Čuječe prehranjevanje – uživati v hrani in ostati zdrav

Govora o dietah je dandanes vse preveč. Poplava nasvetov kaj jesti in koliko pojesti nas vodi v vse večje občutke nesposobnosti in obupanost. Nenehna proučevanje katera od diet je najboljša, zmeraj privede do istih rezultatov. Diete so le kratkoročna rešitev, ne pa dolgoročna.

Na človekovo vedenje močno vplivajo okoljske razmere: vsakodnevni stres in ostali zunanji pritiski. Foto: Bigstock

Vseživljenjsko načrtovanje fizičnih aktivnosti in prehrane ter tehtanje obrokov niso izvedljive, če pa so, pa zasedejo ogromen del človeškega življenja, včasih tudi do te mere, da privedejo do sodobnih motenj prehranjevanja (ortreksija,…). Ljudje, ki se podajo v proces izgube kilogramov se zavedajo tega, da je dober rezultat odvisen od razmerja kalorij, ki jih zaužijejo in porabijo.

Osebe, ki jedo čuječe, same izberejo, kaj in koliko bodo zaužile.

Vendar pa dobro vemo, da na človekovo vedenje močno vplivajo okoljske razmere, med njih spada vsakodnevni stres in ostali zunanji pritiski, zaradi katerih je težko vzdrževati kar si zadamo. Tako je med nami zmeraj bol prisoten izraz Mindfulness oz. čuječnost/ pozornost/ prisotnost/zavestnost/. Svež pristop za skrb zase, odpravljanje stresa, sprostitev in učinkovita pomoč pri spreminjanju življenjskega sloga, tudi uravnavanju telesne teže.

Monika Drozg, magistrica zakonskih in družinskih študijev ter zakonska in družinska terapevtka (stažistka) bo na portalu revijazamojezdravje.si tedensko objavljala kolumne, pa tudi odgovarjala na vaša vprašanja. Pišite na [email protected], vprašanje bomo posredovali strokovnjakinji in na spletni strani tudi odgovorili.

Čuječnost temelji na zen-budizmu

Čuječnost ( Mindfulness), ki temelji na zen-budizmu, je postala priljubljena kot način samo-pomirjanja in odpravljanja stresa, saj poziva k zavestnemu zavedanju, ne glede na to, kaj počnemo. Izraz “čuječnost-mindfulness” je Jon Kabat-Zinn, prvotni razvijalec in vodja programa za zmanjševanje stresa, ki temelji na čuječnosti, na medicinski fakulteti Univerze v Massachusettsu, opredelil kot “posebno usmerjena pozornost na sedanji trenutek ”. Leta 1990 je napisal knjigo Popolna katastrofa bivanja (Full Catastrophe Living) in tako na podlagi svojih izkušenj od leta 1997 nudil program, kjer je podajal napotke za čuječe-zavestno življenje.

Posameznik se med prehranjevanjem osredotoča na izkušnje, ki jih ob hrani doživlja in se ne ukvarja z omejevanjem vnosa.

Čuječnost in vpliv na način prehranjevanja

Vse več raziskav odkriva učinkovitost metod čuječnosti tudi pri spreminjanju prehranjevalnega vedenja, saj naj bi nas spodbujalo k ozaveščanju o naših prehranjevalnih navadah in spreminjanju le teh. Joseph B. Nelson piše, da je čuječe prehranjevanje (t.i. usmerjena pozornost na hrano, ki jo zaužijemo, trenutek za trenutkom) pristop k prehranjevanju, ki se osredotoča na posameznikovo čutno zavedanje hrane med prehranjevanjem. To ima le malo opravka s kalorijami, ogljikovimi hidrati, maščobami ali beljakovinami.

Namen čuječega prehranjevanja ni shujšati

Namen čuječega prehranjevanja ni shujšati, čeprav naj bi po navedbah Josepha B. Nelsona bilo zelo verjetno, da bodo tisti, ki prevzamejo takšen način prehranjevanja, shujšali. Namen je pomagati posameznikom, da si privoščijo trenutek posebej za prehranjevanje, ter v njem uživajo v polnosti. Bistvo čuječega prehranjevanja je usmerjenost v proces in ne na izid. Temelji na posameznikovi izkušnji v tem trenutku. Posameznik se med prehranjevanjem osredotoča na izkušnje, ki jih ob hrani doživlja in se ne ukvarja z omejevanjem vnosa. Osebe, ki jedo čuječe, same izberejo, kaj in koliko bodo zaužile. Nelson pravi, da ni naključje, da osebe pri čuječem prehranjevanju pogosto pojedo manj in pogosteje izberejo živila, ki so dobra za njihovo zdravje.

Čuječe prehranjevanje (t.i. usmerjena pozornost na hrano, ki jo zaužijemo, trenutek za trenutkom) pristop k prehranjevanju, ki se osredotoča na posameznikovo čutno zavedanje hrane med prehranjevanjem.

Raziskav, ki kažejo pozitivne učinke je vse več

Da bi lahko stoodstotno zagotovili, da je čuječe prehranjevanje glavni pogoj za izgubo kilogramov je za enkrat premalo raziskav, vendar kar nekaj raziskav daje učinkom čuječega prehranjevanja velik pomen. Olson in Emery sta leta 2015 pregledala devetnajst raziskav, ki so raziskovale čuječ pristop k prehranjevanju. Kar v trinajstih od devetnajstih raziskavah so udeleženci dosegli znatno izgubo telesne teže, vendar pa raziskovalci niso mogli določiti točnega razmerja med čuječim prehranjevanjem in izgubo telesne teže.

Raziskovalci niso mogli določiti točnega razmerja med čuječim prehranjevanjem in izgubo telesne teže

Prav tako so psiholog Jean Kristeller z univerze Indiana State in sodelavci z univerze Duke izvedli študijo uporabe metode čuječega prehranjevanja pri pretiranih jedcih. Udeležilo se je 150 oseb, ki spadajo v kategorijo pretiranih jedcev, katere so razdelili v tri skupine: eno kontrolno ter dve terapevtski skupini: terapija s psihoedukativnim zdravljenjem in terapija na podlagi čuječnosti. Obe terapiji sta pripomogli k zmanjšanju pretiranega prehranjevanja in depresije, vendar so udeleženci terapije, ki je temeljila na pozornosti oz. čuječnosti, omogočila, da so udeleženci bolj uživali ob hrani in jim zagotovila lažje premagovanje napadov lakote.

V meta analizo zajeli 67 raziskav

Nutrition Research Reviews je leta 2017 objavil raziskavo, ki je preučila rezultate oseminšestdesetih publikacij, ki so proučevale : triindvajset intervencij pri prekomerno težkih populacijah, devetindvajset intervencij pri populaciji z normalno težo in šestnajst opazovalnih študij, od katerih so tri bile opravljene pri populaciji s prekomerno telesno težo. Rezultati so pokazali, da naj bi čuječe prehranjevanje bilo najučinkovitejše pri odpravljanju pretiranega prehranjevanja, čustvenega prenajedanja in prenajedanja zaradi zunanjih vplivov.

Tečaji čuječega prehranjevanja vse bolj priljubljeni

Na podlagi dosedanjih raziskav torej lahko trdimo, da je čuječe prehranjevanje lahko ključ za ohranjanje želene telesne teže in preprečevanje povečanja telesne teže. Pristopi čuječega prehranjevanja v tujih državah že kažejo uspešnost in postajajo vse bolj priljubljeni. Tudi v Sloveniji nam je čuječnost vse bližja in vedno več je na voljo programov in tečajev, ki nas naučijo skrbeti zase.

V jeseni bo na voljo brezplačni spletni program učenja čuječega prehranjevanja za začetnike (FIT ČUSTVA ZA FIT POČUTJE), ter predstavitveno predavanje: Odvečni kilogrami kot posledica nereguliranih čustev . Vse informacije bodo objavljene na www.acinom.si ali na facebook strani Acinom. Prijave na : [email protected]

O avtorici:

Monika Drozg nudi podporo posameznikom, parom in družinam skozi terapije, online terapije, pisanje člankov, izvajanje predavanj in delavnic ter podpornih preventivnih programov. Vse najdete na spletni strani www.acinom.si ali na Facebook strani Acinom. Področja dela: osebnostna rast, nizka samopodoba, izguba službe, odhod od doma, ločitev, partnerski ali družinski konflikt, vedenjske ali učne težave pri otroku, zasvojenost, nasilje, občutki življenjskega nesmisla, motnje hranjenja in prehranjevanja. Dodatno se usmerja tudi v področje zdravega načina življenja in sicer raziskovanje vplivanja čustvene stabilnosti pri izgubljanju kilogramov.

Viri: https://www.researchgate.net/publication/318505219_A_structured_literature_review_on_the_role_of_mindfulness_mindful_eating_and_intuitive_eating_in_changing_eating_behaviours_effectiveness_and_associated_potential_mechanisms

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556586/#B1

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj