptomi so zmanjšanje nočnih ter jutranjih erekcij in istočasno padec spolne moči – libida.

Zakaj pride do erektilne disfunkcije? Na motnje erekcije lahko vplivajo številni dejavniki, tako organski (80 %) kot psihični (10%), za 10 odstotkov pa vzrok ni pojasnjen. Pri o organskem dejavniku gre za vpliv na oživčenje penisa ali na žile in zato pride do motnje prekrvavitve. Medtem ko je Peyronijeva bolezen  ̶  motnja vezivnega tkiva penisa, za moške lahko psihološko uničujoča in vodi v deformacijo penisa. Penis se med erekcijo namreč ukrivlja, kar je največkrat boleče, in lahko onemogoča spolne odnose. Pogosto pri mladih moških vidimo prekomerno razvite vene, ki se med erekcijo ne stisnejo in ves čas odvajajo kri, zato ni možna polna erekcija.

Zmotno je prepričanje, da bolezen prizadene samo starejšo populacijo. Zelo zgovoren je namreč podatek, da ima v Sloveniji že vsak peti moški motnje erekcije, kar predstavlja 130.000 moških. Do 50 leta starosti ima težave približno 10 odstotkov moških, po 50 letu pa preko 50 odstotkov.

Urolog mag. Lovšin izpostavi, da erektilna disfunkcija ni težava samo moškega, ampak v večini primerov predstavlja problem za oba partnerja. Veliko moških se bolezni sramuje in zato le redki poiščejo pomoč pri zdravniku. Kadar so primarni vzroki organski, se jim pogosto pridružijo tudi psihični, kar situacijo samo še poslabša. Moški o svoji težavi veliko razmišljajo, to lahko globoko poseže v partnerske in družinske odnose ter prav tako na njegovo širše socialno funkcioniranje. Ravno zato je priporočljivo v proces zdravljenja vključiti tudi spolnega partnerja.

Erektilna disfunkcija kot del srčnožilne bolezni

Parkinsonova bolezen, endokrine bolezni, posebno motnje delovanja ščitnice, sladkorna bolezen, slabokrvnost, bolezni ožilja, artritis in depresija so najpogostejše bolezni, ki povzročajo erektilno disfunkcijo. Prav tako so lahko vzrok za pojav bolezni: debelost, daljše kolesarjenje, starost in spolna zloraba v preteklosti. Znano je, da poškodbe medenice, operativni posegi na prostati, mehurju, debelem ali zadnjem črevesu ter nekatera zdravila proti depresiji, zvišanemu krvnemu tlaku, pomirjevala, alkohol, nikotin in druge droge lahko privedejo do erektilne disfunkcije. Pogost dejavnik pa je tudi stres.

Pri diagnostiki erektilne disfunkcije je treba opraviti vrsto preiskav. H katerim spadajo urološki pregled in laboratorijske preiskave (hemogram, biokemijo, elektrolite, jetrne in ščitnične teste ter testosteron). Sledi ultrazvok in dopler penisa za oceno mehanizma erekcije  ̶  gre za pomemben podatek, saj nam pove, v kateri fazi erekcije je motnja (arterogeno, nevrogeno, venogeno). Za moške, predvsem starejše, ko se lahko pojavijo tudi kardiovaskularni problemi, je nujen še pregled pri kardiologu. Erektilna disfunkcija je namreč pogosto prvi pokazatelj motnje v pretoku krvi v malih žilah, kamor spadajo tudi koronarne srčne žile.

Kako poteka zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od vzroka. Če razlog za prisotnost erektilen disfunkcije ni znan, ustrezni specialist opravi bolj zahtevne preiskave, kot so ultrazvok penisa, slikanje arterij in ven, nevrofiziološki test ter razgovor pri psihiatru.

Erektilno disfunkcijo lahko zdravimo z zdravili. Govorimo o zdravilih iz skupine zaviralcev fosfodiesteraze-5 (zaviralci PDE5). Mag. Lovšin poudari, da uporaba teh zdravil zahteva določeno mero previdnostni. Zaviralci PDE5 niso primerni za bolnike, ki jemljejo nitrate ali donorje dušikovega oksida. Sočasna uporaba zaviralcev alfa receptorjev pa lahko privede do padca krvnega tlaka. Medtem ko se v kombinaciji z  eritromicinom, klaritromicinom, itrakonazolom ali sokom grenivke lahko plazemske koncentracije tega zdravila zelo narastejo. Moški si zdravila (dobijo se na recept) tudi lahko z majhno iglico vbrizgajo v brecilno telo penisa ali pa si jih v obliki kapsule vstavijo v sečnico (trenutno jih pri nas ni moč dobiti). Z zaviralci PDE5 dosežemo erekcijo, ki traja 0,5 do 2 uri. Vendar je pogoj za uspešnost teh zdravil, da žile penisa pravilno delujejo.

Ena od možnosti zdravljenja je tudi kirurški poseg. Ta omogoči boljši pretok krvi v penis, ko je vzrok v arterijah, ali zmanjša prehitri odtok krvi iz penisa, če je razlog v venah. V določenih primerih v penis kirurg vgradi tudi protezo ta je lahko trda (rigidna) to pomeni, da je penis vseskozi v erekciji. Nekatere proteze pa so sestavljene iz prekatov. Te se pri pritiskanju na črpalko (vstavljena je v mošnjo) napolnijo s tekočino ko moški želi erekcijo.

Moške težave
Moški o svoji težavi veliko razmišljajo, to lahko globoko poseže v partnerske in družinske odnose, zato je priporočljivo v proces zdravljenja vključiti tudi spolnega partnerja. Foto: Bigstock

V veliko pomoč pri težavah z erektilno disfunkcijo so tudi vakumske črpalke. Sestavljene  so iz valja, v katere vstavimo penis, v valju se ustvari podtlak, ki potegne v penis vensko kri in tako nastane erekcija. Ob zadostni erekciji na penis potegnemo zažemni obroček, ki preprečuje odtok krvi iz penisa, obenem pa je narejen tako, da izliv ni moten. Takšna erekcija lahko traja le 30 minut. Vakumske črpalke so naprodaj tudi pri nas. Vendar je sogovornik jasen: »Primerne so le medicinsko priporočene črpalke in nikakor ne tiste iz sex-shopov, saj se lahko z njimi povzroči trajne poškodbe penisa.«

Medtem Li-ESWT (Low Inensity Shock Wave Therapy) terapija deluje tako, da sproži udarne valove, ti delujejo na brecila in korene penisa ter povzročijo razvoj malih žilic v penisu. S tem se bistveno izboljša prekrvavitev penisa in tako nastanejo pogoji za delovanje naravnega mehanizma erekcije. Učinki so ob normalnih spolnih odnosih trajni.

Sodoben način ohranjanja moškega spolnega življenja z izboljšanjem erektilne funkcije, povečanjem velikosti in občutljivosti penisa ter odpravljanjem negativnih učinkov staranja na spolovilo pa dosežemo s P-SHOT ali PRIAPUS SHOT terapijo. Gre za postopek regeneracije tkiv v brecilih penisa z uporabo trombocitov, izoliranih iz lastne krvi. PRP (koncentrirana trombocitna plazma) vsebuje do 10-krat več rastnih faktorjev kot preostala kri, kar s pridom izkoristimo tudi pri zdravljenju erektilne motnje. Lokalno povišana koncentracija rastnih faktorjev med katerimi so vaskularni endotelijski rastni faktor (VEGF), rastni faktor fibroblastov (EGF), transformirajoči rastni faktor-beta 1 (TGF-β1), rastni faktor hepatocitov (HGF) in insulinu podoben rastni faktor (IGF-1) spodbujajo rast novih krvnih žil in inducirajo kolagen. Rezultati so učinkoviti, takojšnji in trajajo 10- do 12 mesecev. Po tem času je treba terapijo ponoviti.

Obisk pri psihologu ali psihiatru pa je nujen v primerih, ko je treba izključiti globje psihične vzroke pri težavah z erektilno disfunkcijo.

V prihodnji številki preberite o prezgodnjem izlivu in erektilni disfunkciji, ki se nemalokrat pojavita skupaj.