Ljubezen ni le prijetna, ampak tudi zdrava

Avtor: R. M. Z.

Če vas ljubezen še ni prepričala, bodo pri odločitvi o dobrobitih ljubezni in partnerstva morda pomagale ugotovitve nekaterih znanstvenih študij, ki pričajo o prednostih, ki jih ima na zdravje posameznika partnerstvo. Partnerski odnos, ki temelji na medsebojni podpori, namreč spodbuja občutke sreče, kar potrjujejo tudi izsledki več študij.

Zaljubljenost vpliva na raven hormona oksitocina, ki ga imenujejo tudi hormon povezanosti in hormon ljubezni, in se sprošča ob dotiku ljudi, ki smo jih blizu. Zato smo radi v bližini partnerja in zato lahko že bližina partnerja izboljša naše počutje.

Občutki podpore kažejo pozitivne vplive na naše zdravje. Družina, partnerji in prijatelji nas spodbujajo, nam prisluhnejo, kažejo odobravanje, pomagaojo pri iugradnji samospoštovanja, nas motivirajo (tudi v smeri večje skrbi za naše zdravje) in nas odvračajo od stresorjev.  Če pa gre za razmerja, ki nam niso v oporo, polna kritike in nerešenih konfliktov, pa se tudi to odraža na našem počutju in zdravju.

Verjetje, da poročeni ljudje živijo dlje v primerjavi s samskimi ljudmi, je ukoreninjeno v naši kulturi. Študije še do današnjega dne niso podale enotnega odgovora: medtem ko ene študije potrjujejo tezo o dolgoživosti poročenih parov, pa ji druge oporekajo. Velja pa, da zdrava razmerja ljudem omogočajo daljše življenje. Resnična prednost dobrih razmerij pa je, da imamo na stara leta nekoga ob sebi, ki z nami deli čas. Zdi pa se tudi, da je življenje v zakonskem stanu bolj pisano na kožo moškim. Srečno poročeni moški namreč živijo dlje.

Študija University of Missouri Department of Human Development and Family Studies piše o tem, da so ljudje, ki so srečno poročeni, podajali višje ocene glede svohega zdravja, tudi ko so bili starejši v primerjavi s tistimi, ki so bili samski ali v partnerstvih nuso bili srečni. Ne glede na vse šale in zbadljivke o “glavobolih zakonskega življenja”, ki so pogosto jedro humorističnih nanizank, pa vse kaže, da poročeni doživljajo nižje stopnje stresa v primerjavi s tistimi, ki so samski.

Po izsledkih študije ameriške University of Chicago je raven kortizola, hormona, ki je povezan s stresom, nižja med poročenimi ljudmi oziroma tistimi, ki so v predanem odnosu. “Ugotovitve kažejo, da se samski ljudje močneje odzovejo na psihološki stres v primerjavi z zakonci, kar potrjuje že doslej zbrane dokaze, da zakon in družbena podpora lahko blažita ali preprečita stres, so zapisali raziskovalci,

Leta 2009 objavljena ameriška študija California Health Interview Survey je pokazala, da je med pari manjše tveganje za pojav duševne bolezni v primerjavi s tstimi, ki so bili samski.

Raziskovalci Stanford University pa so preučevali povezavo med občutenjem ljubezni in bolečine, pri čemer skenirali možgane 15 študentov, ki so bili močno zaljubljeni. Ugotovitve so pokazale, da so tisti, ki so bili zelo zaljubljeni, in so gledali fotografijo objekta ljubezni, so občutili manj bolečine v primerjavi s tistimi, ki niso gojili posebnih romantičnih občutkov. Ugotovili so, da dopaminski sistem, ki se sproži v zaljubljenosti, lahko povsem po naravni poti deluje protibolečinsko.

 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj