Kako prebrati izvid in razlaga pojmov: Osteoporoza

Mnoge kronične bolezni sprva potekajo tiho in se jih sploh ne zavedamo. Ena od njih je osteoporoza. Tveganje za vsaj en osteoporozni zlom kosti je pri ženskah 45 odstotkov (vsaka druga torej), pri moških pa 20 odstotkov. Kaj moramo vedeti, ko osteoporoza začne trkati na vrata in kako pravilno prebrati izvid?

Osteoporozo, ki prizadene ženske v starosti od 50 do 65 let, imenujemo tudi postmenopavzna osteoporoza. Foto: Bigstock

Osteoporoza do zloma kosti nima simptomov ali znakov, zato jo tudi imenujemo tiha bolezen. Najpogostejši so osteoporozni zlomi vretenc, sledijo zlomi kolka, zapestja in nadlahtnice. Kostna gostota je v 60 % določena z geni, v 40 % pa je odvisna od tega, kar počnemo sami.

Pri osteoporozi se glavna preventiva začne v otroštvu. Največja potreba po kalciju, vitaminu D in gibanju je v obdobju rasti.

Od 10 do 25 leta starosti je obdobje, ko dovolj kalcija, vitamina D in gibanja naredi največ za preprečevanje osteoporoze v starosti.

Primarna in sekundarna osteoporoza

Pri primarni osteoporozi je vzrok za izgubo kostne gostote menopavza ali pa je posledica staranja, kar ponazarja tudi ime: senilna osteoporoza. Lahko pa je vzrok tudi neznanega izvora, kar strokovno označuje izraz idiopatska osteoporoza.

Pri sekundarni osteoporozi so vzrok za izgubo kostne gostote različna kronična obolenja, lahko pa tudi uporaba določenih zdravil. Za zdravljenje astme, artritisa, vnetnih bolezni črevesja, lupusa eritematozusa, pri boleznih jeter, ledvic in jeter uporabljajo glukokortikoide, ki slabo vplivajo na kosti. Negativen vpliv na kostno maso imajo nekatera zdravila za zdravljenje raka in po presaditvi organov, hormoni ščitnice, zdravila za bolezni jeter, statini, zdravila proti depresiji. Kvaren vpliv imajo tudi nekatera zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni ter visoki odmerki zdravil za refluks. Navedli smo samo najpogostejše.

Postmenopavzna in senilna osteoporoza

Osteoporozo, ki prizadene ženske v starosti od 50 do 65 let, imenujemo tudi postmenopavzna osteoporoza in je direktna posledica zmanjšanja kostne mase zaradi prenehanja proizvodnje ženskega hormona estrogena. Prizadeta je predvsem hrbtenica.

Za senilno osteoporozo lahko zbolijo tako ženske in moški. Bolezen je tipična po 70. letu starosti, ko se najpogosteje pojavljajo zlomi na hrbtenici, stegneničnem vratu in nadlakti.

Merjenje kostne mase – denzitometrija in T vrednost

Na osnovi rezultatov merjenja z DXA je postavljena definicija osteoporoze. Upošteva se standardni odklon (T-vrednost) od vrednosti kostne gostote zdravih tridesetletnikov z maksimalno kostno maso :

0 do -1 = normalna kostna gostota

-1 do -2,5 = kostna gostota v območju osteopenije (predstopnje osteoporoze)

< -2,5 = kostna gostota v območju osteoporoze

osteoporozni zlomi (vretenca, kolk) ne glede na T-vrednost = huda osteoporoza

Tri stopnje samozdravljenja

Uravnotežena prehrana, bogata s kalcijem (1000 do 1200 mg dnevno) in vitaminom D (800 do 1000 enot dnevno).

Bivanje na prostem. Izpostavljanje obraza, rok in nog sončnim žarkom v »varnih urah«.

Redna telesna dejavnost (vaje za raztezanje in vaje za moč). Izogibati se velja dejavnostim, kjer lahko padete. Hoja v hrib je na primer super trening, ki poleg kosti krepi tudi srce in ožilje. Zanimiva je tudi raziskava, ki je pokazala, 30 sonožnih poskokov trikrat na teden (v seriji po deset) zveča kostno gostoto za 2 odstotka. Ritem izvajanja te vaje je vsakih 15 sekund en poskok čimbolj iz tal (s pokrčenimi koleni in zamahom rok).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj