Osteoporoza – tiha bolezen, ki okrne življenje

Osteoporoza je najpogostejša sistemska presnovna bolezen kosti, za katero sta značilni znižana mineralna kostna gostota in slabša kakovost kosti s posledično večjo lomljivostjo kosti že pri manjših oziroma celo pri odsotnih poškodbah.

Po zelo svežih podatkih mednarodne fundacije za osteoporozo imamo v Sloveniji okrog 100.000 žensk z osteoporozo in 25.000 moških. Foto: Bigstok

Do osteoporoze pride zaradi izgubljanja kostne mase, ta proces se začne po 40. letu starosti in je popolnoma fiziološki pojav, hitrost izgubljanja kostne mase pa je okrog 0,5–1 % kostne mase letno in poteka vse do smrti, je uvodoma povedal prof. Tomaž Kocjan, dr. med., iz KO za endokrinologijo in bolezni presnove UKC Ljubljana.

Prof. Tomaž Kocjan, dr. med., KO za endokrinologijo in bolezni presnove UKC Ljubljana. Foto: Miran Juršič

Osteoporoza je pogostejša pri ženskah, imamo približno štiri petine bolnic, saj imajo ženske že v osnovi manj kostne mase, živijo dlje, poleg tega pa imajo v času zgodnje menopavze, se pravi v prvih petih do sedmih letih po začetku menopavze, obdobje hitre izgube kostnine, lahko tudi 3 % letno ali več. Po zelo svežih podatkih mednarodne fundacije za osteoporozo, tudi sam sem soavtor tega poročila, imamo v Sloveniji okrog 100.000 žensk z osteoporozo in 25.000 moških. Posledično smo imeli v Sloveniji v letu 2019 okrog 16.500 osteoporoznih zlomov, neposredna oskrba teh zlomov, rehabilitacija in zdravljenje sta nas po ocenah stala 95 milijonov evrov, kar je skoraj 70-odstotni porast v primerjavi z letom 2010, stroški pa bodo zagotovo še naraščali, saj naj bi se populacija žensk, starih nad 75 let, do leta 2030 povečala za 20 %.

Kako ugotovimo, da imamo osteoporozo oziroma smo osteoporozno ogroženi?

Osteoporozo imenujemo tudi tiha bolezen, saj do pojava prvega zloma nima kliničnih znakov, tudi zlomi vretenc se v dveh tretjinah zgodijo klinično nemo, vretenca se enostavno sesedejo, bolniki pa po takrat niti ne iščejo pomoči na urgenci. Zlomi vretenc so poleg zlomov kolka, zapestja in nadlakti eni najpogostejših osteoporoznih zlomov. Opozorilni znak osteoporoze je izguba telesne višine za več kot 4 centimetre v primerjavi z mladostjo. Tveganje za osteoporozo se znatno poveča s staranjem. Druge pomembne in neodvisne dejavnike tveganje najlažje definiramo, če izpolnimo vprašalnik FRAX, ki je prosto dostopen na spletni strani (osteoporoza.si/frax) in ga je razvila Svetovna zdravstvena organizacija.

FRAX je orodje za oceno tveganja za zlom, kjer si lahko vsak brezplačno izračuna tveganje za 4 najpogostejše osteoporozne zlome v naslednjih desetih letih. Poleg starosti je v vprašalnik vključen tudi spol, telesna višina, teža, nizka teža pod 60 kilogramov je zagotovo dodaten dejavnik tveganja, predhodni zlomi, genetska komponenta preko zloma kolka pri starših, kajenje in pretirano uživanje alkoholnih pijač ter jemanje za kost škodljivih zdravil, tu so na prvem mestu predvsem glukokortikoidi v tabletah (jemanje v skupnem trajanju vsaj tri mesece). Dodatno tveganje prinaša tudi revmatoidni artritis in ne nazadnje tudi vsi drugi vzroki sekundarne osteoporoze. Pri ženskah je dodaten dejavnik tveganja zgodnja menopavza.

Po 50. letu je smiselno izmeriti kostno gostoto z napravo DXA. Na osnovi meritev kostne gostote ali tudi samo na podlagi vprašalnika FRAX lahko uvedemo zdravljenje že pred prvim zlomom. Ob vsaki uvedbi zdravljenja moramo obvezno izključiti morebitne sekundarne vzroke, kar naredimo z ustreznimi laboratorijskimi preiskavami.

Kakšne posledice pa ima osteoporoza za posameznika oziroma za njegove bližnje?

Za starostnika lahko pomeni zelo pomembno prelomnico v njegovem življenju, saj še vedno umre okrog 20 % tistih, ki so utrpeli zlom kolka, v prvem letu po zlomu. Bolniki pogosto postanejo odvisni od tuje pomoči. Omeniti velja tudi zlome vretenc, kar povzroča precejšnje bolečine in poslabšanje dihalne funkcije

Kako pomembna je preventiva? Kaj lahko sami naredimo za preprečevanje osteoporoze?

Pomembno je, da si v mladosti izgradimo kar najvišjo kostno maso, ki nam je genetsko določena. Kostna masa se gradi do 30. leta starosti, posebej pri dekletih pa se večina tega zgodi tam nekje do 18., 20. leta. Preventiva osteoporoze se tako začne v mladih letih, v času adolescence, v času hitre gradnje maksimalne kostne mase.

V teh letih je zelo pomembno upoštevati zdrav življenjski slog z dovolj gibanja na zraku, na soncu, pomembne so aktivnosti, ki obremenjujejo skelet, kot na primer hoja, tek, krepitev mišic, saj se s krepitvijo mišic, krepijo tudi kosti. Seveda se odsvetuje kajenje, ki je zelo škodljivo za kosti, in pretirano uživanje alkoholnih pijač. Pomembna je tudi prehrana, bogata s kalcijem, svetuje se 1000 mg kalcija dnevno za vse ženske do menopavze in moške, mlajše od 70 let, in 1200 mg kalcija za ženske po menopavzi in moške, starejše od 70 let.

Te količine kalcija je mogoče doseči tudi samo s hrano, najboljši vir kalcija so mleko in mlečni izdelki, za tiste, ki mleka ne prenašajo, svetujemo fermentirane mlečne izdelke, kot je jogurt. Jogurt je tako ali tako najprimernejši vir kalcija med mlečnimi izdelki, sir že ni več toliko primeren, ker vsebuje precej soli. V enem lončku jogurta je okrog 300 mg kalcija. Dodatke k prehrani svetujemo le, če priporočenega vnosa ni mogoče zagotoviti s hrano.

Priporočena količina vitamina D je večji izziv, predvsem v mesecih od oktobra do marca, in predvsem ker je vitamina D zelo malo v hrani, razen če ta hrana ni obogatena z vitaminom D, kar pa v Sloveniji za zdaj še ni primer, upamo, da se bo to začelo dogajati v bližnji prihodnosti. S hrano lahko dobimo 100–200 enot vitamina D, kar pa je premalo, saj potrebujemo pri ogroženih ljudeh za osteoporozo 800–1000 enot dnevno. Ta količina je pri mlajših nekaj nižja. Omeniti velja še, da zmožnost proizvajanja vitamina D preko kože z leti upada, zato je zelo smiselno dodajanje vitamina D pri starejših.

Kako zdravimo osteoporozo?

Osteoporozo zdravimo stopenjsko, kot vse kronične bolezni. V prvi vrsti izvajamo vse ukrepe, ki smo jih že omenili pri preventivi, torej zdrav življenjski slog, potem na drugi stopnji dodamo kalcij in vitamin D. Ko sta ti dve stopnji izpolnjeni, pridejo na vrsto zdravila, ki jih delimo v dve skupini, kmalu pričakujemo še tretjo skupino. Prva skupina zdravil je velika skupina zdravil, ki zavirajo pretirano kostno razgradnjo, v drugi skupini pa je za zdaj samo eno zdravilo, ki gradi novo kost. V EU je bilo pred kratkim odobreno novo zdravilo, tako imenovana tretja skupina, ki pa ugodno deluje na oba procesa, torej na zaviranje kostne razgradnje in na gradnjo nove kosti.

Zlomi kot posledica osteoporoze povzročajo največ skrbi? Se jih da preprečiti?

Zlome se vsekakor da preprečiti, zdravila za osteoporozo so razmeroma zelo učinkovita, saj zmanjšajo tveganje za zlome za okrog 50 %. V to številko so vključeni vsi zlomi, še najučinkovitejša so zdravila pri preprečevanju zlomov vretenc, kjer je to zmanjšanje celo do 70 %, pri najbolj ogroženih tudi do 90 %. Zelo pomembno je tudi preprečevanje padcev, kajti letno pade nekje ena tretjina ljudi, starejših od 65 let, in okrog 5 % teh padcev se konča z osteoporoznim zlomom. Zato so vsi ukrepi za preprečevanje padcev resnično pomembni.

Kako ravnati v trenutnih razmerah epidemije? Lahko damo osteoporozo in njeno zdravljenje na stran?

Pomembno je, da bolniki z osteoporozo med epidemijo ne doživijo zlomov in s tem dodatno ne obremenjujejo zdravstvenega sistema, zato je še toliko pomembneje, da skrbno izvajajo vse ukrepe za preprečevanje padcev. Prav tako naj zagotovijo zadosten vnos kalcija in vitamina D. Podatkov, da bi zdravila za osteoporozo povečala možnost tveganja za okužbo nimamo, zato zdravljenja z zdravili nikakor ne prekinjamo. Pri določenih zdravilih se namreč lahko zgodi, da se po ukinitvi zdravila razgradnja kosti močno pospeši. Vse spremembe zdravljenje je vsekakor potrebno izvajati v kontaktu s svojim zdravnikom. Ta kontakt pa je lahko tudi po telefonu ali elektronski pošti. Če je potrebna aplikacija zdravila v obliki podkožne injekcije lahko morda pomaga patronažna služba, še zlasti, če samoaplikacija ali aplikacija s strani svojcev nista mogoči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj