Bolečina v zadnjiku – mogoče je kriva analna razpoka

Hemoroidni venski pletež je normalni preplet žil v zadnjiku, ki kot nekakšna blazina služi za zadrževanje vetrov in sluzi. Težave nastanejo, kadar se te žile povečajo. Primerjali bi jih lahko s krčnimi žilami na nogah.

Bolečina v zadnjiku
Najpogostejši vzrok za krvavitev z močno bolečino ob odvajanju je razpoka sluznice zadnjika. Foto: Bigstock

Piše: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med., specialist kirurgije in direktor Klinike Zdrav splet

V obeh primerih obstaja dedna nagnjenost, pri hemoroidih pa k nastanku in poslabšanju pripomore tudi zaprtje. Hemoroidi se pogosteje pojavijo v nosečnosti, saj otrokova glavica pritiska navzdol in ovira odtok krvi iz hemoroidnih venskih pletežev. Na podoben način poslabšuje hemoroide debelost. Ločimo notranje in zunanje hemoroide oziroma žilne vozle.

Notranji hemoroidi

Notranjih hemoroidov v začetnih stopnjah obolenja ne vidimo in jih s prstom ne zatipamo. Nanje pomislimo ob sveži krvavitvi na blato brez spremljajočih bolečin. Svežo svetlo kri opazimo najpogosteje na koncu odvajanja, na blatu, papirju ali pa kri še nekaj časa kaplja v školjko. Pri odvajanju je namreč trdo blato ranilo povečane hemoroidne vozliče in iz njih je pritekla kri. Krvavitev se navadno spontano ustavi, dolgotrajno obolenje pa lahko pripelje do slabokrvnosti. Če hemoroidov ne zdravimo pravilno in pravočasno, se ti vedno bolj raztegujejo in začnejo izstopati. V začetku se še spontano vrnejo nazaj v črevo, pozneje si morajo bolniki hemoroidne vozličke z roko potisniti nazaj, včasih pa to ni več mogoče. Pri hemoroidalni bolezni 3. stopnje jih bolnik po odvajanju potisne nazaj v zadnjik, pri 4. stopnji pa to ni mogoče.

Zdravljenje notranjih hemoroidov

Notranje hemoroide lahko zelo uspešno zdravimo in pozdravimo. Pred zdravljenjem je nujno potrebno hemoroide potrditi s pregledom in izključiti resnejša obolenja. Začetne oblike hemoroidov lahko zdravimo z uporabo svečk in mazil za hemoroide. Kadar krvavitve iz hemoroidov kljub temu ne prenehajo, lahko pomagamo z injekcijami v hemoroidne vozličke (kot pri krčnih žilah). Pri začetnem izpadanju hemoroidnih vozlov te zgrabimo s posebno prijemalko in čez izstrelimo elastični obroček. Podvezani vozel odmre in odpade. Kadar so vozli preveliki za elastični obroček in močno izpadajo, je potrebna operacija. To je najboljši način zdravljenja izpadajočih hemoroidnih vozlov. Poseg se lahko opravi ambulantno v lokalni ali regionalni narkozi. Zamrzovanje hemoroidov, požiganje z laserjem ali infrardečo svetlobo odsvetujemo, saj so te metode premalo natančne in lahko povzročijo preveliko odmrtje tkiva. Bolnikom s hemoroidi svetujemo skrb za redno, vsakodnevno odvajanje blata, izogibajo naj se začinjenim jedem, tobaku in alkoholu. Hemoroidi niso nevarna, ampak zelo neprijetna bolezen. Zdraviti se moramo pravilno, da preprečimo zaplete.

Zunanji hemoroidi

Pogost vzrok bolečin je nenadno nastala oteklina ob izhodu črevesa. Večinoma gre za okroglo oteklino, ki nastane zaradi strditve krvi (tromboze) v enem izmed zunanjih hemoroidnih vozlov.

Zunanji hemoroidi so manjši žilni pleteži v zunanjem delu zadnjikovega kanala. V primerjavi z notranjimi hemoroidi redkeje povzročajo težave. Najpogosteje pride do tromboze enega zunanjega hemoroidnega vozla. Bolnik opazi bolečo zatrdlino v zadnjiku, ima bolečine pri sedenju in odvajanju. Vzrok za nastanek tromboze so vnetja, drobne razpoke ali razjede v zadnjikovem kanalu. Skozi prizadeto sluznico vdrejo klice in prizadeta je tudi žilna stena hemoroidnega vozla.

Zdravljenje zunanjih hemoroidov

Kadar pride do tromboze zunanjega hemoroidnega vozla, je treba poiskati zdravnika, ki z majhno operacijo odstrani strdek, in bolnik je hitro rešen težav. Najpogostejša napaka je uporaba svečk ali mazil v takem primeru, saj ne morejo pomagati. Po nekaj dneh hudih težav in bolečin zunanji vozlič po navadi poči, pride do manjše krvavitve in s tem do spontane samoozdravitve.

Še več o hemoroidih preberite na: https://bolezni-ven.si/hemoroidi/

Analna razpoka – fisura

Najpogostejši vzrok za krvavitev z močno bolečino ob odvajanju je razpoka sluznice zadnjika. Ta nastane predvsem pri ljudeh, ki neredno odvajajo zasušeno in trdo blato, ob napenjanju pa sluznica zadnjika poči. Kri na blatu je sveža, opazijo jo tudi na toaletnem papirju. Huda bolečina v zadnjiku (kot da bi jih rezal z nožem) traja navadno še več ur po odvajanju. Pri pregledu običajno odkrijemo poudarjeno kožno gubo, za katero bolniki menijo, da je hemoroid. Pri iztipanju črevesa je v predelu razpoke bolečina zelo izrazita. Pogosto je prisoten tudi krč mišice zapiralke in preiskave ne nadaljujemo.

Osnova za uspeh zdravljenja je redno odvajanje mehkega blata. To se lažje stisne v zadnjikovem kanalu in ne povzroča prevelikega pritiska na rano. Proti bolečinam pomagamo z mazilom, ki je lokalni anestetik, svetujemo pa tudi masažo zadnjikovega kanala z naravnimi mazili (s kazalcem prodremo v zadnjikov kanal in masiramo 10 minut od 2- do 3-krat dnevno). Z masažo odstranimo umazanijo, ki se nabira v razpoki, in pospešimo prekrvavitev. Zmanjša se tudi krč zapiralke, preprečimo pa tudi prehitro zlepljenje rane (razpoke). Razpoka mora počasi zarasti z robov, saj se le tako razvije zrela brazgotina, ki ne poči ob morebitnem prehajanju tršega blata. Namesto masaže s kazalcem lahko uporabljamo tudi dilatatorje, t. i. analne čepe. Z različno velikimi analnimi čepi postopoma privajamo zadnje črevo na normalno debelino blata. Opisano zdravljenje traja več tednov, uporabo analnih čepov pa je treba nadaljevati še vsaj mesec dni po popolnem izboljšanju. Le tako se bo sluznica zarastla in utrdila. Kadar se kljub konservativnemu zdravljenju razpoka v zadnjiku ne zaceli, je potrebna operacija (prerežemo del mišice zapiralke in s tem krč popusti).

Več na: https://www.zdravsplet.si/kirurgija/proktologija/