Veliki vodič o sivi mreni

Avtor: P. R.

Strokovnjaki s poliklinike Optical Express Zagreb, znanega centra za lasersko korekcijo vida in operacijo sive mrene, odgovarjajo na vprašanja o vzrokih, simptomih in o načinih zdravljenja sive mrene ali katarakte. Siva mrena ali katarakta je eden vodilnih povzročiteljev slepote v svetu. Gre za zameglitev očesne leče, ki z leti izgublja svojo prožnost pa tudi prepustnost svetlobe. Ime je dobila po svoji značilni sivo-beli barvi.

siva mrena

KAKO ODKRIJEMO SIVO MRENO?

Siva mrena povzroča postopno poslabšanje vida, zaradi česar vsakodnevne aktivnosti postajajo vse težje – prepoznavanje obrazov, vožnja avtomobila, branje. Nekateri pacienti navajajo povečano občutljivost oči, tako imenovano bleščanje na sončni svetlobi, predmeti, ki jih gledajo, so zamegljeni, barve niso več intenzivne, ampak jih vidijo sive in zbledele. V večini primerov se pojavi po 50. letu starosti.

KAKŠNI SO SIMPTOMI SIVE MRENE?

Siva mrena ne boli. Pacienti najpogosteje pridejo na pregled zaradi postopnega poslabšanja ostrine vida, ker jim to precej otežuje vsakodnevne aktivnosti, kot so npr.: gledanje televizije, branje, vožnja avtomobila itn., in kar zmotno pripisujejo spremembam dioptrije. 

KDAJ PRIDE V POŠTEV OPERACIJA?

Sivo mreno je treba operirati, takoj ko je postavljena diagnoza in se je vid poslabšal že do te mere, da vas to ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Nekoč je veljalo mnenje, da je treba počakati, da mrena ‘dozori’, medtem ko danes ni več tako. Prej kot sivo mreno operiramo, manj je možnosti, da pride do zapletov med posegom ali po posegu in hitreje pacient okreva. 

KAKO POTEKA PREGLED ZA ODKRIVANJE SIVE MRENE?

Pregled obsega natančne oftalmološke meritve in posvet več specialistov oftalmologov: natančno se izmeri ostrina vida, očesni pritisk, na biomikroskopu pa se analizira sprednji in zadnji del očesa. Pri nas uporabljamo sistema Wavescan in iDesign, ki omogočata precizna merjenja dioptrije, z optično in ultrazvočno biometrijo pa dobimo natančen izračun intraokularne leče, ki bo vstavljena v oko po odstranitvi zamegljene naravne leče. Oftalmolog lahko v okviru pregleda opravi še dodatne preiskave vidnega živca in makule z aparaturo OCT, s katero skenira in analizira očesni živec, rumeno pego (center za vid) ter celotno retino in tako dejansko lahko oceni stanje celotnega očesa. 

TRENUTNO LAHKO NA POLIKLINIKI OPTICAL EXPRESS ZAGREB IZKORISTITE POPUST ZA PREGLED ODKRIVANJA IN ZDRAVLJENJA SIVE MRENE. 

ZDRAVLJENJE SIVE MRENE – KAKO DOLGO TRAJA OPERACIJA? 

Kljub številnim raziskavam do zdaj ni bil odkrit noben zanesljiv način preprečevanja katarakte ali kakršno koli drugo medikamentozno zdravljenje. Edini način zdravljenja je kirurški – ultrazvočna operacija mrene, torej tako, da se zamegljena naravna očesna leča zamenja z umetno. 

V sodobnih klinikah se danes operacije sive mrene opravljajo ambulantno, kar pomeni, da pacient pride na poseg, po katerem se takoj vrne v domačo oskrbo. Operacija je popolnoma neboleča, opravi se v lokalni anesteziji (s kapljicami), poseg pa traja približno 15–30 minut. Najprej se operira eno oko, po mesecu dni pa še drugo. 

KOLIKO ČASA TRAJA OKREVANJE PO OPERACIJI SIVE MRENE? 

Zahvaljujoč sodobni tehnologiji in strokovni usposobljenosti oftalmologov kirurgov, je okrevanje po operaciji katarakte hitro in neboleče; že v nekaj dneh lahko pričakujete popolno povrnitev ostrine vida. Prvi teden po operaciji se je treba izogibati delu v prahu, dimu ali na vetru, prav tako je treba oko zaščiti pred pritiski ali udarci. Izogibanje športnim aktivnostim pa se priporoča od dva do tri tedne po posegu, odvisno od vrste športa. 

Stik: www.opticalexpress.si

telefonska št.: (00)385 1 56 25 450

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj