Na nastanek aken najbolj vpliva dednost

Avtor: I.J.

Ni ga najstnika, ki v času pubertete na svoji koži ne bi opazil vsaj enega mozolja. A mozolji so zagotovo sladka skrb proti trdovratnim aknam, ki prav tako pestijo velik del mlade populacije. S težavo aknavosti se spopada med 80 in 90 % populacije v starostnem obdobju od 12 do 24 let.

Akne nastanejo v kožnih mešičkih oziroma porah. Največkrat se pojavijo na obrazu, čeprav jih zelo pogosto opazimo tudi na prsih in hrbtu. Pri fantih so v mladosti izražene v težji obliki kot pri dekletih, kar je povezano s količino moških spolnih hormonov (androgenov). Pod vplivom teh hormonov se namreč celice ob izhodu izvodil lojnic razraščajo, tako da se izvodilo lahko zoži ali celo zapre. Med puberteto postanejo lojnice bolj dejavne in izločajo več loja, kar povzroča mašenje por in nastajanje aken.

Med ključne vzroke za nastanek aken spadajo povečano nastajanje loja v žlezah lojnicah, kopičenje celičnih ostankov, čezmerno razraščanje bakterij in neprijetna vnetja. Žleze, ki izločajo loj, ohranjajo kožo prožno in vlažno, če pa se loj v globljih predelih kože prekomerno nabira, se izvodila lojnic zamašijo. Posledično pride do vnetja, dodatna okužba pa lahko stanje samo še poslabša. Na nastanek aken nikakor ne vpliva osebna higiena, ampak bolj dednost. S tem se strinja tudi prim. Boris Kralj, dr. med. iz Dermatovenerološke ambulante AKD, ki pravi, da poleg dednosti na nastanek aken najbolj vplivajo hormonske spremembe, manj pa dejavniki kot so psiha, prebava, stres in prehrana.

Pravilna nega prizadete kože je zelo pomembna

Zlato pravilo pri spopadanju z aknavostjo je pravilna nega prizadete kože. Izogibajte se stiskanju in praskanju aken, ker to lahko povzroči vnetje. Nečistočo namreč tako stisnete globoko v kožo, s tem pa povzročite še večje vnetje in posledično brazgotine. Potrebno je redno čiščenje kože ter uporaba negovalnih sredstev, ki pomagajo pri vnetjih in infekcijah. Prav tako morate uporabljati primerna negovalna mazila, ki ne smejo zapirati por.

»Na trgu je vrsta tovrstnih sredstev, ki jih morajo uporabljati ljudje z aknavo kožo, in že ti postopki lahko dokaj pomagajo pri problemih vnetij in komplikacij aken,« je pojasnil Boris Kralj. Prehrana na nastanek aken ne vpliva, se pa lahko zgodi, da delno vpliva na samo poslabšanje kože. Zunanja dejavnika, ki lahko vplivata na poslabšanje, sta količina maščob v prehrani in čokolada.

Kdaj je čas za obisk dermatologa?

Akne ne predstavljajo samo težave, ampak v nekaterih primerih tudi bolezen. O težavi govorimo takrat, ko akne prizadetega motijo, ker je v občutljivem obdobju in manjše estetske motnje samo še dodatno potencira. »O bolezni pa govorimo, ko se poleg manjših estetskih motenj pojavljajo še brazgotine, posledice vnetij, infekcije in podkožna globoka vnetja, ki so velik terapevtski problem in za sabo puščajo kup posledic,« je razložil Boris Kralj.

Zaradi aken se večina bolnikov zdravi doma ali pri osebnem zdravniku. Samo v skrajnih primerih, kot so vnetja in brazgotine, potrebuje bolnik terapijo pri dermatologu. Ko pridejo do dermatologa, se ta odloči za ustrezno zdravljenje. Njegova odločitev temelji na obliki in stopnji aken, na možnih zapletih, deloma pa tudi na psihogenih dejavnikih. »Odločamo se za lokalne terapije, antibiotične terapije, hormonske terapije in tudi za zdravila iz skupine retinoidov, ki lahko rečemo, da so skoraj popolnoma učinkovita, vendar je potrebno upoštevanje veliko načel zdravljenja in spremljanja določenih parametrov v primeru zdravljenja s temi zdravili,« je zaključil Boris Kralj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj