Hormonska nadomestna terapija poveča tveganje za raka za tretjino

Hormonska nadomestna terapija, ki jo po menopavzi jemlje vse več žensk, je precej bolj nevarna, kot so menili doslej. Tveganje za raka dojk poveča za tretjino,je pokazala študija raziskovalcev in Univerze Oxford.

Štiri ženske od petdesetih, ki jemljejo nadomestno hormonsko terapijo, zaradi nje zbolijo za rakom dojk. Foto: Bigstock

Hormonska nadomestna terapija ženskam po menopavzi dokazano omogoča višjo kakovost življenja, saj ustavlja vročinske valove (valunge), izboljša spanje in preprečuje motnje razpoloženja in depresijo. Hkrati je hormonska nadomestna terapija tudi odličen posel, ki farmacevtskim podjetjem prinaša velike zaslužke.

Hormonska nadomestna terapija poveča tveganje za raka bolj, kot so menili doslej.

Prvi dokazi o tem, da hormonska nadomestna terapija poveča tveganje za raka, so se pojavili leta 2002. Vse odtlej je terapija, ki intenzivno poseže v eno od najbolj pomembnih aspektov človeškega življenja – hormonsko ravnovesje, predmet intenzivne strokovne debate.

Zbolele bodo 4 ženske od 50

Večina ginekologov in zdravnikov splošne medicine je hormonski nadomestni terapiji naklonjena in jo ženskam zelo priporoča. Prepričani so, da koristi, ki jih prinaša, daleč odtehtajo zdravstvena tveganja, povezana z njo. Na prvem mestu med slednjimi je rak dojk. Najnovejša študija raziskovalcev in Univerze Oxford, pravkar objavljena v reviji Lancet, je zato dobesedno šokirala stroko in javnost. Pokazala je namreč, da je hormonska nadomestna terapija precej bolj nevarna, kot so menili doslej. Tveganje za raka dojk poveča za tretjino.

Koristi odtehtajo tveganje?

Po objavi rezultatov študije so britanski zdravniki skočili pokonci in že zahtevajo spremembo zdravstvenih smernic, ki ženske zelo opogumljajo za jemanje hormonske nadomestne terapije. Prav tako so se pojavile številne kritike študije, predvsem s strani zdravnikov, ki tovrstno terapijo nadpovprečno pogosto predpisujejo. Prepričani so, da bi nadomestno hormonsko terapijo moralo jemati dvakrat več žensk, kot jo jemlje sedaj.

Hormonska nadomestna terapija zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter osteoporozo.

Zdravstvena tveganja označujejo za zanemarljiva, koristi, ki jih nadomeščanje estrogena v kombinaciji s progesteronom prinaša, pa za vredna vsakega tveganja. »Nekatere bolezni, ki jih z nadomestno hormonsko terapijo lahko zaustavimo ali celo preprečimo, za življenje žensk predstavljajo veliko večje tveganje, kot rak dojk. Me d njimi so predvsem bolezni srca in ožilja, osteoporoza in zlomi kosti. Nekateri podatki kažejo tudi, da nadomestna hormonska terapija lahko zmanjša tveganje za demenco,« pravijo.

Analizirali ugotovitve za pol milijona žensk

Raziskovalci iz Univerze Oxford so natančno analizirali 50 raziskav, ki so se ukvarjale s povezavo med jemanjem hormonske nadomestne terapije in zbolevanjem za rakom. V njih je sodelovalo več kot 500 tisoč žensk.

Natančno so analizirali 50 raziskav, ugotovitve šokirale.

Izkazalo se je, da štiri ženske od petdesetih, ki jemljejo nadomestno hormonsko terapijo, zaradi nje zbolijo za rakom dojk. Kar je za polovico več, kot so menili doslej. Kar je še bolj presenetilo, je dejstvo, da se tveganje zmanjša šele 10 let po tem, ko ženske z njo prenehajo. Šele takrat se zbolevnost pri tistih, ki za lajšanje klimakteričnih težav jemljejo nadomestno hormonsko terapijo, izenači z zbolevnostjo pri tistih, ki je ne jemljejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj