V novem letu s homeopatijo

Avtor: dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Kontinuiran tehnološki in znanstveni razvoj v današnjih dneh prinaša veliko prednosti glede udobja in številnih možnosti različnih aktivnosti, ki jih naši predniki niso poznali. Hkrati pa se to odraža v opazni spremembi načina življenja, ki ga živimo. 

Pozitivne spremembe občutimo in se o njih radi pogovarjamo. Seveda pa prinaša tudi negativne spremembe; nanje žal postanemo pozorni šele, ko smo že prisiljeni odpravljati njihove posledice.

Sprememba se pogosto javlja v izražanju novih bolezni in tegob, ki jih tako vsak posameznik pa tudi strokovnjaki zaznavamo, preučujemo in iščemo strokovne rešitve za njihovo zdravljenje v vseh vejah stroke in dopustnih možnostih. Danes se tako srečujemo s kar nekaj skupinami bolezni, ki jih naš zdravstveni sistem imenuje veliki javnozdravstveni problemi. Sem spadajo: sladkorna bolezen, debelost, povišan krvni tlak, vse več je bolezni ščitnice, degenerativnih obolenj kosti in živcev ter psihiatričnih obolenj.

V našem zdravstvenem sistemu imamo tudi nekaj drugih vej alternativnega zdravljenja, med katerimi postaja homeopatija dobra smernica za prihodnost, saj je pri zdravljenju sopotnica uradne medicine, in sicer že vrsto let široko po svetu. 

 
dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Stroka priporoča celostni pristop

Sama se kot strokovnjakinja z medicinskega področja redno udeležujem evropskih in drugih mednarodnih konferenc in simpozijev, predvsem z namenom, da lahko neposredno sledim novostim in tako sooblikujem razvoj homeopatije v Sloveniji. Ob tem si resnično želim, da bi bila našim ljudem čim bolje dostopna in učinkovita. Junija sem se udeležila mednarodne konference o klinični homeopatiji v Chicagu, kjer je dr. John Golden iz Integrativnega medicinskega centra Illinois predstavil rezultate zdravljenja metabolnega sindroma s homeopatskimi zdravili. Ta primer omenjam, ker se v naši družbi množično srečujemo z boleznimi, povezanimi z metabolnim sindromom – to so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, čezmerno nabiranje maščevja v trebušni votlini, debelost v smislu čezmernega povišanja telesne teže in obolelo žilje obtočil s pojavom ateroskleroze. John Golden opozarja na pomen fizične aktivnosti, zadostnega spanja, obvladovanja stresa, pitja zadostnih količin tekočine in uživanja pravilno izbrane hrane – tovrstni preventivni način življenja omogoča preprečitev metabolnega sindroma. In vloga homeopatskih zdravil? Ta delujejo na tarčne organe (jetra, ledvice, srčno-žilni, lokomotorni, endokrini, genitalni in urinarni sistem) in tudi na homeopatski miazem (miazem je genska predispozicija človeka za določene bolezni) in na senzitivnost osebe. Po njegovem mnenju je ključna zgodnja obravnava bolezenskih znakov; pri posameznikih, ki že dlje dobivajo klasična zdravila, pa je s homeopatskim zdravilom mogoče zmanjšati pojavnost neželenih učinkov zdravil in tako povečati terapevtski uspeh zdravljenja.

Sobivanje in zdravje starejših

Ker se tudi v Sloveniji prebivalstvo stara, se je treba že zdaj pripravljati na obolenja, ki se začno napovedovati pri ljudeh v zreli dobi – na demenco, osteoporozo, inkontinenco in na druge težave, ki zmanjšajo funkcionalnost starejših in sčasoma vodijo v njihovo popolno odvisnost od oskrbe in pomoči drugih. V tem kontekstu je bilo zelo zanimivo predavanje dr. Dominiqua Goirana iz Francije, ki je v Chicagu predstavil preventivo proti kognitivnim težavam (slaba zbranost, pešanje spomina, pozabljivost) s homeopatijo.

Predlagam, da se vsak med nami na svojem strokovnem področju potrudi za spremembo, za napredek – začne naj pri sebi, nadaljuje pri sočloveku in čutil bo uspeh. Treba se je ustaviti in premisliti o tem prej, preden človeka ustavi bolezen, mu odvzame možnost za preventivo ter mu naloži težko breme bolečine in zdravljenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj