Krčne žile – samopomoč in možnosti zdravljenja

Vsi, ki trpite zaradi venskega popuščanja oziroma vijugastih modrikastih krčnih žil, gotovo poznate osnovne trike, kako si ob poslabšanjih pomagati. A sčasoma, ko pride do zapletov, se prej ko slej začnemo ozirati tudi po strokovni pomoči.

Raziskave kažejo, da je možnost, da dobimo krčne žile, okoli 40-odstotna, če zaradi njih trpi eden od staršev. Foto: Bigstock

O vzrokih za nastanek, diagnostiki in o poteku zdravljenja kroničnega venskega popuščanja (KVB) je več povedal prim. mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist splošne kirurgije iz specialistične ambulante Avelana.

Najmočnejši dejavnik je dednost, raziskave pa kažejo, da je možnost, da dobimo krčne žile, okoli 40-odstotna, če zaradi njih trpi eden od staršev.

Če jih imata oba starša, pa se odstotek še zviša. Na genetiko in nekatere druge dejavnike tveganja, kot so hormonska nihanja in starost, s katero se bolezen bistveno bolj izraža in povzroča več težav, torej ne moremo vplivati. Lahko pa s svojim vedenjem vplivamo na dejavnike, ki izrazitost simptomov povečajo ali omejijo. Po besedah mag. Šikovca so za potek bolezni zelo pomembni tudi povečana telesna teža, pretirano sedeč ali stoječ način življenja in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Bolezni ven (na sliki od leve proti desni): metličaste vene, mrežaste vene, varice oziroma krčne žile

Med starejšimi ima krčne žile vsak drugi

»Težave zaradi motenj v venskem obtoku spodnjih okončin so v razvitem svetu zelo pogoste in raznotere. Prave krčne žile oziroma zvijugane vene se pojavljajo približno pri tretjini žensk in četrtini moških, med starejšimi je obolelih že več kot polovica,« pojasnjuje mag. Šikovec in doda, da so še pogostejše mrežaste vene tik pod površino kože, ki so videti kot modra razpredena ribiška mreža.

Metličaste vene – drobne, razpredene in razširjene kožne vene, ki so obarvane rdečkasto ali modrikasto, so pogostejše pri ženskah, pri moških pa so bistveno redkejše in manj izražene.

Kdaj obiskati specialista?

Čim hitrejše ukrepanje pri pojavu venskega popuščanja je bistveno za nadzor nad boleznijo.

Z ultrazvočnim pregledom žil lahko zdravnik ugotovi, katere vene so prizadete in do kolikšne mere, ter napove, kakšno zdravljenje je potrebno in mogoče.

Hitro diagnostiko lahko opravite z zavarovanjema Specialisti in Specialisti+, z zadnjim pa tudi poseg, ki bo omogočil lažje življenje.

Dr. Šikovec opozarja, da je obisk pri žilnem specialistu nujno potreben pri »hitri utrujenosti in občutku težkih nog, bolečinah, otekanju goleni, zlasti če je razlika med levo in desno nogo, povrhnjem vnetju ven, tj. tromboflebitisu, krvavitvi iz varic, obarvanosti kože na goleni, stanjšanju in zatrdelosti kože na goleni, beli, boleči koži in venski razjedi«.

Kako zaustaviti napredovanje krčnih žil

Napredovanje krčnih žil učinkovito zaustavljamo z nošenjem kompresijskih nogavic oziroma s povijanjem nog, predpisujemo pa tudi zdravila s flavonoidi. Pomagajo seveda vsakodnevno gibanje, izogibanje vročini in dolgotrajnemu stanju na mestu, zmanjšanje telesne teže in lahka, na zelenjavi temelječa prehrana. A nič od tega krčnih žil ne zdravi,« opozarja mag. Šikovec.

In kako jih zdravimo …

Postopek obravnave se običajno začne s pregledom pacienta in z ultrazvokom žil, če je težava že napredovala. Tako zdravnik določi primerno metodo zdravljenja in se skupaj s pacientom odloči za vrsto posega. Možnosti kirurškega zdravljenja je več.

Pri klasični flebektomiji odstranijo večje podkožne žile skozi majhne kožne reze. Poseg je preverjen in učinkovit. Je pa okrevanje nekoliko počasnejše, hkrati pa so posledice posega bolj boleče kot pri sodobnih znotrajžilnih metodah.

Pri laserski in radiofrekvenčni znotrajžilni metodi s posebno sondo prodrejo v oboleli predel in z različnimi postopki onemogočijo nadaljnji pretok krvi skozi žilo. Rezultati obeh metod so odlični, pacienti lahko takoj vstanejo in že pol ure po posegu gredo domov. Več kot polovica se jih vrne na delo v treh dneh po posegu.

Podrobneje na: https://vsebovredu.triglav.si/zdravje/krcne-zile.

Osebna zgodba: S težavami že pri dvajsetih

Krčne žile, kot kaže, ne izbirajo med spoloma in se ne ozirajo vedno na starost. Tudi vitka, aktivna in danes šele 40-letna Manca razbija mit o pojavu krčnih žil skoraj izključno pri neaktivnih starejših s prekomerno težo.

Prve znanilce težav je začela opažati že pred 20. rojstnim dnevom, čeprav je bila njena teža normalna in je bila športno aktivna. »Jasno mi je bilo, da sem težavo podedovala, ker so vsi moji predniki trpeli zaradi krčnih žil,« se spominja. Ko je nastopila prvo službo in so se njena obdobja sedenja podaljševala, pa so noge počasi začele postajati vse težje. Bolezen se namreč razvija postopoma in navadno zaradi seštevka več različnih dejavnikov.

Sprva je začela opažati metličaste in nato mrežaste vene: »Samo čakala sem, kdaj se bo pojavila prva izboklina. A ker mi pogled na z žilicami prepredene noge ni bil tuj, se nisem posebej obremenjevala z videzom in nisem ukrepala.« 

Po prvi nosečnosti ni opazila bistvene spremembe, je pa bilo zato po drugi nosečnosti poslabšanje tako očitno, da se je končno odločila za obisk specialista. »Občutka lahkih nog nisem več poznala, že po nekaj urah budnosti je moja leva noga izrazito otekla, vse nogavice so bile preozke,« opisuje poslabšanje svojega zdravstvenega stanja.

Ko je Manca po drugi nosečnosti obiskala zdravnika, je ta ugotovil, da so krčne žile na njeni nogi že zelo napredovale. Če bi k zdravniku prišla prej, bi ta mogoče za začetek izbral nekirurško zdravljenje, t. i. sklerozacijo, pri kateri pretežno neboleče s tekočino ali peno zlepijo prizadeto žilo, kri pa se nato preusmeri v druge vene. Ker pa je bilo treba trajno zmanjšati simptome bolezni, je bilo primerno le kirurško zdravljenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj