Kako preprečiti razvoj sladkorne bolezni tip 2?

Čeprav je sladkorna bolezen tip 2 ena od tistih kroničnih bolezni, ki jo lahko preprečimo, število bolnikov iz let v leto narašča. Nekdaj je veljala za bolezen starostnikov, danes za njo vse pogosteje zbolevajo tudi mlajši. Kako preprečiti razvoj sladkorne bolezni tip 2?

Sladkorna bolezen gre z roko v roki z boleznimi srca in ožilja. Ima jo 60 odstotkov ljudi, ki so doživeli infarkt. Foto: Bigstock

Odpornost telesnih celic na inzulin in/ali slabo delovanje trebušne slinavke vodijo v številne zaplete, ki po nepotrebnem skrajšajo življenje za 10 do 15 let in se lahko končajo s slepoto, amputacijo udov, odpovedjo ledvic… Sladkorna bolezen gre udi z roko v roki z boleznimi srca in ožilja. 60 odstotkov ljudi, ki so doživeli infarkt, ima tudi sladkorno bolezen.

Kaj se dogaja pri sladkorni bolezni tip 2?

Sladkorna bolezen tip 2 je predvsem bolezen, ki jo najbolj zaznamujeta upad individualne zmožnosti trebušne slinavke, da proizvaja inzulin (zaradi staranja) ter naraščanje telesne teže, kar pomeni vse več tkiva, ki ga je potrebno oskrbeti z inzulinom.

Z leti je celic, ki izločajo inzulin, vedno manj, in trebušna slinavka je sposobna s hormonom oskrbeti precej manj tkiva.

V mlajših letih telo lahko na primer z inzulinom brez težav oskrbi tudi 150 kg našega tkiva. Vendar človek v mlajših letih nima nikoli 150 kilogramov. Pri veliko ljudeh pride do škarij: človek ima enostavno preveč kilogramov za zmožnost njegove trebušne slinavke. Inzulin namreč potrebuje čisto vsaka celica v našem organizmu in več kot imamo telesne mase, več ga potrebujemo.

Začne se s prediabetesom

Sladkorna bolezen tip 2 ne nastane iz danes na jutri. Razvija se leta, celo desetletja, in v vsem tem času imamo možnost ukrepati in jo ustaviti. Začne se s preddiabetesom: glukoza v krvi je povečana, vendar še ne dovolj, da bi postavili diagnozo sladkorne bolezni.

O preddiabetesu govorimo, ko je raven krvnega sladkorja v krvi na tešče od 6,1 do 6,9 mmol/L oziroma 2 uri po OGTT od 7,8 do 11,0 mmol/l.

Ko se nam zgodi, je skrajni čas za ukrepanje. Starost nad 45 let, debelost in telesna neaktivnost so med glavnimi glavni dejavniki tveganja, dobra novica pa je, da nanje lahko vplivamo sami.

Hujšanje

Debelost je eden od največjih dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen tip 2. Raziskave kažejo, da je dovolj že znižanje prekomerne telesne teže za 7 odstotkov.

Učinkovita dieta pri preddiabetesu je ketogena dieta, učinkovito živilo pa sirotka.

Obe tudi zmanjšujeta trebušno debelost, ki je vpletena tudi v številne druge bolezni, med drugim v 11 vrst raka in bolezni srca in ožilja.

Zdrava prehrana

Izogibanje sladkorju in industrijskim živilom ter nadomeščanje let teh s sadjem in zelenjavo ter drugimi zdravimi živili so zlato pravilo zdrave prehrane. V zadnjem času stroka opozarja, da je predvsem podcenjen vnos beljakovin – pri nekaterih delih populacije celo za 30 do 50 odstotkov. Sicer pa je zdrava prehrana ključna za ohranjanje zdrave telesne teže. Njen pomemben element (in pogosto pozabljen) je tudi uživanje dovolj tekočine.

Ameriške smernice navajajo, da povprečna odrasla ženska potrebuje 2,7 litra na tekočine dan, povprečni odrasel moški pa 3,7 litra na dan.

Nekaj je vnesemo s hrano, razliko je potrebno vnesti s pijačami. Ljudje s prekomerno težjo potrebujejo več tekočine, prav tako vsi, ki se ukvarjajo s športom ali so izpostavljeni bolj vročemu okolju (zaradi dela – gasilci, vojaki… ali vremena).

Če vsak dan zaužijemo 200 kalorij več, kot jih pokurimo, bomo v 17 dneh pridobili 450 gramov sala.

Študija, objavljena v Journal of Human Nutrition and Dietetics, v katero so zajeli podatke za več kot 18 tisoč ljudi, je pokazala, da tisti, ki pijejo več vode, pojedo manj sladkorja, soli in maščob. Razlika je sicer majhna – od 69 do 206 kcal na dan. Voda pa ni potrebna samo za vsakdanje delovanje. Če smo premalo hidrirani, drastično upadejo naše telesne in miselne zmožnosti. »Spraviti« se na šport je tako težje, enako velja tudi za rednost vadbe.

Telesna vadba

Povezava med telesno vadbo in preddiabetesom – ter kasneje sladkorno boleznijo, je dobro raziskana. Trenutno velja, da naj bi bilo dovolj 30 minut hitre hoje petkrat na teden. »Trik« ni v gibanju – mnogi starostniki so navdušeni vrtnarji in na vrtu preživijo vsaj uro na dan, pač pa v njegovi intenzivnosti.

Telesna aktivnost mora biti tako intenzivna, da se pošteno zadihamo.

Tudi tukaj se kopja stroke precej lomijo, največ »negodovanja« gre na račun izključevanja vaj za moč iz splošnih priporočil za telesno aktivnost. Za zdravje in dobro počutje je najboljša celostna vadba, ki vključuje tako aerobni trening kot vaje za moč. Telo intenzivno porablja kalorije še najmanj eno uro po vadbi, manj intenzivno pa 24 ur po njej. Pomembno je tudi vedeti, da težji kot smo, več kalorij z enako aktivnostjo pokurimo.

Za osnovno preživetje odrasli potrebujemo med 1200 in 1600 kcal na dan.

Spanje in kajenje

Tako premalo spanja kot kajenje sta dokazana dejavnika tveganja za preddiabetes. Ljudje, ki spijo manj kot 5 ur na dan in/ali imajo motnje spanja (nespečnost, slaba kakovost spanja – prebujanje…) , imajo pogosteje težave s povišanim krvnim sladkorjem. Enako velja za kajenje: tveganje za sladkorno bolezen tip 2 poveča za 30 do 40 odstotkov. Pri kadilcih se proces iz preddiabetesa v »pravo« sladkorno bolezen tip 2 odvije prej. Tudi zapleti bolezni razvijejo prej in potekajo v hujši obliki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj