Hemoroidi in analna razpoka najpogostejši težavi »tam spodaj«

Na nedavnem spletnem izobraževanju Inštituta za probiotike in funkcionalno hrano, ki ga je vodil gastroenterolog prof. dr. Rok Orel, so spregovorili tudi o težavah, ki pestijo vsakega četrtega odraslega: o zaprtju, hemoroidih in analni razpoki.

Krvavitev na blato pri ljudeh praviloma povzroči alarm, eden najpogostejših vzrokov zanjo pa so hemoroidi. Foto: Bigstock

Pri zaprtju gre v več kot 95 % za funkcionalno motnjo. Zaprtje lahko povzročajo tudi različne bolezni (rak, vnetne črevesne bolezni) in zdravila, na primer opiati in močna protibolečinska zdravila. V tem primeru govorimo o organskih vzrokih zaprtja. Tudi motnje v delovanju živčevja so lahko vzrok za zaprtje. Lahko prizadenejo živčevje v črevesni steni, lahko se sploh ne razvije normalno živčevje v debelem črevesu … Tudi sistemske bolezni živčevja (kot so na primer Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, možganska kap) ter različne metabolne in hormonske motnje lahko zmotijo normalno delovanje črevesa, je uvodoma povedal prof. dr. Rok Orel.

Zaprtje pa ni samo neprijetnost, s katero se dnevno srečuje na tisoče ljudi. Lahko je znak resnih kroničnih bolezni, vpliva pa tudi na razvoj hemoroidalne bolezni in analne razpoke, dveh najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo v proktoloških ambulantah. Simptome, vzroke in zdravljenje obeh je predstavil abdominalni kirurg prim. dr. Valentin Sojar.

Zdravljenje hemoroidalne bolezni najpogostejši poseg na svetu

Hemoroid je najpogosteje iskana beseda v spletnih brskalnikih, zdravljenje hemoroidalne bolezni pa je najpogostejši medicinski poseg na svetu. »Največ težav, s katerimi se srečujemo v proktološki ambulanti, je povezanih s krvavitvami, bolečinami v predelu zadnjega dela črevesa, zaprtjem in motnjami v delovanju medeničnega dna. Največkrat so vzrok hemoroide in analne razpoke, pogoste so tudi motnje v delovanju medeničnega dna, slednje prizadenejo predvsem ženske. Gre za težave, ki so lahko vezane na težave pri zadrževanju in/ali izločanju tako vode kot blata, tudi izpadanje medeničnih organov in bolečine v mali medenici. Te težave ima skoraj polovica žensk po 50. letu starosti. K nam so napoteni tudi bolniki s sumom na rak debelega črevesa in danke ter sumom nekatere druge bolezni, na primer na vnetne črevesne bolezni,« je stanja, ki jih obravnavajo v koloproktološki ambulanti, navedel dr. Sojar.

Za hemoroide tipična krvavitev na blato brez bolečin

Krvavitev na blato pri ljudeh praviloma povzroči alarm, eden najpogostejših vzrokov zanjo pa so hemoroidi. Hemoroidi so blazinice, ki jih imamo na zadnjem delu črevesa, med danko in zadnjikom. Če se povečajo, lahko zakrvavijo. Vzrok za krvavitev je lahko tudi razpoka, ki nastane na koži v predelu zadnjika (analna razpoka), vnetje črevesa, polipi, rak. Krvavitve so lahko tudi znak spolno prenosljivih bolezni, ki v zadnjem času naraščajo.

Hemoroidalna bolezen prizadene vsakega četrtega odraslega, predvsem dobro situirane in belce. Rizični dejavniki so (med drugim) višji pritisk v trebuhu zaradi debelosti ali nosečnosti ter tudi zaprtje. Bolečina je redko prisotna. Prepričanje, da je za hemoroidalno bolezen značilno »špikanje« ob odvajanju blata, ne drži, je ljudsko modrost, povezano s hemoroidi, ovrgel Sojar in nadaljeval: »Bolečina značilno spremlja analno razpoko. Slednja se pojavi se na koži v predelu zadnjika, ki je podobna kot koža na ustnicah, torej zelo občutljiva in brez dlačnih mešičkov. Razpoka sega lahko vse do mišice zapiralke, ki se posledično zakrči in povzroči bolečino. Razpoka seveda lahko tudi krvavi, ampak ključni simptom je bolečina. Ta je lahko zelo huda in včasih traja še več ur po odvajanju blata.«

Zdravljenje hemoroidov in analne razpoke

Obstaja ogromno pripravkov za samozdravljenje hemoroidov, njihova učinkovitost oziroma smiselnost uporabe pa je pogosto vprašljiva. »Zdravniki zdravimo hemoroide takrat, ko smo popolnoma prepričani, da so ti vzrok težav. Bolnika natančno pregledamo in dokažemo, da ni drugih vzrokov za krvavitev. Z zdravili lahko zmanjšamo krvavitve in velikost hemoroidov. Pri kirurškem zdravljenju imamo več možnosti. Ena od njih je, da na povešene hemoroide nataknemo zanko in jih podvežemo, zaradi česar sčasoma sami odpadejo. Če hemoroidi izpadejo in se ne vrnejo v črevo ali ko povzročajo številne težave, vključno s hudimi krvavitvami, se skupaj z bolnikom odločimo za operacijo. Pri zdravljenju je pomemben tudi estetski učinek,« je pojasnil Sojar.

Kaj pa zdravljenje analne razpoke? »Pri analni razpoki je cilj zdravljenja preprečevati nadaljnjo poškodbo kože v predelu zadnjika ter sprostiti zakrčeno mišico. To lahko dosežemo tako, da z načinom prehranjevanja dosežemo mehkejše blato in da negujemo kožo zadnjika, podobno kot negujemo ustnice, z mazilom. Slednje je lahko naravno in brez dodatkov, lahko pa vsebuje tudi zdravila: anestetike in/ali učinkovine, ki povzročajo sproščanje mišic. Opcija je tudi masaža zakrčene mišice. Uporabljamo tudi botulin, ki ga pri hudih krčih injiciramo v zakrčeno mišico in povzročimo medikamentozno relaksacijo. Za operacijo, s katero pravzaprav poškodujemo mišico in povzročimo, da se raztegne, pa se odločimo izjemno redko,« je pojasnil Sojar.

Kdaj obvezno k specialistu

Prvi naslov, na katerega se obrnejo bolniki s težavami »tam spodaj«, so splošni zdravniki. Kdaj naj torej zdravnik na primarnem nivoju bolnika s temi težavami napoti k specialistu proktologu? Obvezno vsakič, kadar vzroki za težave niso jasni, je kratek Sojar. »Sprememba v načinu odvajanja, krči v trebuhu, hujšanje, krvavitev na blatu, bolečine v medenici, uhajanje vetrov in blata, motnje v delovanju medeničnega dna, nenavadni izrastki in/ali izcedki, izpadanje črevesa so vse znaki, na katere je potrebno biti pozoren. Če ne pomagajo enostavni ukrepi, na primer blaga odvajala, sprememba prehrane, povečana telesna aktivnost, je vedno treba natančno pogledati, kaj se dogaja. Predvsem zato, da izključimo vzroke, ki zahtevajo neko diferentno zdravljenje.

Zdravilo DETRALEX vsebuje flavonoide, ki spadajo v skupino zdravil za stabiliziranje kapilar. Flavonoidi povečujejo tonus ven in odpornost kapilar ter zmanjšujejo nastajanje edemov in imajo protivnetne učinke.

Zdravilo DETRALEX se uporablja pri odraslih in je ob zdravljenju kronične venske bolezni namenjeno tudi za zdravljenje simptomov akutne hemoroidalne bolezni (hemoroidov). Bolezen spremljajo: bolečina, krvavitev iz danke, občutek nepopolnega izpraznjenja črevesa, izcedek, srbenje zadnjika. Za zdravljenje simptomov akutne hemoroidalne bolezni prve štiri dni jemljite po dve tableti trikrat na dan, naslednje tri dni pa po dve tableti dvakrat na dan. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v sedmih dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom.

Servier Pharma d.o.o., Podmilščakova ulica 24, 1000 Ljubljana

DTX 0221RZMZ

Hemoroidi v nosečnosti

Hemoroidi, zlasti trombozirani, niso samo bolezen, temveč tudi družbeni problem. Zaradi njih trpi več kot tretjina žensk v reproduktivni dobi. Obstaja širok spekter dejavnikov tveganja za pojav hemoroidov, ki se med nosečnostjo pogosto tudi zapletejo. Spremljajo jih številni perianalni simptomi. Načini zdravljenja so odvisni od resnosti simptomov – od preprostih načinov do kirurških posegov skupaj z različnimi zdravili.

Vzroki za nastanek zunanjih hemoroidov med nosečnostjo so lahko spremembe drže telesa, zvišan pritisk v trebušni votlini (zaradi rasti ploda), poškodbe trebušne stene in medeničnega dna, presnovne spremembe, rastni dejavniki, povezani z nosečnostjo, in motena perfuzija struktur prebavil zaradi tedenske rasti sosednjih gestacijskih struktur. Odprava dejavnikov tveganja za hemoroide lahko privede do višje kakovosti življenja med nosečnostjo.

V pilotni študiji so proučevali učinek same nosečnosti na pojav zunanjih hemoroidov pri prvorodnicah brez anamneze perianalnih bolezni. Izključili so tiste z imunskimi in vnetnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, težavami s prebavili in prejšnjimi operacijami v analnem predelu. V končno analizo so zajeli 61 žensk. Hemoroide in z njimi povezane zaplete so opazili pri 18 % žensk, kar je bilo veliko manj, kot so pričakovali. Pogostnost zunanjih hemoroidov je naraščala s trajanjem nosečnosti. V 11. gestacijskem tednu jih je imelo 8,2 % žensk, v 14. tednu 13,1 % žensk in v 37. tednu 18 % žensk. Razvoj hemoroidov je močno povezan z neposrednim učinkom hormonskih, presnovnih in mehanskih sprememb med nosečnostjo, pravijo avtorji študije.

Zaprtje je med nosečnostjo zelo pogosto in je predispozicijski dejavnik za hemoroide. V 11. tednu nosečnosti ga je imelo 44,3 % žensk, v 24. tednu 41 % žensk in v 37. tednu 47,5 % žensk. Težave z zaprtjem, ki posledično ublažijo tudi simptome hemoroidov, odpravi večji vnos prehranskih vlaknin v vode. »Ugotovili smo statistično pomembno povezavo med zunanjimi hemoroidi/perianalnimi zapleti in zaprtjem, ki ga povzroča nosečnost, kar je najverjetneje posledica povišanega intraabdominalnega tlaka in močnejše povečane interakcije maternice in medeničnega dna. Ugotovljena je bila tudi statistično pomembna povezava med nižjo porodno težo in perianalnimi zapleti. To je lahko posledica porodniških zapletov, ki vodijo do nizke porodne teže, kar lahko vpliva tudi na interakcijo maternice in medeničnega dna,« pravijo avtorji študije. Poudarjajo, da » je v prihodnjih raziskavah potrebno določiti glavne dejavnike tveganja za ta patološki razvoj in perianalne težave, vključno z zunanjimi in tromboziranimi hemoroidi.

(Vir: Journal of Coloproctolocy. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2237-93632018000300179)

Samopomoč pri hemoroidih med nosečnostjo

Hemoroidi med nosečnostjo se najpogosteje razvijejo v tretjem trimesečju ter med porodom ali takoj po njem. Vzrok za nastanek med porodom je običajno dolgotrajna in naporna druga faza poroda. Kasneje lahko popolnoma izginejo brez kakršnega koli zdravljenja, saj se po porodu znižajo ravni hormonov, dotok krvi in pritisk v trebuhu.

Domači ukrepi za lajšanje hemoroidov:

• Uporabljajte robčke ali blazinice, ki vsebujejo ekstrakt nepozebnika – zdravilne rastline, ki oži žile in preprečuje krvavitve.

• Ko uporabljate stranišče, uporabljajte nežne robčke, ki jih je mogoče splakniti.

• Nekajkrat na dan si pripravite sedečo kopel: v čisti topli vodi sedite 10 minut.

• Nekaterim pomagajo solne kopeli v topli vodi. Pazite, da je voda res le topla in ne prevroča.

• Nekajkrat na dan nekaj minut držite oblogo iz ledu na predelu zadnjice.

• Pogosto se premikajte in ne sedite predolgo, da se izognete dodatnemu pritisku na anus.

• Pijte veliko vode in jejte hrano z visoko vsebnostjo vlaknin, da blato ostane mehko.

• Pri odvajanju se ne napenjajte prekomerno.

• Izvajajte Keglove vaje za krepitev mišic.

• Lezite na bok, na primer ko gledate televizijo. S tem zmanjšate pritisk na anus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj